用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎
樓主: renann
go

bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎   [複製鏈接]

skkeung 發表於 18-12-27 08:26
Band幾真係咁重要?

等於人望高處重不重要

Jessy 發表於 18-12-6 23:10
首先, BAND 1都一樣有情情愛愛, 除非你讀齋校.
另外, 不如你了解一下你仔英文程度到底去到邊先??
...
齋校都驚(重驚)有情情愛愛呀

要比仔插班BAND ONE呀, 相信你仔係會遇強越強既人, 所以, 唔好浪費左個仔既能力.

renann 發表於 18-12-6 15:30
嗯嗯,九龍塘香島我知道,我有同事個女在入面讀緊,小升初時成績比我仔差一點,其實香島也是我心水,可惜太 ...

小朋友適應力是很強的, 包括語文能力, 不要低估。反而越遲轉越難適應, 程度亦越來越深, 越難追上!

如果真的想轉, 馬上行動, 盡快轉校吧!

至少轉了校, 讀完下學期, 知道有那些不足, 也可利用暑假針對性惡補!

正所謂近墨者黑, 你仔今天還仍可以名列前芧, 在同學影响下, 不能保證6年後考DSE仍能保持, 因為B1與B2學校讀書氣昏、程度始終有好大分別, 升大數字亦相差很遠!

如果真的想轉, 就盡快轉校吧!

回覆樓主:

轉英中,認真考慮,首要聽得明老師全英語講課。

醒目開學勳章

Jessy 發表於 18-12-6 23:10
首先, BAND 1都一樣有情情愛愛, 除非你讀齋校.
另外, 不如你了解一下你仔英文程度到底去到邊先??
...
齋校有聯校活動,一樣有情情愛愛

回覆樓主:

必須要快d叩band1,因為呢個優勢可能係因為之前內地學得深,有得食老本,所以讀得輕鬆,日子耐咗跟翻返呢邊進度可能會失去優勢。
儘快努力叩門轉校吧!

renann 發表於 18-12-3 14:31
回覆 October. 的帖子

感謝回復🙏🌹,初來親子王國報到,還不知道怎樣回復的,請勿見笑。嗯 ...

去到b1, 就唔係考第一,就唔係92分。要有心理準備。

renann 發表於 18-12-3 13:14
阿仔bank2尾中學期中統測平均分92分,全級第一,現在是擔心會受到影響成績以後也會變,該校的平均分是五六 ...

樓主,其實香港九成小學都係中文小學,九成幾香港人母語是中文。好多小學生升上英中後,很快便適應,或者可以專補英文,比小小信心亞仔,慢慢傾下。

女女係中文小學,我當初都擔心面對科科英文問題,但期實又唔係想像般困難,你囝囝喜歡睇youtube聽英文歌睇西片嗎?我諗我女女就係有呢d興趣令佢地唔難適應英中,你或者叫佢試試呢d興趣,可能令佢有自信轉英中。

回覆樓主:

其實如果我個仔咁成績我老婆十成十一定要佢走, 不過如果站在小朋友立場又真係正喎, 我想佢咁多年都無做過第一, 在校第一在老師和校長的地位都唔同, 還有一去到band1 (越勁果d) 佢可能排名越低, 如果我係佢好彩去到B1A果d, 一開始英文又唔好, 其他科去到原來只係中上, 我明白上進心好重要, 但同樣明白大人也喜歡安全區!
所以你呢個決定有難道的! 都係溝通溝通和溝通吧, 在青春期的小朋友能乖乖的成長已好好了, 再加上學校俾到溫暖佢, 佢至唔想走吧! 加油

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

可研究福建中學
1. Band 1
2. 對升讀內地大學支援同聯繫都做得好(升讀本地大學數字亦唔錯),萬一到時仔仔決定揀內地大學,會有優勢
3. 直資校投放照顧學習差異嘅資源相對會較多

回覆 In2c68 的帖子

你講的有道理,但band2尾至band1中間仲有好多選擇。驚太啃,揀間band1c都唔錯呀。

Jane1983 發表於 19-2-19 09:31
回覆 In2c68 的帖子

你講的有道理,但band2尾至band1中間仲有好多選擇。驚太啃,揀間band1c都唔錯呀。 ...

如果係我一係去band1 中中或band 2A中中, 不過要近屋企係另一難道

In2c68 發表於 19-2-19 12:20
如果係我一係去band1 中中或band 2A中中, 不過要近屋企係另一難道

交通都係重要考慮,全港咁多學校,日花兩個鐘坐車就唔值。

回覆樓主

你首先去睇下邊間b1你心儀,然後睇下有無辦法拎到人地學校d考試卷俾你仔做下,咁就知道中中去英中的分別。如果你打算轉校,宜家要開始準備,因為除了睇成績外亦有面試同考卷的。

回覆樓主:

剛從國內初來報到不久,適應左少少香港學習,結識左朋友。突然間,因為成績好,被要求轉校,有機會再從新適應另一班人,對青少年黎講,真係未必係一件好事。 如果可以,提佢就算唔轉校,要繼續努力,比佢參加外面既公開比賽,比佢知道自已既水平定位。因為5年後,係會同全港學生一齊考DSE,到時話知你係band 1/2/3.....
‹ 上一主題|下一主題