用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得小學 vs 港大同學會小學
樓主: GaryTheKing
go

聖公會聖彼得小學 vs 港大同學會小學   [複製鏈接]

BestOfLuck 發表於 18-12-6 12:26
回覆 noverzero 的帖子

但對一個5歲小朋友來說, 那麼早便知自己不喜歡做project?  我女幼稚園真的沒有proj ...
我覺得如果係好享受寧靜、獨處空間,又不愛說話的,比較啱傳統模式。

回覆 Diversifyedu 的帖子

你好似講緊我,我知自已唔適合活動教學,你俾10張工作紙我一陣做完,project分分鐘做一日,唔好攪。又唔需要視藝好嘅,presentation都有唔同方法。我覺得香港local school無100%全活動或100%傳统,比例間間唔同。傳統教學重點在老師,透過老師單向傳授知識,好處係efficient,特別適合聽覺型學習既學生。活動教學重點在學生,透過學生親身參與學習活動,用自身體驗去建構知識,壞處係花時間,但適合操作型學習既學生。如果學生太被動,要踢先郁,我就覺得唔太適合,好容易做隱形人。

noverzero    發表於 18-12-7 10:31

mcl203 發表於 18-12-6 12:40
我小朋友津校都多做project,無必要太擔心。鐘唔鐘意係取決於態度,即係做project唔見人唔等於佢唔鐘意, ...
你有直屬,唔會明白呈分的壓力,一分都可以定生死,如果係聖彼得,因為人多,隨時0.幾分一個名次。
仲要有d 學校要取A 係要過90平均分。(所有b1aa 中學會分a,b,c 級作收生準則)

好大壓力㗎。呢幾年仲要入學高峰期⋯,2010年出生既升中最激烈。

artroboy 發表於 18-12-6 14:05
你有直屬,唔會明白呈分的壓力,一分都可以定生死,如果係聖彼得,因為人多,隨時0.幾分一個名次。
仲要有d ...

我推港同㗎~~~

只係話甚麼project和視藝並非太可怕,無必要作為選校既必然考慮點~~~

回覆 haihaimom 的帖子

透徹, 每個人Learning Style 唔同, 真係要配合教學方法先可以如魚得水.
有興趣可以玩下以下WEBSITE睇下自己Learning Style: (非廣告)

http://vark-learn.com/the-vark-questionnaire/

mcl203 發表於 18-12-6 14:10
我推港同㗎~~~

只係話甚麼project和視藝並非太可怕,無必要作為選校既必然考慮點~~~

如果要呈分,就幾可怕,五、六年級玩廣告彩,真係玩死唔少男仔。

申利:我仔畫畫叻架,校外取不少奬,又係學校貼堂。但一到呈分,廣告彩加手工、再計上堂操行分⋯⋯得80分~

回覆 IloveJJ 的帖子

但我仔又好enjoy,雕花咁,我都要俾個服字佢。

artroboy 發表於 18-12-6 13:51
去到呈分、視藝、音樂都計分,但體育又唔計喎,唔係好公平!
另外,音樂都話有譜跟,視藝呢樣真係好主觀, ...
係呀, 所以女仔呈分成績會比男仔相對地好囉!

Diversifyedu 發表於 18-12-6 14:19
係呀, 所以女仔呈分成績會比男仔相對地好囉!
所以好唔公平!體育又唔呈分

artroboy 發表於 18-12-6 14:16
如果要呈分,就幾可怕,五、六年級玩廣告彩,真係玩死唔少男仔。

申利:我仔畫畫叻架,校外取不 ...

所以咪同版主講,曲線推推港同囉,緊貼大市,就可印印腳直升~~~

至於做project,我囡間津小都算強項,弱D果批總有9拾幾個理由未能積極參與,肯學既,咪俾學校教囉~~~

又例如,有D家長去到中學,仲怕小朋友上網會學壞,硬性嚴禁,又如何search info呢,我估~~~

artroboy 發表於 18-12-6 14:20
所以好唔公平!體育又唔呈分
原本都問題不大, 自從平機會司法覆核完要男女同隊之後就.......

回覆 mcl203 的帖子
因為本人非常欣賞版主,所以跟(都係humble啲,改番先)。

mcl203 發表於 18-12-6 14:22
所以咪同版主講,曲線推推港同囉,緊貼大市,就可印印腳直升~~~

至於做project,我囡間津小都算強項, ...
如果比我再揀,我真係會揀直屬或有聯繫,呈分真係幾有壓力。高主教、st.paul , st.jo ..

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-6 14:05
仲要有d ...

我姨甥讀官校,平均分跌3分排名跌幾十
因為早知呈分所以小一已學畫畫(好彩都鐘意)。音樂就不嬲有學(話升中無關係就呃人嘅)。運動就無辦法,真係無咁多時間又資源有限,唯有放棄。

邊有咁多時間瓣瓣掂啊

Diversifyedu 發表於 18-12-6 14:25
原本都問題不大, 自從平機會司法覆核完要男女同隊之後就.......
又話支持一體一藝!歧視男仔呀!

IloveJJ 發表於 18-12-6 14:11
只係喎,校內反而要揀人,校外都要,我只係話校際唔駛啫。
你仔有玩校際?唔係任你參加喎。

Charlotte_mom 發表於 18-12-6 14:28
我姨甥讀官校,平均分跌3分排名跌幾十
因為早知呈分所以小一已學畫畫(好彩都鐘意)。音樂就不嬲有學(話 ...

真係要睇番小朋友性格,可以既話,揀適合既學校~~~

正如,坊間勁傳官津小谷到爆,但我小朋友果間正正唔係咁,仲P1-6起碼6-7項ECA同步進行,從未停過,P5-6佢係最多野玩既,測考前都仲比賽緊~~~

‹ 上一主題|下一主題