用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼中學 vs 加拿大國際 vs 英基
go

瑪利曼中學 vs 加拿大國際 vs 英基 [複製鏈接]

小女是傳統小學, 請大家可否給予意見?各間學校的特色和選擇?學業尚可,只想聽聽大家意見。
   0    0    0    0

回覆 KOL999 的帖子

Marymount 係傳統名校,教學比較輕鬆自由,有點國際學校feel. ESF 是比較經濟嘅國際學校,IB成績也不錯,是大部分傳統學生熱棒的國際學校,而加拿大國際相對上學費比較昂貴,但聞說校風不錯,只是早幾年閙出校園政治風波,有不少老師及學生流失,但近年好像己經復原,亦有不少家長報名。

我想 Marymount 及國際學校的分別最大在於公開考試好唔同啊:

小朋友合適讀IB嗎?國際學校考IB, 英文要求高! Marymount 的英文要求也高但考 DSE!

KOL999 發表於 18-12-2 13:50
小女是傳統小學, 請大家可否給予意見?各間學校的特色和選擇?學業尚可,只想聽聽大家意見。 ...

最大分別係,讀讀下Marymount唔岩唔少轉國際,相反係絶少咁做~~~

KOL999 發表於 18-12-2 13:50
小女是傳統小學, 請大家可否給予意見?各間學校的特色和選擇?學業尚可,只想聽聽大家意見。 ...
錢 不是問題就 加拿大國際, 英基

十分感謝各位嘅意見,真係要好好諗下走DSE定IB條路,不過以阿女外向性格,可能IB比較適合,但我未必考慮CDSIS, 負擔確實比較重,加上如果阿女有幸考入英基,IB 成績也比較有保證。謝謝各位!
‹ 上一主題|下一主題