用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-12-6 10:07

我唔會用自己狹窄既視野,去判斷所見既就係事實囉。正如我小 ...

講得好正確!不過好多人係唔會明!

ysin 發表於 18-12-6 14:16

多謝您給我這個心理測試

其實唔係一分既分別,係資源、師資、校風、文化、宗教、課外活動甚至家長背景都有很大的差異!如果我女咁叻考入SPCCPS, 呢個係佢能力既肯定,我唔會有second thought!幾歲小朋友看似好細個,但考入到呢類學校既必定係鬥心強、比較成熟既一班!

99dogdog 發表於 18-12-6 15:39
其實唔係一分既分別,係資源、師資、校風、文化、宗教、課外活動甚至家長背景都有很大的差異!如果我女咁 ...

估唔到一個假設性既問題,會引發咁多討論~真心多謝大家俾既意見~ 好似大家話齋,都未考到,都唔輪到我去選擇~

但有幾位家長講既說話,比較深刻~ 小朋友既然咁叻,可以入到呢間神校,而佢又咁鍾意,我唔想去破壞佢既期望~

每個小朋友都有夢想,我相信大部分家長,如果能力許可,都想幫助佢達成夢想~

雖然佢讀神校,的確會為我的退休計劃造成壓力,但前路仍然漫長,希望佢將來會成為一個叻既人,亦會報答父母。

kenyuenkc 發表於 18-12-6 15:57
估唔到一個假設性既問題,會引發咁多討論~真心多謝大家俾既意見~ 好似大家話齋,都未考到,都唔輪到我去選 ...

考學校唔容易,莫講一間神校,就算一間普通直私學校都要贏到好多人先入到!父母、小朋友辛苦付出後更希望真係入到一間跟自己期望相乎既學校!希望你揀啱心中理想既學校!

MrBeast 發表於 18-12-6 11:58
咁都要睇埋賽後結果,唔洗點理淨比$便名列前茅唔會委屈呢,若要補父母滿頭白髮但只能在中下遊就⋯ ...
事實唔少父母對仔女既學業, 當好似做經理人, 諗著請人攪掂, 遙距控制!

估唔到一個假設性既問題,會引發咁多討論~真心多謝大家俾既意見~ 好似大家話齋,都未考到,都唔輪到我去選 ...

預早諗定都係好事...

事實係考到offer 係細路既才能, 唔係家長, 決定前要考慮清楚... 每個孩子是獨立個體!

小學駛費, 玩落去就知, 學費差距係細數... 而且以兩校既教學和課程, 可以話讀尖咀瑪莉要搵增補既機會, 大大於讀香港仔隧道小學, 信不信由你...

反而接送, 照顧, 返學途程等等, 更值得考慮...

ysin 發表於 18-12-6 14:16

多謝您給我這個心理測試

可能有呢啲性格,先會俾呢間學校選中~

樓主,你已選擇了,根本毋須開惦問吧!不過是想找多些人認同你的想法。

回覆樓主:

其實考到都吾等如小朋友好叻,天外有天,考到只係老師覺得條件符合,有眼緣,    考吾到嘅小朋友都有好多叻人被睇漏眼

homesim 發表於 18-12-6 22:30
其實考到都吾等如小朋友好叻,天外有天,考到只係老師覺得條件符合,有眼緣,    考吾到嘅小朋友都有好多叻 ...

非常同意

retriever 發表於 18-12-6 16:43
預早諗定都係好事...

事實係考到offer 係細路既才能, 唔係家長, 決定前要考慮清楚... 每個孩子是獨立個體 ...

我唔知有無理解錯,閣下係咪話讀St Mary係要好多錢補習?何以見得呢?

美美羊 發表於 18-12-6 21:36
樓主,你已選擇了,根本毋須開惦問吧!不過是想找多些人認同你的想法。 ...

好多謝大家既意見~ 因為大家既意見,令我有更多資料,更廣既角度,去思考應否再花時間去準備叩門。什至大抽獎~

其實,當每個人代入我個角色去諗,大家所考慮既野,所重視既野,都唔同~

所以,當我考慮過唔同人既意見之後,覺得俾大嗰個讀spcc,係幫助佢實現佢既夢想~

至於細妹,如果佢考到先再諗啦~ 公平啲諗,每個人要走既路,應該自己行出來~

b3410    發表於 18-12-7 08:55

kenyuenkc 發表於 18-12-6 23:30
好多謝大家既意見~ 因為大家既意見,令我有更多資料,更廣既角度,去思考應否再花時間去準備叩門。什至大 ...

一早諗清楚,就唔好去集郵啦

hyao 發表於 18-12-6 23:46
一早諗清楚,就唔好去集郵啦

人地門都未叩,DG又未出results, 你點知佢集郵?

karen55407 發表於 18-12-6 23:19
我唔知有無理解錯,閣下係咪話讀St Mary係要好多錢補習?何以見得呢?

佢前面話「龍校唔駛下下爭前, EASY 好多」但又話SMCS要好多補習,咁都幾自相矛盾喎!我識好多在學既SMCS學生,補習既人當然有,一直到六年級都冇補過習既亦有,但暫時都未見過要大量補習既,我都想問何以見得!

gokinjo 發表於 18-12-3 17:08
回覆 retriever 的帖子

朋友個女讀名津女校, 仲係達標就升中學果種.  朋友依然月花>6K比女上補習班(專FOR ...
直資都要補習。 SPCC都要補習,叻帶叻補,差帶差補。

回覆樓主:

抽到叩到先等佢再vs 啦,

99dogdog 發表於 18-12-7 00:05
人地門都未叩,DG又未出results, 你點知佢集郵?

我相信樓主唔會,佢已講明最心儀的spcc已

之前有個post, 的而且確有d家長係根本唔會讀嗰間學校,但都去叩門,話希望測試子女實力

retriever 發表於 18-12-6 16:43
預早諗定都係好事...

事實係考到offer 係細路既才能, 唔係家長, 決定前要考慮清楚... 每個孩子是獨立個體 ...

i beg to differ.  身邊有例子 dg + sp offer, 父母付出的effort 絕對是成功因素。不過我同意神校有方法選出資質好的學生,咁需要補習去catch up 課程的%自然比官津低d
‹ 上一主題|下一主題