用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎 ...
樓主: skpun0317
go

一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎   [複製鏈接]

simpson.chan 發表於 18-12-2 16:21
而家樓主唔係整個完美制度,而係好落地咁提出令現行制度更有效既方法,如個post第二第三點。
「 2) 加強家 ...

有時好難怪年青人越來越激進既手段去解決問題,因為政府少做少錯,唔做唔錯,唔搞大件事都唔去改善。 有問題就一句「政府會跟以往既定有效程序去做」, 僭台詞就係「關我咩事」。 可能有人帶個issue俾林鄭,先可能有解決。

simpson.chan 發表於 18-12-2 16:21
有時好難怪年青人越來越激進既手段去解決問題,因為政府少做少錯,唔做唔錯,唔搞大件事都唔去改善。 有問 ...

可能要到林鄭有孫,至引起佢留意相關政策。

回覆 ar_mak 的帖子

如果係老老實實去搬屋,根本就冇違規,你絕對有權選擇當區校網!
虛報地址你覺得係小事,但唔代表縱容人違法是合理的。大家作為家長,教導小朋友都是做合理及合規矩的事!希望大家以身作則。

回覆 simpson.chan 的帖子

Well Said.

違例泊車,如果阻到你,你一樣會報警!唔好扭曲主題啦!可能你小朋友未必係今屆,或者已經有很好的Offer,如果你有少少同理心,應該都唔會想虛報地址嘅人,可以入到首志願。

支持分區派位都講"同理心",唔係掛? 同理心....唔會係保障自己派到好學校機會既利益?

我就極度贊成人用"自己方法"去打破呢個分區派位荒謬制度。再講返41網,低密度老年區,但卻又年年咁多小朋友要讀小學,多到唔夠派,真係極好奇邊班老人家生極都仲有小朋友。

做地產同我講,年年暑假至1、2月就係41網租買熱門季節,比得起錢、親朋戚友吉屋大把,仲有人報假地址咁無聊?

要反既係反對呢種有錢埋堆既玩意,當全港自由派位,先對有錢無錢既人都公平!

用假地址? 都唔知有無幾多個%,真係浪費時間。

今日新聞仲話教育局新學校購置物資清單中,有"錄音帶播放機",被投訴及恥笑.....立即諗起呢個分區派位真係如"錄音帶播放機",過時產物,但教育局仍懶得去處理,然後仲撥錢指明學校要買幾部,近乎發神經。

回覆樓主

仲有雙非呢?不知所謂,落黎抽名校,搶福利

ar_mak 發表於 18-12-2 20:46
你地個講法只不過係增加左法律成本,但要"搏"既人,係只會更加聰明更加小心去做. 而如果真係攪到要拉要鎖要坐 ...

香港既法律係 innocent until proven, 唔會因加強執法而「寧枉毋縱」,請你放心; 姑息才會令社會風氣敗壞。

賭波例子實扯太遠,應該不用comment了。

咁老實搬屋就ok, 明買明賣,點解又要悔氣? 唔一定要鬥錢多,資助房屋都可以申請名校網。

ar_mak 發表於 18-12-2 20:53
請注意,從來,政府做野都係轉身慢,手腳軟,但呢個唔係年青人能夠沖擊法治既理由. 你係唔能夠去大家樂買飯,因 ...

理解唔等於認同,呢d位都分唔清楚好難去到有質素既討論。

意識形態從來唔易理解,你唔理解或理解唔到,唔係罪過。

阿姐出野慢,人地收個少少人工,你「爆人」做咩?  而家講緊尸位素餐既教育局高官呀,come on James!

越來越覺得你似想搞亂呢個post, 成日9唔搭8講第二度,而家仲講安老添?唔係吓..

星星的後裔 發表於 18-12-2 17:08
可能要到林鄭有孫,至引起佢留意相關政策。

從來無咩勝算爭取到,不過係一手爛牌中嘗試,要討論就試下盡做。

skpun0317 發表於 18-12-2 21:04

如果係老老實實去搬屋,根本就冇違規,你絕對有權選擇當區校網!

exactly! 咁簡單嘅道理好難唔明,除非選擇唔去明。

ar_mak 發表於 18-12-2 21:32
搬屋例子係指出價格歧視,有錢就可以合法,窮就要犯法. 而有違法既事情發生,係咪一定要舉報,不舉報就等如助長 ...

請問增加違法既後果,會益左邊d人呢? 願聞其詳。

樓主提出既已經係比較低成本去撥亂返正,一句到尾,虛假文書要坐監有無人會搏? 有,但少好多。

Vanadium 發表於 18-12-2 22:14
支持分區派位都講"同理心",唔係掛? 同理心....唔會係保障自己派到好學校機會既利益?

我就極度贊成人用"自 ...

大抽獎入面「常住地址」既概念係經常居住,$8000蚊一個月既租盤你租左去報學校,明顯一家大細都未必夠住。 而家講「假地址」唔係十年前租個地址就去抽咁兒戲,再者借用親戚地址去報學校而唔係自住,就係「假地址」。

Vanadium 發表於 18-12-2 22:14

我就極度贊成人用"自 ...

「全港不分區去抽奬」當然係「公平」,機會率均等嘛。 但上水居民派去柴灣點搞? 小朋友坐2個鐘車返學?
所以點解係分區派位,因為考慮小朋友返學時間呀..

多謝所有眼睛雪亮的家長,清楚看透問題所在。
申報非恒常主要居所便屬違規,問任何人借地址、租左或買左單位但非自住、一星期去外公外婆住一兩天,也不是恒常居所,同屬違規。

根據教育局網站,教育局會抽 查家長所提供的資料的真確性,可能會要求家長提供其他 相關的住址證明文件(如屋契、釐印租約等)或作出宣誓, 教育局亦可能會進行家訪。倘虛報申請兒童任何資料,一 經調查屬實,有關申請將會作廢,而申請兒童獲派的學位 將被褫奪。此外,家長請留意,根據現行的刑事條例,製 造虛假文書的行為屬刑事罪行,一經定罪,可處監禁 14 年。

‹ 上一主題|下一主題