用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 車程太遠了嗎
go

車程太遠了嗎

各位家長
大家覺得中學小朋友如放學要1小時至1小時15分左右的車程是太辛苦嗎?, 返學就8個字左右(因早, 車程快D) .
返學時間我覺得OK, 但放學就耐D, 因為多車, 如果有課外活動就放得仲晏, 撞正D放工時間, 仲塞.
我地要坐巴士再轉巴士回家.
呀女喜歡學校, 佢話接受到比較遠, 話沒問題.

想問下其他家長意見.

其實中學放學既時間通常係點, 是不是常常都有課外活動? 如有放幾點?
雖然佢話沒問題, 但始終未真實試過中學既生活, 都擔心佢倦, 又或唔夠時間做功課, 唔想太
晏才訓, 想大家分享下經驗.

Thank You!
Debby

視乎:1.學校功課多少.
2.有否参加學校ECA.
3. 做功課,温習效率.
4.想要每天多少睡眠時間
而評定車程是否能接受.

回覆樓主:

體力問題,在巴士上坐還是站呢?

細細粒媽咪 發表於 18-12-3 13:27
各位家長
大家覺得中學小朋友如放學要1小時至1小時15分左右的車程是太辛苦嗎?, 返學就8個字左右(因早, 車程 ...

視乎參加幾多課外活動或校隊, 一般中學下午3:XX - 4:00已放學, 留校頂盡6:00-6:30要閂門趕人走。

中學生預左好忙, 但只要個小朋友忙得開心, 享受校園生活已經有賺。 如果離屋企唔超過1.5 hr一程, 我覺得算ok.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

細細粒媽咪 發表於 18-12-3 13:27
各位家長
大家覺得中學小朋友如放學要1小時至1小時15分左右的車程是太辛苦嗎?, 返學就8個字左右(因早, 車程 ...

我大女剛升中一,九月份放學半小時左右回家,十月開始1小時,十一月1.5 至 2 小時,去下red cross ,做下project ,借下書,買下家政用品,每天也有籍囗,學校近是返學方便,放學幾近路程也是天黑黑先返屋企。

因人而異啦,我認為要各1小時返學,放學.每日要在交通上2小時是浪費.不過亦有人認為嗰2小時可以見多的人生百態都有得著.所以都係嗰句,各自各精采.

回覆 細細粒媽咪 的帖子

我女剛上中一, 學校好近, 只須步行8分鐘就到, 所以放學3:25, 返到屋企一定唔會超過3:45, 佢冇join ECA, 星期一至四都好準時, 星期五就要去操水(自己出面報), 所以佢有好足夠時間做功課/溫習, 我放工6:00返到去, 佢多數已經做完功課, 溫緊習, 晚飯後仲有1小時自由時間, 9:30上床訓

ahnew    發表於 18-12-3 16:07

回覆樓主:

我兩個女由屯門出去讀,也是個幾鐘,我問佢地辛吾辛苦,佢地話吾辛苦,有叫過佢入番來讀,但佢地死都吾肯。甘由佢了

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-12-3 14:08
回覆 細細粒媽咪 的帖子

我女剛上中一, 學校好近, 只須步行8分鐘就到, 所以放學3:25, 返到屋企一定唔會超 ...

我仔女中學都是可以行路,佢地就覺得好正,早排想換樓,仔點都不肯搬遠,因為不想搭車返學,佢話晒時間

ilyrd    發表於 18-12-3 16:00

回覆 CrabPincers 的帖子

我女揀依間中學, 其中一個原因都係因為近, 每日都可以慳2小時來回, 多d時間用

回覆樓主:

鍾意就唔覺得辛苦,我講笑同細女講不如叩返樓下間小學,以佢成績應該唔難(  當年家姐抽唔到又叩唔到),依家6:00起身,樓下7:30起身。佢都話唔要。

依家家姐升中後都要1個鐘時間返學,佢暫時冇問題,仲比以前小學遲多半個鐘起身。

唔係一年兩年,係六年喎,除非無其他選擇吧。

ilyrd    發表於 18-12-3 15:59

719117 發表於 18-12-3 14:36
我兩個女由屯門出去讀,也是個幾鐘,我問佢地辛吾辛苦,佢地話吾辛苦,有叫過佢入番來讀,但佢地死都吾肯。 ...
我囡放學步行,等車,搭車加埋都是一個小時左右。不過一程車,上車就聽歌休息,唔覺得辛苦。

回覆樓主

如小朋友喜歡間學校又好的話,車程真的不是問題。

小女中學由新界到香港返學,過得充實開心。問佢佢一d都唔覺得攰或辛苦

所以咪睇小朋友情况囉,有的小朋友話坐車遠冇問題,但其實因為坐車可以打機.咁又會有家長話咁都好啞,返到屋企唔再打,又唔係壞事喎.所以,點都有好有唔好嘅情况出現在不同家庭.

一日浪費兩小時,6年不是短日子,每日多1小時已經好好用,打風落雨,天寒地凍更堪,雖然年青人不介意,也會習慣,但如果可以的話,我不會將時間浪費在交通上,除非超級中意間學校,45分鈡已經是我的極限了

回覆 ilyrd 的帖子

請問咩係ECA?
Debby

細細粒媽咪 發表於 18-12-4 13:18
回覆 ilyrd 的帖子

請問咩係ECA?
Extra Curricular Activities, 課外活動

謝謝各位意見!

其實附近有好學校, 就真係唔洗去太遠, 想讀回自己區學校, 但自己區band 1 學校少到可以話等於冇一樣, 心都有想出區去試其他近自己區既學校博自行, 但大家都知自行位唔多, 競爭又大, 所以都有考慮遠D既直資, 心想如果到時真係好彩收了, 都要考慮車程問題, 所以係度做下功課先, 了解下實際中學既生活情況.
見大家意見各有重點.

都想問多少少, 如果到高中, 是否比初中更忙? 有咩分別?
其實我估計如果有活動6點放學, 最遲應該7.30 回到家, 其實時間上實際上在中學時是否夠用? 請指教.
另其實普遍中學生一星期大約有多少天要課外活動?

謝謝各位!
Debby