用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望面試
go

德望面試

見無人開po講德望面試,大家兩日interview表現如何?

回覆樓主

面試安排一流(emoji)

家長坐的chair下放左個籃俾家長放袋,好貼心!

其實有幾多人報?每個session 好似唔係好多人

回覆樓主

流程比想像中快,但我小朋友表現好差,都係陪跑居多

maggie196 發表於 18-12-2 18:18
見無人開po講德望面試,大家兩日interview表現如何?

填緊問卷都聽唔到前面問咩,只知道係個袋入面攞水果出黎!

大家知唔知德望的核心價值係咩?

littledog99 發表於 18-12-2 20:23

Love, Hope, Joy and Thanksgiving

littledog99 發表於 18-12-2 20:23

廣東話老師每個小朋友問叫乜名同握手,之後叫小朋友出來抽野,問係乜野,咩顏色,平時同邊個玩,到英文老師就唔知了,因掛住填表

回覆樓主

我只知我個女係個老師面前無端端唱左首歌,又成日轉身問,媽咪係邊!我完全無心填問卷,填得好差!

回覆樓主:

阿囡個組有6個小朋友,又真係唔多人,但有位小朋友爆喊,令其他小朋友只顧望佢,老師叫起身唱歌都無人有反應!應該無望! 大家係咪都有唱歌個part?

英文老師好似都係問同樣的野,不過阿囡用中文答

Krislee1509 發表於 18-12-2 19:47
其實有幾多人報?每個session 好似唔係好多人

我係第一日中午果批,in緊的人係7xx,不過唔知佢係咪由1開始數上

報名第2日上午交表,報名number已去到1000(不斷有人龍排隊交表),以此估計多過2500人

smallbnooffer 發表於 18-12-2 19:36
家長坐的chair下放左個籃俾家長放袋,好貼心!
我見D老師都好細心, 又好好笑容!
IN完之後印象非常好, 希望有機會2ND IN啦.

我個組冇唱歌,一嚟就問野,阿女完全不在狀態,5分鐘in 完。 問咗兩個朋友都話有唱歌先。

dlpm000 發表於 18-12-2 20:35
廣東話老師每個小朋友問叫乜名同握手,之後叫小朋友出來抽野,問係乜野,咩顏色,平時同邊個玩,到英文老 ...

我補充下外籍老師果part
老師指住問個水果係咩同埋問個水果係咩顏色 / 問邊個拎住某種水果

我地果組有唱英文歌

廣東老師臨走問邊個想要禮物舉手

Hyacinth89 發表於 18-12-3 10:31
我個組冇唱歌,一嚟就問野,阿女完全不在狀態,5分鐘in 完。 問咗兩個朋友都話有唱歌先。 ...

我老公都係甘講~ 話極快極hea
5分鐘完~ 完全唔知佢咩收生準則
佢話對間學校有小小失望~

lazyee520 發表於 18-12-3 10:36

我老公都係甘講~ 話極快極hea
5分鐘入面,夾雜中英文問題,一組得六個小朋友,
5分鐘後(即係塡完問卷)就到左送禮物同走人時間,睇埋禮貌

所以其實已經夠時間揀人for second in

Darklady 發表於 18-12-3 10:49
5分鐘入面,夾雜中英文問題,一組得六個小朋友,
5分鐘後(即係塡完問卷)就到左送禮物同走人時間,睇埋禮貌
...

明白哂~ 謝謝

因為阿女坐低之後扭計, 所以老師俾我坐係佢後面,
一開始2位老師唱歌, 叫識唱就一齊唱,
唱完歌就係個袋拎入面既野出黎問係咩黎and咩顏色,
問完英文老師就叫拎禮物

最後阿女走想推返好d chair, 老師就笑住話唔該
interview完感覺好好呀....不過阿女淨係答左一條問題....
應該都係陪跑多

我都聽唔晒, 因為要填Q. 記憶中係先叫企起唱歌。有每個小朋友問What is your name/How old are you. 抽水果問係咩同咩色。我聽到既野係全ENG. 唔知係咪我填Q留意唔到, 我聽唔到廣東話個PART.

我囡無企起唱歌。其他問題我聽到佢有答, 而且都大大聲咁答。不過送嘢比佢時佢無講Thank you. 咁多人IN, 我唸都係無機. 而且我份問卷, 我係亂填.....唉....唔知佢咩收生準則。只係聽過佢鐘意收大同超大B