用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼? ...
樓主: YY_2011
go

如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼?   [複製鏈接]

會,大仔讀SC,細孖貪平讀KV,我覺得TRAIN出黎既小朋友係有分別,SC較開心同有自信

回覆 hkpapa852 的帖子

大仔讀地區津小(佢個間都多KV同SC人入),完全冇問題,都算TOP.而且老實講TOP個D反而KV俾SC少,唔知點解我覺得SC係教方法,比較活,KV好似硬生生要你學好多野,但根本好快唔記得

assado 發表於 18-12-5 09:34

但讀KV 的過程比SC 較痛苦 。

Agree 大仔時最多間唔中幫佢串下字就ok

pigmum2012 發表於 18-12-5 20:46
KV學術基礎打得好、亦唔會咁容易唔記得!亦不是傳聞中咁難讀。
考直私同父母付出、小朋友天資有絕對關係、 ...

細個2個讀緊kv k3,我只是比較哥哥sc,老實講唔覺得kv付出多咁多就比sc有多好多offer。
難唔難讀我只可以話如果一星期完全唔同小朋友咁溫習,個個星期既中英數默書就哈哈哈

Lingfung813    發表於 18-12-26 13:32

Forgetmenot999 發表於 18-12-5 22:03

唔係話KV教到小朋友自動波溫咩?

自動波會一放學做晒功課,但溫習幼稚園小朋友應該唔識點自己溫

fred1920 發表於 18-12-5 23:04
維記 約 8萬一年,
SC , LH 約 7萬一年,
KV 4萬幾一年,

如果抵黎講,kv係抵,一年見2次家長,好多野都唔洗另外俾錢

garestacy 發表於 18-12-6 00:53
回覆 02413124 的帖子

我女兒讀KVK3,功課完全自己攪掂。考到SPCC。除左加面試遊戲班,從冇出去補習。KV  ...

我地都冇外補,功課都可以自己搞掂,不過一間都冇考,跟哥哥。當年哥哥都一樣有同學冇外補考到神校。只想指出同學獲神校取錄差不多,但感覺上kv多好多paper assessment 同默書。抄寫亦多,教出黎既小朋友太守規。

回覆 Forgetmenot999 的帖子

同意,仲要係小朋友聰明又受教的話仲有呢D特別CASE,但當樣樣一樣,我知亦會睇你係未名幼
同埋你有冇時間/想唔想自己教同帶佢周圍學野

回覆 tigerbee 的帖子

我會簡SC,因為不守規方面,SC會寬鬆少少,同埋我同期比較,語言方面SC進步得好D,我估因為多D機會講野XD
‹ 上一主題|下一主題