用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 獻主會vs荃灣區
go

獻主會vs荃灣區 [複製鏈接]

請問獻主會小學vs獻主會聖馬善樂小學哪間比較好?因爸爸是舊生,2間也可選!
但我們將會搬入荃灣,還是選荃灣區的學校比較好?對於荃灣區,我也是新手!
車程不是考慮因素,只是希望女兒有良好的學習環境!
煩請各位解答!
   1    0    0    0

starylala 發表於 18-11-30 10:19
請問獻主會小學vs獻主會聖馬善樂小學哪間比較好?因爸爸是舊生,2間也可選!
但我們將會搬入荃灣,還是選荃 ...

首先, 先確定是那一間的舊生,
~~ 不會兩間也有舊生分吧 !
~~  是畢業生才有分的 !
~~ 當年是讀上定下午 ?
~~ 睇清楚點計分???

舊獻普教中,新獻粵教中,成績差唔多

我系旧校畢業,以前好好的,不過眼見很多新香港人(我自己都係所謂新香港人,不過已經幾十年前)子女就讀,放學見不少小朋友由老人家接回13街的湯房,也見過在街邊開張枱仔做功課,覺得同學背景太大差異,最好返學放學自己去觀察下。

如是聖馬善樂舊生,自行就選此校

subb 發表於 18-11-30 13:41
首先, 先確定是那一間的舊生,
~~ 不會兩間也有舊生分吧 !
~~  是畢業生才有分的 !

睇左資料,2間都計校友分

拆彈專家 發表於 18-11-30 13:43
舊獻普教中,新獻粵教中,成績差唔多

咁係咪2間都咁多功課?

asukav6 發表於 18-12-1 21:26
咁係咪2間都咁多功課?

剛剛兩間校長係開放日都講話會減功課量,但升中試操練會提早係四年級開始。

拆彈專家 發表於 18-12-2 11:10
剛剛兩間校長係開放日都講話會減功課量,但升中試操練會提早係四年級開始。
...

操練已經預左,少左功課已經係bonus,以前我除左俾學校谷,仲要俾阿媽谷,希望阿女第時頂得住

asukav6 發表於 18-12-1 21:16
睇左資料,2間都計校友分

饒我蠢!在教育局制定的小一自行收生標準!
https://www.chsc.hk/psp2018/primary-one-admission-system.php?lang_id=2

一個人, 點可以兩間也有分加 ?
不會兩間也是畢業生吧?

subb 發表於 18-12-2 15:31
https://www.chsc.hk/psp2018/primary-one-admission-system. ...

聖馬善樂本身係獻主會轉全日個時分拆出來,得幾年歷史,佢D畢業生都冇可能生得咁大個仔讀小學啦,而且佢個自行收生申請表寫明獻主會畢業生父母count 10分

subb 發表於 18-12-2 15:31
https://www.chsc.hk/psp2018/primary-one-admission-system. ...

講返清楚少少,獻主會以前唔係正常個種上下午班,而係一、三、五年級讀下午,二、四、六年級讀上午,但到分拆個年,兩間學校變左做一至六年級都全日,先叫做兩間學校

而佢地分拆亦唔係上午班留原校,下午班去新校個種 (因為咁樣都只係得其中三級)

所以如果係分拆前個陣獻主會畢業,舊生子女報名聖馬善樂都有畢業生10分,而唔係只得獻主會先有呢10分

lopoto 發表於 18-12-2 16:11
講返清楚少少,獻主會以前唔係正常個種上下午班,而係一、三、五年級讀下午,二、四、六年級讀上午,但到 ...

多謝你,解釋得很清楚
‹ 上一主題|下一主題