用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得小學 vs 港大同學會小學
樓主: GaryTheKing
go

聖公會聖彼得小學 vs 港大同學會小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-6 16:05
即係樂理出去學可能更好效果。你一月考,幾時開始學架?
10月開始學, 一星期一堂, 學到1月尾, 即約17堂

artroboy 發表於 18-12-6 16:06
佢玩田徑?

跑時間,係指由A點去B點~~~

BestOfLuck 發表於 18-12-6 15:40
其實我自己是喜歡找資料/答案的人, 所以入大學後覺得好像天堂一樣, 反而中學時讀得很痛苦.... 所以我有點一 ...
我明白中學和大學學習上對比, 因我也是喜歡找資料/答案的人.
其實小朋友可塑性和學習能力很高, 也不急於一時間定型, 可以搵D相對中性嘅小學入讀, 慢慢觀察佢學習模式, 再搵間合心意中學吧, 我們也是這樣渡過呢, 加油!!

BestOfLuck 發表於 18-12-6 15:40
其實我自己是喜歡找資料/答案的人, 所以入大學後覺得好像天堂一樣, 反而中學時讀得很痛苦.... 所以我有點一 ...

我自己既經驗係剛好相反,上大學後才發現從前讀書既方法原來係錯既,以往幫我考好成績既方法再用唔上(其實A-level時已經覺得吃力)。當然有很多人適應吃很強,佢哋可以好快改變。

haihaimom 發表於 18-12-6 17:50
我自己既經驗係剛好相反,上大學後才發現從前讀書既方法原來係錯既,以往幫我考好成績既方法再用唔上(其 ...

其實家長自己既理念都緊要,如果你唔信學校嗰套,會好唔順眼,六年喎點頂。

haihaimom 發表於 18-12-6 18:13
其實家長自己既理念都緊要,如果你唔信學校嗰套,會好唔順眼,六年喎點頂。
...

我會簡單D,先揀品牌,應該有質素保證,根住唔好理,俾學校搞掂,幾十年老店有信心啦,(家教品德除外),只係得閒望下佢,家長日問下讀成點,自己評估下佢位置,向後望下,數夠人頭就搞掂,上到中學就得。至於佢跑成點,佢自己搞lu ~~~

mcl203 發表於 18-12-6 18:20
我會簡單D,先揀品牌,應該有質素保證,根住唔好理,俾學校搞掂,幾十年老店有信心啦,(家教品德除外), ...

你啱呀,你尼個理念揀返啲百年老校,而仔女又可以跑喺前面。不過宜家最痛苦嗰啲係仔女喺中下游,家長冇得唔理。

haihaimom 發表於 18-12-6 18:57
你啱呀,你尼個理念揀返啲百年老校,而仔女又可以跑喺前面。不過宜家最痛苦嗰啲係仔女喺中下游,家長冇得 ...

中游得啦,已經夠人數係自己小朋友後面,夠穩陣升中學了。某兩次同校長和班主任分享,佢哋話你呢個諗法夠務實,所以,我只追求better than average,即係49%以上~~~

mcl203 發表於 18-12-7 00:55
中游得啦,已經夠人數係自己小朋友後面,夠穩陣升中學了。某兩次同校長和班主任分享,佢哋話你呢個諗法夠 ...

我也喜歡活在中游,小朋友永遠有上望空間,又唔怕大壓力,做個輕鬆小學生,安全升中,最緊要學校在中游也是band 1生,咁就唔會太擔心。

我自己喜歡多教小朋友課外知識的, 學術留比學校教。時間咁才夠用,因為我每天也會比囡做完功課hea 下,低低能能咁玩玩具。

Diversifyedu 發表於 18-12-6 12:11
唔一定, 點都會有人唔鍾意要搵/諗答案, 最好明買明賣, 直接教幾多背幾多啦. ...
你應該話, 有部份數科人對冇一個標準答案既事, 都覺得好吃力
如VA, 作文, 做PROJECT,
最重要係你認識你自己既小朋友,
港同當然好, 只係講一條龍已經夠

Diversifyedu 發表於 18-12-6 16:58
我明白中學和大學學習上對比, 因我也是喜歡找資料/答案的人.
其實小朋友可塑性和學習能力很高, 也不急於一 ...

謝謝分享,其實小朋友真的還很小,真的要多點時間才知他適合不適合活動/傳統教學。

haihaimom 發表於 18-12-6 18:13
...

完全明白,但現行制度實在不是家長話揀就可以揀。

noverzero 發表於 18-12-7 10:29
你應該話, 有部份數科人對冇一個標準答案既事, 都覺得好吃力
如VA, 作文, 做PROJECT,
最重要係你認識你自己 ...

數學理論上唔係要思考,從以找出如何得到答案咩?~~~

BestOfLuck 發表於 18-12-7 10:35
謝謝分享,其實小朋友真的還很小,真的要多點時間才知他適合不適合活動/傳統教學。
...

我睇法係,小朋友觀察力強,関注身邊既事物,願意學習和努力去找出答案,適合讀活動教學。若再加埋服從性強,夠專注力,就傳統和活動教學都得,但,我係斷估既~~~

IloveJJ 發表於 18-12-6 10:56
好簡單,想開心,滿意港同中學,揀港同。
想入更好中學,唔介意好多功課(10樣左右),入聖彼得。
...

借位一問,聖彼得每日有10樣功課?較一般學校多喎

joyanyan 發表於 18-12-9 00:07
借位一問,聖彼得每日有10樣功課?較一般學校多喎

我女小一,功課一小時內完成。

noviasobb 發表於 18-12-9 11:16
我女小一,功課一小時內完成。

咁小一大約每日有幾樣功課?正常係越高年班越多?

joyanyan 發表於 18-12-9 11:31
咁小一大約每日有幾樣功課?正常係越高年班越多?

我囡小一係一般5至7樣咁上下,連改正。有時多D,有時會小D,也是一小時內完成。小二,整體暫時比小一少左小小,時間也是一小時內完成, 遇上中文作句或作文會耐小小。

遇上有課外活動,囡會在午讀堂做功課,所以功課問題不太大。

我問過高年級,五年級功課時間係耐左,一小時做不完的,因為要思考,唔係話做就做完。佢話一個中及英作,一作一小時走唔甩。不過,五丶六年級谷下,都好應該,唔通唔努力會自動升上好中學咩!

Fung_gg 發表於 18-12-9 17:32
我囡小一係一般5至7樣咁上下,連改正。有時多D,有時會小D,也是一小時內完成。小二,整體暫時比小一少左 ...

明白正常係越高年級越多,因要呈分,都要谷下成績。小一小二有5-7樣都唔算太多啦

我當年都係peter同另一私校之爭,最後揀peter, 無後悔,學校課程係唔錯,多元化,暫時覺得寫作教得特別好。小朋友由學劵幼稚園升小都銜接得好,而且進步好快。最難得係老師好有鼓勵性,好正面,唔會打擊學生。感覺上,學校傳統在於要求學生守紀律,但課程都唔係守舊,幾令我驚喜。
‹ 上一主題|下一主題