用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary   [複製鏈接]

karen55407 發表於 18-12-6 23:19
我唔知有無理解錯,閣下係咪話讀St Mary係要好多錢補習?何以見得呢?

不是這個意思(理解)。

Osiana 發表於 18-12-7 02:45
直資都要補習。 SPCC都要補習,叻帶叻補,差帶差補。

信要進補既,去到邊都補。

MrBeast 發表於 18-12-7 08:16
i beg to differ.  身邊有例子 dg + sp offer, 父母付出的effort 絕對是成功因素。不過我同意神校有方法選 ...

進唔進補,很大程度係觀念,係選擇。

譬如SC(幼稚園),“識得人”補習,唔等於佢哋課程要補習才能跟上,家長環境,條件等等,家長條件好,選擇亦更多,包括各式各樣既課外活動。

所以,對細路既培養,係睇自身條件和實際需要,唔係睇“周圍!

retriever 發表於 18-12-7 08:29

譬如SC,“識得人”補習,唔等於佢哋課程要補習才能跟上,家長環境 ...
父母involvement 都是補習的一種哦,完全放手都能進身神校我相信萬中冇一。唔係話跟風但都要留意下大環境掛,正所謂知己知彼先能得勝

LittleButter    發表於 18-12-7 09:23

kenyuenkc 發表於 18-12-6 23:30
好多謝大家既意見~ 因為大家既意見,令我有更多資料,更廣既角度,去思考應否再花時間去準備叩門。什至大 ...

樓主能夠教出咗優秀嘅小朋友,自己也會是有一定能力。

現在想通了!事實每個人也是個體。不應為了其他人,而去改變自己。更不應為了自己,而去改變子女。他們能夠找到自己的路、能夠快樂地走自己的路是最緊要。

經濟有困難,直資學校可以去申請補助。學校不會比有能力的小朋友冇書讀。放心吧!

大家一起努力、加油!!!

shevachevy 發表於 18-12-6 14:27
回覆 ysin 的帖子

如果兩個都入到 SPCC 的話你會覺得今日決定英明!
spccps sibling 會加D分。不過,的確,無論邊間,都唔可以保障細妹一定入。

不過從叩門角度睇,DGJS年年有叩門位,叫做可以繼續努力。

kenyuenkc 發表於 18-12-6 15:57
估唔到一個假設性既問題,會引發咁多討論~真心多謝大家俾既意見~ 好似大家話齋,都未考到,都唔輪到我去選 ...
家庭經濟方面支持到,交通問題解決到,不如疊埋心水讀SPCCPS喇,無謂浪費時間準備叩門。多D時間俾細女,好好準備。

回覆樓主

信要進補,邊到都補~~~

原來直資係有能力及願意去分辨D‘愛補’派,一一將佢地拒諸門外~~~

可能,唔面對事實,眼中都不可能成為事實,更貼切~~~

retriever 發表於 18-12-7 08:29

同意,我識既讀名校小朋友,去補習唔係為追上學校進度,係為超前進度。所以補習有時未必係需要,而係一種心態。

好多謝大家既意見~ 因為大家既意見,令我有更多資料,更廣既角度,去思考應否再花時間去準備叩門。什至大 ...
你細女有能力的,當然不用家姐帶,更不需要問我們這些無謂人意見。之前的假設,只是你細女面試能力不足以入到理想的學校。
冇錯,每個人的路是自己行出來的,但父母是導師,在早期是輔助他們的人,可不是明知他有困難而不為他籌謀的人。不竟,面試有困難,不代表他讀書學習有困難,只是具備成功面試而能進身超名氣的學校的能力不夠而巳。

MrBeast 發表於 18-12-7 08:38
父母involvement 都是補習的一種哦,完全放手都能進身神校我相信萬中冇一。唔係話跟風但都要留意下大環境掛 ...

入讀哪學校都係緣份,或者係天父既旨意。未必係細路需要,而係父母需要。呀蟲老婆國寶就係入讀後透過家長群信教。

所謂知己知彼才勝,問題係要勝對手還是勝自己? 如有爭名次爭精英班爭呈分需要可能係,在直龍無需要跟人爭對手可以係自己。

家長參與幾多各師各法,但如你意指達到補習咁教,我有懷疑咁樣可走幾遠。補習需要好睇學校教法,功課係咪轉彎,考試考無教既,最後益左專補中心。

最近為人父母見到錐心新聞,孩子留下“ 沒人教他如何開心生活”,聞者心酸。。。確實呢代孩子,教課業知識多,教如何生活少。

retriever 發表於 18-12-7 10:05

入讀哪學校都係緣份,或者係天父既旨意。未必係細路需要 ...

我意思是,即使有些沒外出補,但可能父母在家有跟,咁其實都是有補,不像我以前(相信大部分那年代的學生),真是全靠自己。
我同意龍校的話小學唔需太緊張,但到高中都要面對,同學有去補成績高過你,好難獨善其身

回覆 retriever 的帖子

1 more thing.  其實就算龍校,未必個個人都咁樂天睇得開,成績下遊那班會low self esteem, 若父母察覺也不能坐視不理,最簡單咪就是去補習,不是說我agree w the approach, 但身邊有fd 雙職自己唔識教,咁唯有outsrc.

啱吖,安頓左大嗰係一個心安嘅地方,就可以多放時間計劃細嘅安排。
以閣下情況咁樣比較好,細嘅有細嘅需要。

只要感受到同樣受到父母重視,不一定要事事一視同人才會體會到受公平對待。知道你地愛佢唔係有條件同計回報就好重要。好好長大做人就夠。

我覺得咁做父母,生活會更心安理得。

我都有兩個,係自身感受。鼓勵佢地自己為自己負責,畀佢地關懷同互相尊重體諒就OK。

回覆 kenyuenkc 的帖子

Support your decision!  Well prepare your younger one for P1 interview later on.  

回覆 b3410 的帖子

DGJS有叩門位?私立都有?謝謝

回覆 MrBeast 的帖子

只係我朋友一家都係SPCC校友,佢話入得去就要跟依家遊戲規則玩。

(佢話以前真係唔需要補習,係幾十年前!)

MrBeast 發表於 18-12-7 13:02

1 more thing.  其實就算龍校,未必個個人都咁樂天睇得開,成績下遊那班會low self ...

學業補習風氣呢個現象當然存在啦,我無異議,只係話有無實際需要姐,譬如,幼稚園而家都好多人補,咁又係咪實際需要?
實際需要睇老師教法,內容,考測等等,如果教得好,同學上課留心,功課唔多,測考全係教既野,咁咪無實際需要囉。高中唔同,補既答題技巧,老師唔會教啦(我年代老師會提供MARKING SCHEME)。

超出實際需要,真係睇個人睇法了。至於你話父母跟都算補(有一定道理),之前有帖爭拗過補習既定義,如:上公文數算唔算補,私補才算補,所以家長點跟法才算補,太具體好難討論下去。

不過我知道確有家長不跟既例子,當然係普通家庭,富貴人家選擇當然更多。

MrBeast 發表於 18-12-7 13:02

1 more thing.  其實就算龍校,未必個個人都咁樂天睇得開,成績下遊那班會low self ...

學業補習風氣呢個現象當然存在啦,我無異議,只係話有無實際需要姐,譬如,幼稚園而家都好多人補,咁又係咪實際需要?
實際需要睇老師教法,內容,考測等等,如果教得好,同學上課留心,功課唔多,測考全係教既野,咁咪無實際需要囉。高中唔同,補既答題技巧,老師唔會教啦(我年代老師會提供MARKING SCHEME)。

超出實際需要,真係睇個人睇法了。至於你話父母跟都算補(有一定道理),之前有帖爭拗過補習既定義,如:上公文數算唔算補,私補才算補,所以家長點跟法才算補,太具體好難討論下去。

不過我知道確有家長不跟既例子,當然係普通家庭,富貴人家選擇當然更多。

kenyuenkc 發表於 18-12-6 19:49
可能有呢啲性格,先會俾呢間學校選中~

今日跟我果個六年級學生要補全科啊我仲問他多唔多人要補,他說他們班大部份都有補
‹ 上一主題|下一主題