用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-12-4 13:50
唔一定.

雖然話信進補, 就去到邊都補, 津校要段段爭先, 進補壓力大D.

點解我識果D SPCC都段段谷到行既? 只係谷唔谷到係前列而已~~~

回覆樓主

呢個將會係樓主家庭未來12年嘅經濟考慮。
如果大女叻,去到邊度都會叻,升中再考spcc都唔遲。如大女去St Mary ,可以帶埋妹妹過去,一勞永逸。就算妹妹去到St Mary,發現讀得麻麻地,再轉去其他學校都相對容易。

如果大女而家去咗spccps, 妹妹遲d又入到,就會係你而家double 既經濟考慮。一個小朋友嘅成長,除咗學習,仲有好多其他嘅部份,一個家庭如果在經濟上面有太多嘅考慮,對小朋友嘅成長其實唔係太大嘅益處。

回覆樓主

如果妹妹入唔到spcc, 大抽獎只有10分,就只能靠佢自己努力再考學校。有朋友就係因為當年大女有dgjs offer, 大女又好鍾意dg,後尾無諗咁多就入咗。細女雖然資質差唔多,估計應該可以靠自己考入dg, 但後尾都入唔到,幾年間可以好多變數,結果只考到d 2線私校。想報自行試吓,先發現原來細女得返10分,無得博。大女就開開心心返dg,妹妹就要大抽獎。我個朋友而家好後悔。

回覆 cheungmansze 的帖子

SMCS 小六要簽undertaking直上一條龍 SMCC, 如果再去考其他學校就會等於放棄學位, 應該只有極少數人會咁搏其他學校。讀得SMCS都應該打算直上

但問題係而家樓主只係手執SPCC, 並無SMCS OFFER, 就算有心讀SMCS 比較合理o既做法係6月叩門, 無理由而家放 SPCC 抽31網啩, 萬一抽唔中去果欄點算?

同意你講法係兩姐妹的話最好同校, 一來兩者測考放假時間一樣方便安排同接送, 二來我覺得姐妹能同校係一種幸福, 也免二人比較。

扣到St Mary’s 先諗,抽就不好了!

cheungmansze 發表於 18-12-5 14:43
如果妹妹入唔到spcc, 大抽獎只有10分,就只能靠佢自己努力再考學校。有朋友就係因為當年大女有dgjs offer,  ...

但掉轉諗,大女咁叻考到DG唔俾佢讀,原因係幫妹妹,咁樣會唔會太委屈大女?大女長大後會埋怨父母嗎?

同意小孩的成長不會只有讀書,都應該培養體藝興趣。而體藝培訓都需要錢,而且越高級越貴,仲有海外比賽費用,依家係錢果度唔可以計劃得剛剛好。

另外,以我自己同身邊朋友經驗,讀書去到某個位就想去外國見世面,向住英美大學進發,仲可能中學已經去 boarding schools。做父母既要有經濟準備先好。

不過我唔清楚樓主情況,只係分享吓睇法。樓主可能已經 plan 好曬以上儲備

至於小朋友話好鍾意某間學校,其實唔須要太介意,最緊要老師有愛心,小朋友就會讀得開心。St Mary 是難得好的津校,如果叩到仲可以令細妹穩入,真係好吸引既選擇。加油呀!!

回覆樓主:

wccfgoldcard 發表於 18-12-4 15:12
咁如果 SPCCPS vs QC / Maryknoll ?
到qc時,仔大仔世界啦
maryknoll的話⋯⋯仲要係小一益到妹妹(假設有),會回maryknoll。如果得一個小朋友,我都係傾向spccps。

taiyeung 發表於 18-12-5 19:11
但掉轉諗,大女咁叻考到DG唔俾佢讀,原因係幫妹妹,咁樣會唔會太委屈大女?大女長大後會埋怨父母嗎?
...

應該不會用「委屈」去形容讀SMC的學生吧!
現在的直私學校年年遊學,連個世界數學比賽都要去日本比,洗費真不少。我們雖然心中富有,但每天都要返工的人,非常明白什麼是「人出雞,你出鼓油」都唔掂。一個孩子,我出盡力自己唔享受都俾佢,兩個的話就真係要仔細計算之餘,也要平衡兩個的洗費。如果乜都俾晒大女,咁細女都會話唔公平,係咪?如果細女讀書冇問題,但面試能力一般,得5-10分在手,真係搏大抽獎,運氣嘅野係咪次次咁好彩?做姊姊,幫助妹妹,去一間大部分的人都會羨慕你的SMC,是不是真的很「委屈」呢?
同埋2個女同一間梗係方面D啦,家長日、旅行日、考試日、放假日子都一齊,父母易於編配及同公司請假。
最後果句:一切量力而為,不要勉強,諗清楚是可以去,還是不可以去。

回覆樓主:

mcl203 發表於 18-12-5 13:55
點解我識果D SPCC都段段谷到行既? 只係谷唔谷到係前列而已~~~

姐係你識果D 信進補囉,唔係話一定需要補嘛。

美美羊 發表於 18-12-5 23:11
現在的直私學校年年遊學,連個世界數學比賽都要去日本比,洗費 ...

人出雞,你出豉油,呢句係真既。

所以,無論去邊間學校,千萬唔好見人做,你就做。

honeybunny8 發表於 18-12-5 19:18
同意小孩的成長不會只有讀書,都應該培養體藝興趣。而體藝培訓都需要錢,而且越高級越貴,仲有海外比賽費用 ...

如果講體藝培養,甚至講寄宿學校,根本唔係講果俱俱六萬蚊一年。

留意,六萬蚊唔係兩校駛費差價。

如版友所言,香港仔隧道學校,已包兩個IN CLASS ECA,課後亦有資助ECA,除非心有所屬,嫌三嫌四,唔係梗有ECA 岩你。

retriever 發表於 18-12-6 07:40
人出雞,你出豉油,呢句係真既。

所以,無論去邊間學校,千萬唔好見人做,你就做。

其實樓主只是提出一個假設性問題?大家也不要太在意。

SPCCPS vs xxx 總是一個熱門話題,永遠是hot topic。但個人覺得,每個人的價值觀不同、信念也不同、目標也會不同,不需要太擔心別人的意見。

我本身也是SPCCPS的家長, 但也絕對同意:不會有一間學校人人也適合。如果信念及價值觀不同,問題會更多。相對金錢、人際網絡、成績... 可能有些事情會更顯得重要。

至於樓主,衷心希望她能選擇到一間合適自己,又能使小朋友快樂成長的地方。子女教育的路途是困難而歡樂,各位共勉之。

(利申:我當年也是spccps vs dgjs)

retriever 發表於 18-12-6 06:16
姐係你識果D 信進補囉,唔係話一定需要補嘛。

我姐係話睇唔到分別囉,仲未明~~~

retriever 發表於 18-12-6 07:49
如果講體藝培養,甚至講寄宿學校,根本唔係講果俱俱六萬蚊一年。

留意,六萬蚊唔係兩校駛費差價。

你只解決了部分ECA的問題,但你冇解決以下問題:
1. 樓主細女不能跟尾讀名津,兩姊妹不同校,大人時間編配等問題(textbook都慳一截)
2. 樓主家住九龍,要洗多D校車費及孩子要長途拔泄
3. 富貴學校的窮孩子,提早的心靈教育
據樓主說,當初為了細女能讀免費名津,所以大女考名直私。現在第一步做到了,為何不繼續下去?9分的SMC vs 10分的SPCC,為什麼那1分令樓主這樣猶疑?為何置以上三個問題不顧?真的是大女喜歡SPCC的設施?讀SPCC比SMC好很多很多?還是讀神校,父母及子女的優越感?

面對你深底裡真正的自己,聽自己最真心的話,看清自己每月使費,想想自己的未來的日子如何過,你便可以得到答案。

mcl203 發表於 18-12-6 09:48
我姐係話睇唔到分別囉,仲未明~~~

你講既野,幾時都咁難明既,好野!

retriever 發表於 18-12-6 10:02
你講既野,幾時都咁難明既,好野!

我唔會用自己狹窄既視野,去判斷所見既就係事實囉。正如我小朋友唔補習,我唔會斷定直屬津小生唔使補習囉。

放眼望吓周圍啦~~~

MrBeast    發表於 18-12-6 11:37

美美羊 發表於 18-12-5 23:11
現在的直私學校年年遊學,連個世界數學比賽都要去日本比,洗費 ...
如果為咗入"名校"而攪到要成家人節衣縮食, 係咪仲委屈呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題