用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真 vs音小
go

九真 vs音小 [複製鏈接]

性格偏內向,但吸收能力強,如果不用考慮地區,請問大家會點揀同點解。 thanks

2    0    0    0

belgiumchoco 發表於 18-11-29 23:00
性格偏內向,但吸收能力強,如果不用考慮地區,請問大家會點揀同點解。 thanks

...

請問大家有建議嗎

belgiumchoco 發表於 18-11-29 23:00

...

九真
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...
問問自己, 對小朋友升中有咩期望?

如果目標係傳統名校, 選九真吧! 但要預咗小學6年去搏殺 (不過可能6年後九真中已企穩B1位置, 又未必要太辛苦)

如果只求入到一間有B1水平既中學又唔介意俾學費, 又想小學時輕鬆一點, 可選音小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-30 17:13

如果目標係傳統名校, 選九真吧! 但要預咗小學6年去搏殺 (不過可能6年後 ...

好中肯     

hkpapa852 發表於 18-11-30 17:13

如果目標係傳統名校, 選九真吧! 但要預咗小學6年去搏殺 (不過可能6年後 ...

hkpapa想請教, 音小近年都被認為「水泡」,故此收取學生未必最top的一批,但音小、音中似乎課程相對輕鬆之餘,又做到band 1成績,當中原因是什麼?

belgiumchoco 發表於 18-11-30 17:44
hkpapa想請教, 音小近年都被認為「水泡」,故此收取學生未必最top的一批,但音小、音中似乎課程相對輕鬆 ...

呢點只有音小音中家長可以答到你。
其實只要學校願意拋開6年呈分既束縛,加上有中學部,大可自訂一套更符合小朋友發展又配合NSS既課程既12年課程。

至少佢比王錦輝,宏信和真道成功。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-30 18:10
呢點只有音小音中家長可以答到你。
其實只要學校願意拋開6年呈分既束縛,加上有中學部,大可自訂一套更符合 ...

多謝指教。

會唔會音小10年8年前形象較好,收生較理想,故此dse亦較好,未必係課程、師資而帶來既增值效果?

belgiumchoco 發表於 18-11-30 18:26
多謝指教。

會唔會音小10年8年前形象較好,收生較理想,故此dse亦較好,未必係課程、師資而帶來既增值效 ...

你覺得小一面試真係咁準?有名校收嘅一批一定係最top?

其實面試成功有好多因素,但的確,有比較多名校/神校收果班,佢哋可能喺面試當時嘅學術較好,因為佢哋嘅學校/父母會較早同佢哋操練,但咁唔代表呢班小朋友最top, 反而, 有一班從未操練嘅可能去到小學/中學,真正學習時就表現到佢哋嘅優秀。

belgiumchoco 發表於 18-11-30 18:26
多謝指教。

會唔會音小10年8年前形象較好,收生較理想,故此dse亦較好,未必係課程、師資而帶來既增值效 ...

樓主,

您睇EK 太多,而EK對音小的評價都好一面倒,而且理據,好多時都係個人感受。

其實E K好多資訊,睇完,都要思考同過濾。

既然您心已經對音小有這樣的印象,可能讓賢更好!

甲之熊掌
乙之砒霜!

共勉!

好好想想!

多謝指教。

點解音小宜家形象唔好(emoji)

哈哈寶寶 發表於 18-11-30 18:52
樓主,

您睇EK 太多,而EK對音小的評價都好一面倒,而且理據,好多時都係個人感受。

係,有好多人都純粹人云亦云,聽/睇人哋講完就當自己知嘅去話比人聽,反而hkpapa最好,會用數據去分析一間學校好與壞。

Destination121 發表於 18-11-30 18:59
點解音小宜家形象唔好(emoji)

好多當初想當音小係「水泡」嘅,最後又收到reject, 所以就不期然將自己聽到有關音小唔好嘅不斷再去重覆,咁樣自己個心可能亦舒服啲,因為好似唔係人哋比reject我,而係佢都麻麻地啫。

哈哈寶寶 發表於 18-11-30 18:52
樓主,

其實我冇對音小有偏見,我覺得校長好有心,亦相信小朋友係呢個環境下長大會好有愛心。

呢排特别多人拿音小同其他小學比較,我有offer後也去了他們的教會活動三幾次。我自己對宗教沒有抗拒、也不是教徒、So far 感覺覺老師們們對小朋友系有愛心、有心辦學, 起碼作為為家長、會放心小朋友系度生活十二年。
至于成績績系咪全港最Top、呢D我不太concern、愉快學習重要D、學費自己應付到咪選呢度law。

回覆樓主:

好似以前音小收好多公務員仔女,上到中學不少會送仔女去海外升學,所以音中會收不少外來生。

lulumelody 發表於 18-12-1 01:09
好似以前音小收好多公務員仔女,上到中學不少會送仔女去海外升學,所以音中會收不少外來生。
...

我相信要考入音中也不會太困難

回覆樓主

音小是"水泡"最大原因是早考早出offer 同貴,其他只是小問題。只要某年延後半年收生,無人會話是"水泡". 有幾多學校可以有個咁靚的音樂廳?有宗教及音樂陪伴成長,我覺得是好幸福的事。"水泡"只反映call waiting 多,唔代表教育有問題。

題外話EK 愈來愈負面,內容單一,"水泡"唔講得,叫backup 又好d. 唔可以講,做又大條道理。幾多人有了offer 繼續去in 其他學校。

多謝指教。

10年8年前升小人數遠少過現在,當時連不少名私小 (同區較有名氣既聖母小學, 港島St Clare等私小亦只能開2班) 收生都較現在少近一半時,我唔認為音小當年有本事/有吸引力可以攞到靚麵粉。(雖然當年有個神童係音小畢業)

hkpapa852 發表於 18-12-1 07:59
10年8年前升小人數遠少過現在,當時連不少名私小 (同區較有名氣既聖母小學, 港島St Clare等私小亦只能開2 ...

想請問音小係中文教學?普教中?音中好似係英中?

想請問有無人了解語境?想知英文/普通話方面

謝謝
‹ 上一主題|下一主題