用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 住灣仔,如果中學要去九龍塘區返學,交通問題點解決? ...
go

住灣仔,如果中學要去九龍塘區返學,交通問題點解決?

如題
估計有d港島成績好的小朋友考慮申請九龍的名校,如DBS and LaSalle呢d令人景仰的學校。晤知家長點考慮交通的問題?每日來回兩個鐘,小朋友都好累哦

港島區都大把名校,真是比不上九龍區嗎?

chelsea_ying 發表於 18-11-29 13:03
如題
估計有d港島成績好的小朋友考慮申請九龍的名校,如DBS and LaSalle呢d令人景仰的學校。晤知家長點考慮 ...
搬屋

真的介意交通遠, 港島有QC, KC, SPC, SJC, SPCC......
是但一間都開香檳, 何必自尋煩惱
Kawaii

chelsea_ying 發表於 18-11-29 13:03
如題
估計有d港島成績好的小朋友考慮申請九龍的名校,如DBS and LaSalle呢d令人景仰的學校。晤知家長點考慮 ...

大把住新界中學生去港島返學, 一個鐘單程算小兒科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-11-29 19:16
大把住新界中學生去港島返學, 一個鐘單程算小兒科。
问題係……港島区学校值得長途跋涉由九龍新界去,但調轉就真係無乜需要。

Yanamami 發表於 18-11-29 19:49
问題係……港島区学校值得長途跋涉由九龍新界去,但調轉就真係無乜需要。 ...
有嘅,去DGS, HY.

如題
113,一程巴士搞掂。

回覆 Yanamami 的帖子

阿女都有同學, 住新界西, 考入QUEEN'S 同 BPS, 返學都冇問題

王家爸爸 發表於 18-11-30 08:54
113,一程巴士搞掂。

無所不知!

灣仔去男拔, 坐MTR到太子站(6個站, 唔駛20分鐘), 行8分鐘左右就到

b3410    發表於 18-12-1 17:32

la5711 發表於 18-11-30 17:14
灣仔去男拔, 坐MTR到太子站(6個站, 唔駛20分鐘), 行8分鐘左右就到

多謝多謝

回覆樓主

其實吾駛擔心,早d 習慣
路程遠d , 少d 時間係街流連.
將來返工 , 公司都吾會係屋左隔離

如題

跨區好多都成個鐘,我自己只要點到點唔洗轉幾轉都可以接受。阿女返8:15, 7:00出口,6:30起身 仲比以前小學遲多半小時起身。

回覆樓主:

長洲,大埔,荃灣,返 BPS都係咁返啦

回覆 chelsea_ying 的帖子

真係睇小朋友有幾鐘意間學校

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校係火炭, 有學生住東涌、調景領、港島都有, 一樣返到學.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-29 16:52
我囡學校係火炭, 有學生住東涌、調景領、港島都有, 一樣返到學.

因為有宿舍

醒目開學勳章 王國長老

elbar 發表於 18-12-29 22:17
因為有宿舍
講緊交通問題你講宿舍真夠有趣.

有宿舍又點?

宿位有限, 學校當 900 人, 得 96 個宿位, 無宿舍住唔使返學?

我識既係無住宿, 日日由東涌咁返學啵.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我朋友當中都有個奇怪現象,港島人去九龍新界就覺得多過半個鐘車程,要轉多一次車就好似去天涯海角甘。太古去美孚就話好遠,人地屯門去銅鑼灣就話唔遠都好方便。其實九龍新界每日不知幾多人去港島返工返學,車程起碼個半鐘。