用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五視藝科考得唔好,可以點幫?
go

小五視藝科考得唔好,可以點幫?

小兒今年5年級,即將要開始呈分。第一測老師話佢個名次主要俾視藝科拉低左(其他大部分攞A,係視藝得D拉低左),但真係唔知點樣幫佢先可以拉高返視藝。坊間有無d咩專門俾呈分試嘅視藝課程? 或者有無家長有咩心得? 謝謝!

補充: 仔唔係唔喜歡畫畫,但佢畫嘅好有自己嘅一套風格,未必係其他人欣賞嘅。另外,一考水墨畫呢類佢就想死,但叫佢出去惡補吓水墨畫又唔肯。

回覆 Freesia_cat 的帖子

呈分畫畫間間學校都吾同考法,有些畫畫有些勞作,沙畫,素描,五年班到呈分個個畫家上身,
如你學校有提供考試範圍可搵人私補或去畫室,將考試範圍比老師攪二堂,
我仔小五,由開學至而家考左三幅畫,第一幅未預備,其餘二幅畫彩色素描,系畫室畫了一次先返去考,但不知分數几多,只求有八九十分炸,因佢本身畫畫難睇,之前仲系畫幼稚園畫,學左大半年叫好些,呢大半年學素描為主,因好多學校都會考一二幅素描,或水彩畫,水墨畫個些

chrischeung 發表於 18-11-29 17:23

呈分畫畫間間學校都吾同考法,有些畫畫有些勞作,沙畫,素描,五年班到呈分個個畫家 ...

「只求八九十分」 仲話「咋」

回覆 pooh仔 的帖子

想啫,又吾系有,可必咁大反應。大仔呈分時攞過d,我當年亦想佢有八九十,但事實d左

Freesia_cat 發表於 18-11-29 12:39
小兒今年5年級,即將要開始呈分。第一測老師話佢個名次主要俾視藝科拉低左(其他大部分攞A,係視藝得D拉低 ...
點解D咁嚴重.............不過, 臨急抱佛腳, 倒不如用D時間嚟拉高其他各科好過。自行時, 好多學校都唔理視藝科既, 其他科儘量攞A頭搭夠。

little_yolky 發表於 18-11-30 12:38
點解D咁嚴重.............不過, 臨急抱佛腳, 倒不如用D時間嚟拉高其他各科好過。自行時, 好多學校都唔理視 ...

其實我都唔明,之前一直都係B左右,係今年小五視藝先無啦啦攞個D。我知考視藝其中一次係畫水墨畫,而呢個係佢弱項,但一次弱都無理由攞D㗎。

其他成績其實ok,除左一科攞B,其他都係A。就係俾科視藝拉低左名次。雖然話自己出去考嘅學校可能會睇到成績表,無咁重視視藝啫。但萬一唔好彩自行或直私考唔到,之後派位嘅應該睇唔到成績表吧!

chrischeung 發表於 18-11-29 17:23

呈分畫畫間間學校都吾同考法,有些畫畫有些勞作,沙畫,素描,五年班到呈分個個畫家 ...

我知間間學校呈分用嘅未必一樣,好難估計而去搵外援。但好似呢幾年我仔那間多畫水墨畫,我是否應叫個仔去惡補吓呢?

chrischeung 發表於 18-11-30 12:21

想啫,又吾系有,可必咁大反應。大仔呈分時攞過d,我當年亦想佢有八九十,但事實d左 ...

不是我反應過大, 喺你妙想!
咁小朋友資質不在此,取到B你都應為佢開心喇, 但你嘅要求喺要8、90, 即喺想佢取A la,  是不是有點妙想!

你知唔視藝評分喺每5分進(70,75,80,85,90⋯)

Freesia_cat 發表於 18-11-30 13:02
其實我都唔明,之前一直都係B左右,係今年小五視藝先無啦啦攞個D。我知考視藝其中一次係畫水墨畫,而呢個 ...

其實真喺唔明而家小學呈分, 連視藝都要搞到咁高要求,仲聽過唔少要去補習視藝.
講真學校有冇認真教技巧?當正個個小朋友都喺藝術家咁!

我女學校亦是(不是考水墨畫),但要求又是玩死冇藝術細胞學生,不過佢有直中,我覺得點差極都保到C(70,75), 好少比D(60,65)

回覆 IloveJJ 的帖子

大仔當年冇學畫畫,所以d左一次,細我知死,有學下囉。

我又吾知點計,但以為普遍會有八字,當年大攞七定六,見大多攞同學ab

回覆樓主:

唔知大家有冇留意 視藝 同作文有關 視藝唔好,作文 有可能 好差 因為是觀察,感受,抒發。 水 墨 畫比其他更加需要自我控制 ,我都聽過一啲男校呈分 要考

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:27
你有無問清楚學校呈分視藝點計?

視藝分x4

chrischeung 發表於 18-11-30 14:20

我又吾知點計,但以為普遍會有八字,當年大攞七定六,見大多攞同學ab ...

小朋友讀咗5、6年小學,仲有個大仔添,由一年級開始派回家作品實有分數,咁應都知佢哋資質㗎,唔會初小取A/B, 高小先嚟比C/D, 咁我只覺學校評分標準出現好大偏差!

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:28
又唔可以話妙想,我都係咁希望,由C升去B,7-80升去8-90,咁我仔又得,結果有85。
...

但佢想D 去A 呢

我對仔女都有時取80, 但大多時取70,75

科樂理又系煩,冇學樂器,abcd調吾識分

mianyang_99    發表於 19-1-7 14:46