用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 hkuga vs 英華
go

hkuga vs 英華 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆樓主:

睡醒再算

assado 發表於 18-11-29 17:25
睡醒再算

一間活動教學,一間傳統。
邊間近d?

想英文叻D,港同。
想數學叻D, 英華。

HKUGA feeder secondary school DSE results are better than YW. However, it is not an apple to apple comparison as HKUGA is a coed school.
YWPS has more graduates promoted to elite schools like SPCC and DBS while most of the HKUGA students would promote to its own secondary school.

KikiDaddy 發表於 18-11-29 18:59
HKUGA feeder secondary school DSE results are better than YW. However, it is not an apple to apple c ...
DBS ?

回覆 artroboy 的帖子

its a typo. thx for the heads up.

artroboy    發表於 18-11-29 20:42

小鳯 發表於 18-11-30 20:53
為什麼?
同事小朋友有讀呢兩間,平時吹水分享。

回覆樓主:

上一年 我個仔都有呢兩個offer. 最後我take 了英華,因為我哋住九龍區,同埋感覺上英華名氣大啲, 純粹個人諗法。 我個仔個女同學仔,都有港同offer, 佢就二話不說要咗, 佢都住九龍。

Lilianyu500 發表於 18-11-30 22:08
上一年 我個仔都有呢兩個offer. 最後我take 了英華,因為我哋住九龍區,同埋感覺上英華名氣大啲, 純粹個人 ...
請問可以分享一下這兩暑學校的實際感覺嗎?
因你們都已身在其中,
謝謝

mrsyuenkl 發表於 19-1-8 13:31
請問可以分享一下這兩暑學校的實際感覺嗎?
因你們都已身在其中,
謝謝

我覺得兩間都是好學校, 但是地點在於一間在九龍,一間在港島區,所以如果我選學校,都會選就近入學, 否則孩子一讀十幾 年將會很痛苦。 另外值得留意是,兩間學校都是普教中, 如果本身孩子母語不是普通話,上課時中文會有一點吃力。 英華是一間普教中學校,他們中文上課及所有中文的考試都會用普通話進行,包括中文聆聽考試。 我兒子剛剛考試,他的中文聆聽考試非常低分,所以現在都努力 學習 普通話聆聽.. 這是我入學之後意想不到的事情.. 至於其他科目都沒有太大問題,因為可以入英華讀書的小朋友,我覺得大多都是聰明伶俐及學術有番咁上下的成績,通常都是全班都考得好好..
‹ 上一主題|下一主題