用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 閱讀風氣
go

閱讀風氣

想問SPC對於學生閱讀方面有沒有足夠的支持和培育?學校有沒有做什麼推動孩子閱讀呢?希望現有舊有保羅仔分享下,謝謝!

chachachan605 發表於 18-12-2 11:29
想問SPC對於學生閱讀方面有沒有足夠的支持和培育?學校有沒有做什麼推動孩子閱讀呢?希望現有舊有保羅仔分 ...

保羅仔個個都好鐘意睇書架喎. 長假期時學校就會出一個list既推薦圖書介紹, 每個學期PTA又有集體訂英文書. 學校都會有閱讀記錄既功課.

咁唔知對你黎講叫唔叫"足夠"?

其實閱讀都係一個風氣, D仔有一排好鐘意科普書, 又有一排鐘意睇mindcraft書, 佢地互相感染睇同一類書, 咁就有共同話題.

Teresa 發表於 18-12-7 15:21
保羅仔個個都好鐘意睇書架喎. 長假期時學校就會出一個list既推薦圖書介紹, 每個學期PTA又有集體訂英文書. ...

多謝你回覆。
你小朋友讀得開心嗎?喜歡校園生活嗎?學校會唔會勁多功課/評估/測考,勁谷?

抱歉咁樣問,係因為好多人都對呢間學校有好深既印象,不外乎係功課多同谷,讀得辛苦之類。我小朋友入左2nd in, 我好喜歡呢間學校,但都會想知道是否如傳聞一樣。

關於閱讀風氣,有啲學校係大規模鼓勵,例如有閱讀堂(唔知正確名稱是什麼)有漂書活動,好多花臣,我想睇下聖保羅書院小學有無類似的活動呢?

chachachan605 發表於 18-12-11 09:47
多謝你回覆。
你小朋友讀得開心嗎?喜歡校園生活嗎?學校會唔會勁多功課/評估/測考,勁谷?

Deleted

chachachan605 發表於 18-12-11 09:47
多謝你回覆。

Deleted

多謝你回覆。
Congratulation!!
暫時唔需要諗咁多住. 全力應付2nd in. 如果有幸取錄, 學校會安排你出席簡介會, 詳細解釋學校既野 (活動/功課/測考/升學etc), 有Q & A時間, 聽完簡介會先至要交留位費.

FYI, 學校全年2測2考, 中英默書1星期1 次, 冇project做, 好多課外活動 (自由參加).

我仔返學係開心既. 至於係咪"谷", 每個人既睇法唔同, 如果小朋友識自己完成功課會好D, 學校既學習pattern係有得跟. 如果唔係要求要考得好top, 只求中游成績夠升中, 其實唔算大壓力既.

Teresa 發表於 18-12-14 10:16
Congratulation!!
暫時唔需要諗咁多住. 全力應付2nd in. 如果有幸取錄, 學校會安排你出席簡介會, 詳細解釋 ...

多謝回覆。
請問中英默書係一星期各一次嗎?
學校會否公布同學分數,班名次同級名次?
多唔多親子功課呢?

另外請問書院學費多少?是否每年有加?雜費貴嗎?

我好心儀Paul Boys, 好希望入到,真心請教,唔該哂!