用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 百周年、董玉娣、田家炳、馬可賓大抽獎應該點排? ...
go

百周年、董玉娣、田家炳、馬可賓大抽獎應該點排? [複製鏈接]

自行就諗住報百周年及董玉娣!

大抽獎應該點排呢?
心儀:百周年、董玉娣、田家炳、馬可賓、屯天,其他都諗唔到!你地會點排?
   12    0    0    0

cherry0131 發表於 18-11-29 21:32

大抽獎應該點排呢?

有冇聯繫位?邊間最心儀?

sensei 發表於 18-11-29 22:55
有冇聯繫位?邊間最心儀?
本身保小的,百周係首選! 但因為大抽獎要填30間,我唔知到時應該點填

前輩Hkpapa852教路,在band 1位足够的區份,可盡填band 1學校,最後用3間band 2包底。屯門應該band 1位足够,睇你够唔够瞻咁填了……

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D6

cherry0131 發表於 18-11-30 07:20
本身保小的,百周係首選! 但因為大抽獎要填30間,我唔知到時應該點填

大抽獎四大之中只可填其中一間,第二志願若再填就等如自殺。跟住第二志願填之後比較心儀嘅band 1中學,第三志願就要計算。

要睇今年派位,若今年派到第二志願有人開始入唔倒,明年升中人數多咗亦唔好咁勇。我識嘅人中有人第二志願入倒馬中,亦有人入唔倒,即係第二止步。如果明年嘅家長玩法大致一樣,呢啲中學就唔讚成放第三。

如果係女,放劉金龍喺band 1隊尾亦無妨,鍾意就放前啲。因係女校同宗教信仰,收生會難啲,精英班同非精英班差距亦較大,雖然屯門喺得佢有英國文學讀(只限精英班)

再之後就要㨂band 2而又校風好嘅。

elderberry 發表於 18-11-30 08:09
前輩Hkpapa852教路,在band 1位足够的區份,可盡填band 1學校,最後用3間
band 2包底。屯門應該band 1位足够 ...
我都有留意Hkpapa852教路, 但小學的校長上年家長會提到屯門區7間BAND 1 中學, 其中四大, 田家炳, 譚伯羽及馬可賓...呢7間BAND 1 中學入面, 順德聯誼會兩間同有宗教信仰我都麻麻地...

但要填30間學校...即是我要填埋元朗天水圍BAND 1 的中學落去, 先可以寫BAND 2....
我就唔知有冇理解錯?

cherry0131 發表於 18-11-30 13:36
我都有留意Hkpapa852教路, 但小學的校長上年家長會提到屯門區7間BAND 1 中學, 其中四大, 田家炳, 譚伯羽及 ...

其實我覺得Hkpapa852的策略好冒險,所以先問你够唔够瞻搏 ,我自已係赞成楼上sensei的建議

cherry0131 發表於 18-11-30 13:36
我都有留意Hkpapa852教路, 但小學的校長上年家長會提到屯門區7間BAND 1 中學, 其中四大, 田家炳, 譚伯羽及 ...

如果係梁小。上年得唔夠十人入到百周。董中就有幾十人
樓主小朋友在精英班還是普通班?排名如何?
所以你選第一志願要小心。進取去百周可能會派345678志願的

elderberry 發表於 18-11-30 08:09
前輩Hkpapa852教路,在band 1位足够的區份,可盡填band 1學校,最後用3間band 2包底。屯門應該band 1位足够 ...

屯門今年B1中學位一定唔夠。今年約有1,300 b1生。舊年每間英中只有約110個位给屯門小學。(自行+统一)

cherry0131 發表於 18-11-29 21:32

大抽獎應該點排呢?

或許派位乙部  

2. 田家炳
3. 元朗鄉中 / 劉金龍(女校)

cuby 發表於 18-11-30 19:59

屯門今年B1中學位一定唔夠。今年約有1,300 b1生。舊年每間英 ...
嘩,你份野好矇下喎

elbar 發表於 18-11-30 21:01
或許派位乙部   

2. 田家炳
元朗唔够位,鄉中今年有位借俾屯門咩?有冇資料睇?

回覆樓主:

明年屯門升中應是3892人。B1差不多1300人
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

LJ3981 發表於 18-11-30 13:57
如果係梁小。上年得唔夠十人入到百周。董中就有幾十人
樓主小朋友在精英班還是普通班?排名如何?
所以你 ...

女兒係精英班,考級三內!上年女兒間小學派入百周的都有雙位數的人數!!五年級時家長日班主任叫我唔想面試的話,可以只填一間自行,我仲上黎問人咁做風險係咪好大?

elderberry 發表於 18-11-30 13:51
其實我覺得Hkpapa852的策略好冒險,所以先問你够唔够瞻搏 ,我自已係赞成楼上sensei的建議
...

如果第一志願揀百周,咁之後應該排田家炳、馬可賓?唔填董中?band1學校又小,要填20間都難,仲要填30間...真係頭痛!但要到七月先知派邊間,又一定要填表....

cuby 發表於 18-11-30 23:34
明年屯門升中應是3892人。B1差不多1300人
如果好似校長咁講屯門區七間band1中學,再加埋屯官、南屯官、劉金龍、屯天,這些學校都會收band1生,點計都係得1000個band1位....如果自行唔收,就有三分一機會入唔到band1中學....

cherry0131 發表於 18-12-1 06:27
如果好似校長咁講屯門區七間band1中學,再加埋屯官、南屯官、劉金龍、屯天,這些學校都會收band1生,點計都 ...

咁你又唔駛咁擔心。萬一派得唔好,叩門仲有機會。因你女成績好。如果計埋屯天,有11間中學。

cuby 發表於 18-12-1 08:05

咁你又唔駛咁擔心。萬一派得唔好,叩門仲有機會。因你女成績好 ...

我已經計埋嫁喇!因為屯官南屯官劉金龍同屯天都會收band2生,所以我計十一間學校,收1000個band 1生!但點計都唔夠位...希望唔駛去到叩門啦...呢個遊戲好難玩...叫亞女去美國升中學又唔肯,屯門最近嘅直資去到天水圍元朗...哈羅又冇錢入,真係唔識玩!

cherry0131 發表於 18-12-1 05:54
女兒係精英班,考級三內!上年學校派入百周的都有雙位數的人數!!五年級時家長日班主任叫我唔想面試的話, ...

我朋友話上年得幾個唔夠10個喎。他小朋友是上年梁小畢業生。
精英班級三直情可以出九龍爭啦,自行百周年沒問題囉。

‹ 上一主題|下一主題