用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JUPAS 選科次序及考得分數
go

JUPAS 選科次序及考得分數

想問問jupas選科次序是否十分緊要, 因為院校雖然不知你實際牌 program次序,但知道是在band幾,譬如說如果一位考得29 分的考生選 CU engineering在A1,另一位考得31 分的考生將同一個課程選在第八位。如果考得31分的考生第一至七項課程都落空,CU engineering 這個學位是否會給成績好那一個?或是因為院校得知他不是排band A 而學位給了29 分那位同學?thanks.

mimiho20002000 發表於 18-12-3 13:56
想問問jupas選科次序是否十分緊要, 因為院校雖然不知你實際牌 program次序,但知道是在band幾,譬如說如果 ...

如果你有睇過JUPAS"遴選程序的示範"短片,考生優先次序是決定於多個因素,除DSE成績外,排Band幾也是有關係的。

以CU Engineering為例,過去3年祇收排BandA考生,那你要估算排第8位 (BandC)對優先次序有多大重要。

LingChiBaBa 發表於 18-12-3 16:56
如果你有睇過JUPAS"遴選程序的示範"短片,考生優先次序是決定於多個因素,除DSE成績外,排Band幾也是有關 ...

thanks a lot. just watched the video. 我估現實上,到 DSE 放榜之後,考生應該會按自己的分數放一些 realistic 的 options 在 band  A,所以我的假設應該不太會存在。謝謝!

mimiho20002000 發表於 18-12-3 22:48
thanks a lot. just watched the video. 我估現實上,到 DSE 放榜之後,考生應該會按自己的分數放一些 rea ...
其實你的問題如由C8換上B4,那便有可能發生。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

理論上樓主講嘅假設,未必唔發生——如果係幾唔受歡迎嘅學院/科目
但如熱門科門就應該唔會了,band A派完可能得零個/好少量流到落band B

Charlotte_mom 發表於 18-12-4 11:27
理論上樓主講嘅假設,未必唔發生——如果係幾唔受歡迎嘅學院/科目
但如熱門科門就應該唔會了,band A派完可 ...

咁我又唔係好明白, 即BAND A 首三個已經差一多收晒生, 咁排廿個咁多又要怎排呢?

會唔會係BRAND A已經要排有D高低? 例如我最想搏下入港大(分數可能有少少機會達), 而其次係理大有兩科都想入(分數較大機會達), 而較安全就浸大想入(分數應該足夠). 咁情況下我應該排...........
例子甲:
A1 港大 (要interview)
A2 理大.1 (要interview)
A3 理大.2 (要interview)
B4 浸大 (沒有interview)
B5 是是旦旦排到20
(咁我會唔會太進取, 失落A1,2,3, 而無法入到浸大?)

例子乙:
A1 港大 (要interview)
A2 理大.1 (要interview)
A3 浸大 (沒有interview)
B4 是是旦旦排到20

(策略會否應放棄一個BRAND A QUOTA, 把安全的浸大放入BRAND A呢?)
我好驚排都兩頭唔到岸, 到頭來得個吉.

mimiho20002000 發表於 18-12-3 22:48
thanks a lot. just watched the video. 我估現實上,到 DSE 放榜之後,考生應該會按自己的分數放一些 rea ...

請問到放榜之後才改的BRAND A, 如本有設有INTERVIEW又怎辨呢? 會唔會不獲考慮?
其實我又唔係好明白, 既然放榜之後可以改一次, 咁咁早要排定係咪FOR 各院校做乜呢? INTERVIEW?

vkzone 發表於 18-12-4 13:12
咁我又唔係好明白, 即BAND A 首三個已經差一多收晒生, 咁排廿個咁多又要怎排呢?
...
你應該抽時間睇下JUPAS"遴選程序的示範"短片。

版主話熱門嘅科目BandA可能派哂,咁都有唔係熱門嘅科目,就算樓主舉例嘅Engineering,港大都有case收BandD。

你去Jupas  Statistics就知多D資料。

vkzone 發表於 18-12-4 13:30
請問到放榜之後才改的BRAND A, 如本有設有INTERVIEW又怎辨呢? 會唔會不獲考慮?
其實我又唔係好明白, 既然 ...

如果個programme一定要interview先收,你放榜後改放BandA,視乎你有幾多分,有機會就自然call你去interview。

放榜前interview據說會有"暗示"...

vkzone 發表於 18-12-4 13:25
會唔會係BRAND A已經要排有D高低? 例如我最想搏下入港大(分數可能有少少機會達), 而其次係理大有兩科都想入 ...

點排法每個人都有自己嘅方法。

我祇提你D "是是旦旦"最好cover闊D,放榜後調上去BandA。

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 18-12-4 13:44
你應該抽時間睇下JUPAS"遴選程序的示範"短片。

版主話熱門嘅科目BandA可能派哂,咁都有唔係熱門嘅科目,就 ...

你岩,HKU寧寧捨捨有一科有一個b一個c一個d.....我睇漏眼了

LingChiBaBa 發表於 18-12-4 13:53
如果個programme一定要interview先收,你放榜後改放BandA,視乎你有幾多分,有機會就自然call你去intervie ...

謝謝你地呀! 其實我已經有CALL 過JUPAS, 亦有刨過學友社本書, 不過此終係表面資料,官腔 (例如有講有無interview, 但又無講話如無獲邀interview是否等於無機會?, 如放榜後才放回BRAND A, 咁又會唔會再安排INTERVIEW呢? 又無講那些是一定要interview才收, 那些是非一定, 過往資料又無提那些是放榜後改而收左架喎!), 唔會好似你地既心得, 策略咁"貼地" 咁教埋我囉.都有send email 去院校問, 不過都係表面資料,官腔, 似唔想透露太多收生準則.
請問乜野係"暗禁"?

vkzone 發表於 18-12-4 17:56
謝謝你地呀! 其實我已經有CALL 過JUPAS, 亦有刨過學友社本書, 不過此終係表面資料,官腔 (例如有講有無inte ...

有D資料要喺info day問D Professor/學生,同Jupas網上/學友社...

如果放榜前嘅interview之後,通常會收到信,據說你會明白考生自己嘅situation。

LingChiBaBa 發表於 18-12-4 18:07
有D資料要喺info day問D Professor/學生,同Jupas網上/學友社...

如果放榜前嘅interview之後,通 ...

非常謝謝您的資料,我有另外有一個問題, 不知道院校何時會取得 jupas申請者的課程選擇資料, 以安排 DSE 成績公佈之前的面試?因提交申請至五月考生都可以改變課程選擇, 咁是否代表五月前各院校都不會取用資料? jupas網頁好像沒有提過一個cut off day。 非常感謝!

mimiho20002000 發表於 18-12-4 20:28
非常謝謝您的資料,我有另外有一個問題, 不知道院校何時會取得 jupas申請者的課程選擇資料, 以安排 DSE  ...

我理解的應在DSE考試後至DSE放榜前安排Jupas的interview,NJ就早好多,聖誕前已開始。

唔會考緊DSE叫你去inteview嘅。

其實唔一定要interview架,Jupas話要interview可能係marginal case先要interview。

文仔媽 發表於 18-12-5 20:46
請教:現階段,JUPAS 填報的20 program,只需將放榜前有Interview 的program 排在最前面,放榜後再將心儀的 ...

做法是對的,要爭取面試機會。放榜後仍有五出五入,理應安全的。如在現階段也選不同分數要求的program(及不是衹收BandA的),那彈性大一些。

文仔媽    發表於 18-12-6 10:41
文仔媽    發表於 18-12-6 10:38