用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陸興濤小學
樓主: Vincy2513
go

保良局陸興濤小學   [複製鏈接]

lulumelody 發表於 18-12-3 11:10

PLk係人都知只着重成績,而且這件事係被欺凌的家長講, ...
陳守仁都係保良局, 唔係好覺佢只着重成績囉

lkwkenneth 發表於 18-12-3 21:41
陳守仁都係保良局, 唔係好覺佢只着重成績囉

babyco 發表於 18-12-3 15:43
其他科呢?例如科學/數學係中定英?謝謝

科學是英文,數學是粵語,會滲入一些英語題目,通識德育科也是粵語。功課量4-6樣,善用導修堂可完成大部份。間中會有一些比較高階的閱讀報告和作文功課,需要家長協助。沒有個個星期默書,但每教完兩課有一次quiz,quiz的內容已包含串字及默書。
考試測驗內容都係教過的,閱讀理解覺得略深,但考卷形式都係平時功課做過的。
相信考得入去都有一定閱讀和理解能力,深淺程度適中,小一應該不難handle,反而家長要適應如何安排小朋友進行大量閱讀。暫時小朋友都讀得開心。

ToMing123 發表於 18-12-4 00:07
科學是英文,數學是粵語,會滲入一些英語題目,通識德育科也是粵語。功課量4-6樣,善用導修堂可完成大部份 ...

謝謝你 ,我見另一個post有好幾個家長有2nd in但都放棄,有d擔心

babyco 發表於 18-12-4 00:22
謝謝你 ,我見另一個post有好幾個家長有2nd in但都放棄,有d擔心

相比其他直私,可能係輸校舍,同埋輸一個好強既英語語境。不過讀咗三個月小一,亦都有同阿仔既幼稚園同學家長交流,佢地有人讀官津有人讀直私,有人讀到喊咁口,亦有人如魚得水,我覺得程度符合小朋友水平最緊要,適應得好小朋友信心大啲亦會積極啲。希望你既小朋友入到心儀學校。

ToMing123 發表於 18-12-4 00:39
相比其他直私,可能係輸校舍,同埋輸一個好強既英語語境。不過讀咗三個月小一,亦都有同阿仔既幼稚園同學 ...

thx
你覺得學校老師ok嗎?

已經有好多人有心儀offer, 今年人少咗,唔再2nd in 也正常。呢間學校還有二輪申請呢

babyco 發表於 18-12-4 01:58
thx
你覺得學校老師ok嗎?
很少參加家校活動,沒有很切身體會。阿仔話鍾意老師鍾意返學,應該也不錯,功課做得好會有簡單鼓勵字句。

因為公布嘅日子比較遲姐,好多小朋友已經有直私offer,或者自行收咗

回覆 mormorl 的帖子

謝謝妳啊,明白晒,希望2nd in 能夠成功考入

Vincy2513 發表於 18-12-4 12:09

謝謝妳啊,明白晒,希望2nd in 能夠成功考入
祝你小朋友成功,做家長最緊要相信自己嘅小朋友。其他所謂貼士未必有用,小朋友合適自己會好表現,自然會入選。。。

多謝妳,其實我是不介意學校校社舊和大與不大,孩子都是在這六年,基本上課就在課室,其它科的活動也有老師帶領,孩子能夠在校自己擁有遊戲既時間應不多,我都是著重學校師資和校風,也只要孩子學得開心便足夠。

Vincy2513 發表於 18-12-5 11:03

多謝妳,其實我是不介意學校校社舊和大與不大,孩子都是在這六年,基本上課就在課室 ...
你想法好正面。其實校舍新同大當然開心,但細同舊都冇問題,因為小朋友第一次返小學,根本冇得比較。家長方面,大同新通常咪比多啲「管理費」。。。

回覆樓主:

我係陸小家長,唔覺得學校只重學術不重德育,親眼見過好多次有高年級學生幫初小同學仔,有德育堂,亦會專門負責德育嘅老師,見過數次有頑皮同學搞事,老師即時拉開佢一邊同佢傾,小朋友亦講過有同學唔乖要去見訓導老師,陸小男仔多,頑皮小朋友一定有,但欺凌事件暫時無聽過。日常功課唔算多,不過都多雜項,家長要有準備會忙,平時評估有溫習,基本上考試都唔會太辛苦,同意閱讀理解較深,所以學校非常鼓勵閱讀,要求睇好多書。

Vincy2513 發表於 18-12-5 11:03

多謝妳,其實我是不介意學校校社舊和大與不大,孩子都是在這六年,基本上課就在課室 ...

從來都只係家長嫌校舍細同舊,小朋友唔會覺得,我小朋友甚至話學校太大,有時上7樓行到腳軟

Vincy2513 發表於 18-11-30 09:52
今天收到陸興濤2nd interview, 想請問有否家長以前2nd interview 考什麼,要見父母嗎? 亦想問這間學校是怎 ...
利申:小一用家

2nd in不用見家長
功課大部分可以在導修堂完成, 正常情況下回家一小時內可完成所有功課
會有網上閱讀及練習, 需要買電腦
間中會有D有挑戰性的閱讀報告需要家長指導及協助下完成
功課內容正常唔會太深, 學校係注重閱讀所以會好多閱讀嘢, 我小朋友是喜歡的
學生品德方面, 高年班對低年班都頗照顧, 還會主動提醒及提供協助我的小朋友, 所以我覺得學生幾純品有禮的
每教完2課書會有評估, 範圍不大, 不會太深; 到考試時更容易掌握温習重點
我小朋友很喜歡這間學校, 也不會覺得讀的辛苦, 還很享受
只是由於評估及閱讀報告功課較多, 家長要花點時間陪伴及協助小朋友

Kmoon 發表於 18-12-6 10:58
利申:小一用家

2nd in不用見家長

想問下2面時考咩?是否讀中英文課本?
‹ 上一主題|下一主題