用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解要揀林文燦(LMC)?有用家分享嗎?
go

點解要揀林文燦(LMC)?有用家分享嗎? [複製鏈接]

點解要揀林文燦(LMC)?

PUBLISHED 2018-11-28

保良局林文燦英文小學 (LMC)係九龍區相當受家長喜愛既直資英文小學。當年係簡介會聽完同學既英文、睇到學校跳繩隊既表演同埋校長對學校特色既介紹之後,對間學校留下非常好既印象。
今次好好彩搵到一位有兩個小朋友都讀LMC既家長分享佢對LMC既睇法,希望幫到你更認識呢間學校!
   8    0    0    1

回覆樓主:

問:點解你會揀呢間學校?

答:自己兩個小朋友都入讀LMC;替大的選校時貪圖九龍塘升中校網;而且學校英文非常好 – 全科英文教學(包括PE、IT、Music、 VA)、英文科教深一年。另外有Stem,校本課程編排亦非常好。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
到小的考小學,因為已經是用家,安心學校適合,所以結果都選擇同一間學校。

問:你覺得小朋友有咩特點呢間學校會收佢?

答:最主要是面試主動不害羞吧!

問:你宜家最鐘意呢間學校既係咩?

答:校園氣氛活潑愉快,老師態度正面積極。課外活動、比賽機會都很多,小朋友很忙但返學每一天都很開心,充滿正能量。小朋友身心內外都得以發展。

回覆樓主:

問:學校功課量如何?

答:每天大概4-6份。

問:學校默、測、考量同埋深淺如何?

答:一年三考。默書每星期一次,今星期中默,下星期英默。全年中、英各默九次。平常各科也定期有quiz,但不計入考試分,旨在測試孩子課堂上吸收多少。自己是對課程有要求的家長,我覺得LMC程度不淺。

問:學校多唔多活動 (課外活動、家校活動, etc)?

答:全校共有79種課外活動(團隊、興趣班+校隊),每天放學後「宅」在家的LMC學生著實不多。另家教會活動也很豐富,學校透明度超高。

問:有咩你覺得學校可以再做好d?

答:外判校車公司的收費和服務有待改善。

回覆樓主:

問:有無其他關於學校既野想同其他家長分享?

答:LMC學生除了每天基本學生責任要完成功課和學習以外,課外活動的參與也是磨練LMC學生成長的一部分,而這重要的部分在全人教育中是不可或缺的。學校沒有「死讀書」這回事。
LMC 不是一條龍小學,但學校給予學生表現自我,發揮所長的機會很多,能讓孩子在這個平台上成長六年,我覺得很安心、很值得。

不如直接詳細列出升中派位資料好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-1 17:41
不如直接詳細列出升中派位資料好過啦!

Agree.
呢d對答好公式化。

回覆樓主:

勁多新移民同南亞,一定唔會揀

回覆 masarubb 的帖子

所謂全英教學,好多時係大陸老師用好有中國特色的英文囗音教PE、IT和德育課,唔介意的話就冇所謂。

asukav6 發表於 18-12-1 21:12

你有朋友在學了解過嗎?
我小朋友讀緊唔係你講咁樣喎~
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

asukav6 發表於 18-12-1 21:12

我嗰日去interview都見到好多
不過我唔使諗~ rejected~

丁丁aunty 發表於 18-12-2 12:36
你有朋友在學了解過嗎?

淨係係門口已經見到好多,學生又冇乜規矩,仲有成班家長係門口外用普通話傾計,印象極差,一定唔會揀

回覆 KipperBB 的帖子

不是本地英文老師教嗎?

aray2 發表於 18-12-2 22:17
回覆 KipperBB 的帖子

不是本地英文老師教嗎?

呢間是英小,只有中文科用普通話教,但就請了十幾位國內老師,每兩班就有一個,根本就唔需要咁多,否則點解要佢哋教埋其他科,淨係教中文咪得囉。唔通貪佢哋英文好咩! 定係真係請唔到本地人才教呢啲閒科

丁丁aunty 發表於 18-12-2 12:36
你有朋友在學了解過嗎?

很想聽真正此校家長分享。

masarubb 發表於 18-12-3 07:29

我囡讀左5年,每日返學都好開心。係有其他國籍同學,有南亞裔,有馬來西亞,有韓國等。讀得林文燦都係會比較活潑開朗。讀左5年,老師都好盡責,國內教中文,其他科PE VA係有國內教,但唔覺得有問題。

比錢讀英小為乜?無非為語境啫。

其實官津校和直資校的老師薪金是否一樣的?

masarubb 發表於 18-12-3 07:29

我小朋友剛升小一
返學適應得好快好開心
功課量好理想
課外活動亦都多元化
暫時好滿意
因為老師都幾著重小朋友返學嘅品行同情緒
接放學時好肯同家長溝通返以上嘅情況
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

學校剛CALL我問我係咪確實唔要OFFER,唔知會否準備CALL WAITING,希望大家收到

joygigi 發表於 18-12-4 12:25
學校剛CALL我問我係咪確實唔要OFFER,唔知會否準備CALL WAITING,希望大家收到

你無去註冊?
‹ 上一主題|下一主題