用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎
樓主: renann
go

bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎   [複製鏈接]

回覆 elbar 的帖子

感謝🙏

回覆 gracelam 的帖子

多謝提供意見🙏

回覆 gracelam 的帖子

多謝提供意見

回覆 Jane1983 的帖子

多謝提供意見

回覆 renann 的帖子

好多謝各位熱心人提供的寶貴意見!因為第一次用親子王國,仲吾係好識回復,見諒🙏我同仔的鋼琴老師傾有幾句,巨自己中學係bank1頭或中畢業的,現在港大讀緊,巨聽到阿仔成績都建議阿仔去巨母校一試,話自己學校吾錯,但因為係英中,我始終十五十六,同阿仔商量一下,巨自己認為中二才轉會好d,其實我知巨吾係好想轉,唉,也隨他吧,今日又睇左一d其他家長發表的意見,話中學係人生重要階段,至緊要讀得開心,覺得又有道理,現時讀緊的學校雖然係bank2尾但我見呢兩年都有二十人左右可上八大,考內地名牌大學都有部分人,咁我要求阿仔盡量keep住依加成績應該都無問題,點解用盡量呢個詞吾係一定呢?係因為我又好怕比太大壓力巨,就比如,巨由細到大從未補過習,我很認同“最好的老師在學校”呢句話。好多謝大家,祝大家晚安,好夢!

回覆樓主:

不要只考B1A,B2B、B2A、B1C、B1B也嘗試一下。

renann 發表於 18-12-3 23:53
回覆 renann 的帖子

好多謝各位熱心人提供的寶貴意見!因為第一次用親子王國,仲吾係好識回復,見諒&#1285 ...

阿仔有能力可以轉,先問下阿仔肯唔肯接受新挑戰,有心理準備適應新環境。但他從內地來已有經驗,適應唔難。才中一,肯比心機學,英文仲有時間追。追英文可以多利用網上資源,有好多教育性的youtube短片不防多看。

planetearth 發表於 18-12-4 15:50
阿仔有能力可以轉,先問下阿仔肯唔肯接受新挑戰,有心理準備適應新環境。但他從內地來已有經驗,適應唔難 ...
好感謝提供意見🙏,昨天聽阿仔講巨地班期中統測考第三(級好像是排三十幾)都成功轉去bank1了,沒問詳細,估計是bank1尾,巨平均分73,比阿仔92.09低差不多20分,聽左真係覺得好意外。同阿仔傾,巨始終對英中不太自信,今次阿仔英文都係考第一,但我知道高分主因是沒聆聽,只有筆試,如果有聆聽,估計成績吾一樣,聽講期末係一定有聆聽的。好快期末考試就要來到,除左英文,我對阿仔仲係好有信心,我會再睇返巨期末成績再作詳細評估考慮,再次好感謝好感謝大家的意見,手動比心❤️

asweetmom 發表於 18-12-4 15:09
不要只考B1A,B2B、B2A、B1C、B1B也嘗試一下。
感謝提供意見❤️

回覆樓主:

再多說兩句,目標中學的選科問題一定要早做功課。

高中理科如果用中文,會好影響入大學神科,如醫護類,所以長遠來講,一定要轉去高中用英文讀理科的中學。

中二轉,趁暑期補英文。暑期早些買中二的教科書,有個半月預習,應無問題。第一年可能辛苦些,但中二都不會太大壓力。

放心啦,比起國內,香港中學壓力少得多,最多咪補下課,多啲測考。那些小測小考無必要太上心,最重要是DSE成績,在大學入到好科。

asweetmom 發表於 18-12-5 13:36
再多說兩句,目標中學的選科問題一定要早做功課。
好的,感謝❤️

la5711 發表於 18-12-5 14:25
放心啦,比起國內,香港中學壓力少得多,最多咪補下課,多啲測考。那些小測小考無必要太上心,最重要是DSE ...
感謝❤️當初就係睇中在港讀書升大學有很大優勢才來港升讀中一的

la5711 發表於 18-12-5 14:22
中二轉,趁暑期補英文。暑期早些買中二的教科書,有個半月預習,應無問題。第一年可能辛苦些,但中二都不會 ...
十分感謝意見❤️

la5711 發表於 18-12-5 14:16
高中理科如果用中文,會好影響入大學神科,如醫護類,所以長遠來講,一定要轉去高中用英文讀理科的中學。  ...
感謝意見❤️,我的功課未做得夠好,神科只知醫護但我們不考慮醫護怕血,其實我自己想巨返大學讀大陸名牌大學,但好似阿仔反而來了幾個月話幾滿意香港,想考香港的大學,其次才考慮大陸的大學。

要好好考慮中中轉英中的影響, 所有科目名詞一下子轉為英文並不容易適應, 可以買些教科書先參考一下, 再去決定找純英中或有英文班的中中.
還有轉校後的分數排名因應試卷難度都會有所調整, 心理上要好好準備一下.

Diversifyedu 發表於 18-12-5 17:31
要好好考慮中中轉英中的影響, 所有科目名詞一下子轉為英文並不容易適應, 可以買些教科書先參考一下, 再去決 ...
感謝意見❤️,你講的問題我都考慮過,所以才煩惱。會認真評估後果。

今晚同仔傾計,很不愉快的過程,巨完全十分抗拒轉校呢個諗法,十分抗拒英文!!點解,點解甘無自信?又抑或巨根本就係一個完全無上進心進取心的人,享受在bank2尾帶給他的成功感?我吾明,吾知巨想點?好吾開心,覺得巨令我好失望,或者係我的問題,但我暫時吾知問題點解決
‹ 上一主題|下一主題