用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎
go

bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎   [複製鏈接]

阿仔bank2尾中學期中統測平均分92分,全級第一,現在是擔心會受到影響成績以後也會變,該校的平均分是五六十分左右,當時選該校係睇中巨新移民多,因我們都係內地小升初,然後直接來港升初中的,因擔心英文跟不上,當時不考慮找bank1的學校。阿仔在內地小升初考成績是1200名學生考第13名成績。現在他讀得都幾開心,只是我有點擔心明明是bank1的成績卻在bank2讀不知自己是否選擇錯了,作為焦慮媽媽一名,有點患得患失,不知如何是好
   4    0    0    0

回覆樓主:

去考B1中學插班試,結果會告訴你事實。

樹熊MA    發表於 19-1-16 12:13

renann 發表於 18-12-3 13:14
阿仔bank2尾中學期中統測平均分92分,全級第一,現在是擔心會受到影響成績以後也會變,該校的平均分是五六 ...

平均分拋離B2尾太遠了,你仔仔完全有能力讀B1A校,就算英文暫時去唔到B1A程度,只要佢肯下苦功,以佢既學習能力,好快會追得到。

佢係大陸係TOP 1% (13/1200),係香港又點會差咗呢?

回覆樓主:

插班。學校愛材,掂既會收。

回覆 renann 的帖子

你仔仔在內地是否大城市? 如果大城市有這樣的排名, 是相當不錯的, 可以試試去考Band1 插班.

回覆 October. 的帖子

感謝回復🙏🌹,初來親子王國報到,還不知道怎樣回復的,請勿見笑。嗯,我會認真考慮這個問題。主要是怕兩頭吾到岸的感覺,怕萬一真係入到bank1,但因英文跟不上會很辛苦,且聽說bank1學校壓力都很大,近年很多學童自殺的新聞也是覺得怕怕,所以要考慮很多問題。巨自己話宜家讀得開心,會保證現時成績,只係我作為家長,樣樣野都諗得太多了。

回覆 asweetmom 的帖子

感謝回復🙏🌹

回覆 aa06 的帖子

感謝回復🙏🌹吾係北上廣深呢d一線城市,只係四線小城

回覆 Jane1983 的帖子

感謝回復🙏🌹

回覆樓主:

你揀幾間心儀的中學,比仔仔係學校的網站睇吓d資料、相片,放假帶佢去望吓。佢都大個仔,對前程多少自己想法。band2尾可以去band2頭,band1都有abc,好多空間。

你話會唔會跟唔上,程度方面學校收插班唔係做善事,理論上你唔够好,佢in都唔會in你。至于會唔會好谷、好辛苦,讀到會抑郁,甚至自殺,呢d無人敢講。不過你離開呢間舊校時,和學校保持良好關係,有朝一日真係唔慣,band2尾學校的大門會為級一生而開。

簽名被屏蔽

儘管去試。
只要英文上堂okay, 一定跟到。

回覆樓主:

佢自己願意,不防去試!

renann 發表於 18-12-3 14:31
回覆 October. 的帖子

感謝回復🙏🌹,初來親子王國報到,還不知道怎樣回復的,請勿見笑。嗯 ...

試下D band 1尾中學, 打電話問下有冇位, 如考慮轉校, 下學期要問定, 如有位到時會安排筆試及面試, 插到就證明有能力入讀, 而且band 1尾應該壓力唔會太大, 只係追英文呢一科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

renann 發表於 18-12-3 13:14
阿仔bank2尾中學期中統測平均分92分,全級第一,現在是擔心會受到影響成績以後也會變,該校的平均分是五六 ...

或一試 張祝珊、港華、直資 - 港同  

而家讀紧间band2校应該係中文中学吧~有無信心以英文為学习語言去讀十科八科?如楼上所言,試報考插班,学校觉得你仔有能力合資格,自然会收。至於压力,睇性格同能力,因人而異。

回覆樓主

住邊?試下九龍塘香島,多內地生又係band 1

回覆 sfuhsg 的帖子

感謝回復提供意見🙏🌹

回覆 Yanamami 的帖子

感謝回復🙏

回覆 elbar 的帖子

感謝感謝🙏
‹ 上一主題|下一主題