用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎 ...
樓主: skpun0317
go

一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-12-3 20:08
若然你咁定義常住,教育局就年年捉幾百幾10人走啦。

你諗得太簡單,香港大把家庭結構複雜,小朋友無常住地 ...

大廈部電梯有cctv,唔通小朋友日日行樓梯上去?一堆如果咁咁咁,咪就係講緊教育局執法不力囉。 如果一直住緊個區,邊有你咁多問題。 好似你咁多如果個d,或者so-call”好多方法去走”個d咪就係諗盡方法想偷雞個d囉,咁都要招呼埋幫佢地諗?

唔係我以為「常住」先可以抽,係教育局定架,唔跟規矩仲大條道理,服左你。

算吧啦你,都唔係想認真討論,浄係一堆excuse,明眼人知你想點架啦。

https://bkb.mpweekly.com/cu0006/%E8%A6%AA%E5%AD%90/20180621-77008

回顧下往去歷史,每年都只有最多不到20宗投訴,通常只有不到10宗,而成立既....教育局更加無實際講,暫時資料每年都只係幾宗。但搵地址去報小學既,相信會係好多。

相信要投訴成立,係有一定難度。

希望呢度發起人會成功,我等看下年教育局公佈接獲投訴數字,並成功取消資格個案數目。

simpson.chan 發表於 18-12-3 20:28
算吧啦你,都唔係想認真討論,浄係一堆excuse,明眼人知你想點架啦。
明眼人睇到咩我唔知,但我就睇到你怕自己果區被虛報入侵,降低被抽中心儀小學機會。

同你講真實虛報個案本來就極少,係人都識做戲做全套,要抽你個區,搬個人去住幾個月有幾難? 1月住到頂多6月就得了,抽完就可以搬走啦。就算唔想花錢,用親人地址,成個小朋友連大人住埋去又得,立即名正言順。你講既虛報,差不多只係講緊有個地址但人永遠不在......呢啲係極少數目,你真係放心都得,唔會點影響你仔女入學機會。

我支持教育局加強抽查執法,但反對發動"二五行動",為呢個不公不義既制度出賣朋友及識既人。

若要一人一信,應一人一信要求教育局取消分區派位,重新整理派位制度,唔好用幾10年前產物,處理21世紀事情,就如"錄音帶播放機"一樣!

Vanadium 發表於 18-12-3 20:30
https://bkb.mpweekly.com/cu0006/%E8%A6%AA%E5%AD%90/20180621-77008

回顧下往去歷史,每年都只有最多不 ...

講左咁耐咪講緊教育局執法不力囉。

等睇咩呀,你露曬底啦唔駛扮

simpson.chan 發表於 18-12-3 20:48
講左咁耐咪講緊教育局執法不力囉。

等睇咩呀,你露曬底啦唔駛扮

怪不得香港畸形制度都永遠可以生存,太多既得利益,為保護自己,不惜擁護扭曲制度。

"錄音帶播放機"將會因錄音帶及播放機公司之利益,而長存係教育局新校購置名單。

你放心,我不用抽小學的,你唔好搞錯。

Vanadium 發表於 18-12-3 20:44
明眼人睇到咩我唔知,但我就睇到你怕自己果區被虛報入侵,降低被抽中心儀小學機會。

同你講真實虛報個案本 ...

好明顯關心呢件事既人就係被影響既人啦,好難明,點解講到踢爆咁?

得架啦,其他人睇你講野既邏輯,明你想做咩架啦,唔駛扮支持啦

Vanadium 發表於 18-12-3 20:57
怪不得香港畸形制度都永遠可以生存,太多既得利益,為保護自己,不惜擁護扭曲制度。

"錄音帶播放機"將會 ...

有無practical又更好政策? 有可以討論,無就應該睇點改善。  
無就話畸型,又咁落力抹黑煮米,真係得你一個知你自己既subtle agenda。
萍水相逢,你講咩都得,心照啦

skpun0317 發表於 18-11-28 17:18
家長們為小一學位已經勞心勞力, 需要作戰到最後等大抽獎的, 還有半年才有結果, 確實是一個煎熬.

作為家長, ...

EDB 出信叫學校儘量畫一註冊費都係白癡舉動,如果你話畫一百分比我可以明白,但而家$1000學費同一萬蚊學費的學校都收幾百蚊deposit,搞到家長間間都留⋯⋯ 我地真係等到開學都唔會有位⋯⋯

simpson.chan 發表於 18-12-3 21:08
有無practical又更好政策? 有可以討論,無就應該睇點改善。  

我係一年前就已係「教育講場」提出討論,建議全港小學不分區派位,但官津小學可以如直資及私校咁interview揀一定數目學生。

原因: 各小學可按自己辧學理念搵返同信念既學生,家長亦可搵同信念學校,如有家長唔想咁多功課,就報小功課學校。抽獎派位......根本係亂黎,做成錯配,教學難做,家長又投訴。

抽獎表面公平,卻製造混亂,亦令不適合學生入左不適合小學,有礙學生成長及建立自信,做成家校衝突。同時,製造不公平,有錢人可以買屋/租屋揀校區,窮人就唔得。如果係全港不分區派位,學校interview揀學生,呢個投訴post都唔會出現。

若係小學派位係如我所講,認真運作既學校、認真教育子女既家長,一定會拍爛手掌,咩人會反對? 既得利益、喜歡不勞而獲、自知做得唔好、鐘意博大霧攞著數既,就鐘意抽獎吧 (呢個係包括果啲不思進取、亳無理想既學校)。

學校揀學生,家長揀學校,無論係幼稚園及中學都已係咁(中學有30%自己揀學生、派位亦分bandings),大學更加唔使講,成個教育制度,係得小學停係幾十年前落後思維。

一人一信支持一個古舊、混亂、落後制度? 再講.....對香港教育有心既人,都應該一人一信推翻呢個制度吧。

kwunpa    發表於 18-12-4 20:18

其實啲名小點解紛紛轉晒直資或私校,就係呢個抽獎派位,我搞學術,你派個盲字都唔識過入黎,點教?

相反一啲happy school,擺明講創意唔講學術,講手作仔唔講文字功課,你就抽個學術型學生入去,迫佢一齊玩手作仔,仲唔係玩死人?

一間學校明明做得好hea,你就死都派啲學生入去,咁唔玩死學生?

早前立法會討論小學生功課問題,真係得談笑,有人話多有人話少,講TSA,有人話唔怕考有人話好憎考.....抽獎派位咪做成呢啲問題既根源? 比小學/家長自己揀,唔好亂抽,鐘意TSA一堆,鐘意玩既一堆,無人揀既學校就自動執笠,咪無咁多投訴囉,各有所長各自發揮,互相尊重,社會和諧。

Vanadium 發表於 18-12-3 23:01
我係一年前就已係「教育講場」提出討論,建議全港小學不分區派位,但官津小學可以如直資及私校咁interview ...

而家同一個位回你第四次,不分區派位,上水派去柴灣,TKO派入屯門可以點處理?

用d正確既教育理念去提倡個唔practical既方法?

住係個區抽返個區被你叫「既得利益者」「不勞而獲」? 抽jar, 你以為派梗? 好大機會派位個d叫世襲! 你眼紅人地,你可以月租一萬頭住係41校網1至2房舊樓,你少少都唔付出個d先叫不勞而獲。

邊個政策唔係行左好耐而慢慢修正? 你唔鍾意,覺得有唔公平既地方就推翻曬,唔緊要,俾個practical, make sense既方案大家聽下,咪講黎講去都係唔practical既主張。 悔氣講你不如講全香港男校改為la salle / maryknoll / st joe第一第二學校咁數落去,可能仲practical呀!

Vanadium 發表於 18-12-3 23:38
其實啲名小點解紛紛轉晒直資或私校,就係呢個抽獎派位,我搞學術,你派個盲字都唔識過入黎,點教?

相反一 ...

轉直資比較大既原因係更多資源同埋課程彈性上考慮。

點解有d名校大家咁想入? 因為真係無挑選既學生入去,之後出黎成績都可以好。

越講越遠,你唔會因爲講d正確既教育理念,而令你既建議make sense 架,唉!

回覆樓主

睇下,講下講下有心人就可以成功sidetrack成件事。

再講落去可能會講中國內地有幾多人無書讀,虛報常住地址好小事。你呢d既得利益者(???跟規矩去做而未有利益叫既得利益者???)最後一定有書讀就大家將就下。

大功告成,辛苦曬

simpson.chan 發表於 18-12-4 02:13

而家同一個位回你第四次,不分區派位,上水派去柴灣, ...

怕派去跨區,乙一填本區不受歡迎學校,如果乙一填熱門,自己衡量跨區風險。
不過問題反而係,日日返學動物大遷移咁,香港的交通負荷得到?

好奇一問
如果有人用不是恆常地址, 但又派得差
佢去叩門, 咁叩門既學校知道佢唔係恆常地址, 學校會唔會舉報?
定係學校其實唔會理??

其實依家幼稚園、直資或私小、中學自行收生、大學收生,都已係不分區,亦未見大遷徒問題。

家長自行衡量係咪真係屯門返柴灣,而事實學校收生時亦會幫你衡量,如柴灣學校都未必會收屯門學生,除非interview或報名時你講明收會搬屋。

我剛有個朋友,住港鳥南,九龍有間小學收佢,佢又想讀,就決定搬去九龍。呢個係正正常常既家庭做法。果啲唔正常會比小朋友細細個由元朗返柴灣既,係極少數,佢地自己對仔女負責,況且或者人地有直升機。

辦法總比困難多,分(細)區派位只有小學係咁,要就到咁近既入學原則早早已不被社會接納,抽獎見呢到無數家長只係無奈接受,年年都有人出post投訴唔公平,而亂咁抽獎亦如我所說會令學校與學生錯配,學生同學校同時受害,只係教育局做事一成不變,令人痛心。

再強調,我地既教育局係官僚到仍有"錄音帶播放機"係學校購置清單,因循、千年不變,就係我地教育局運作。

hohoho888 發表於 18-12-4 10:59
好奇一問
如果有人用不是恆常地址, 但又派得差
佢去叩門, 咁叩門既學校知道佢唔係恆常地址, 學校會唔會舉報 ...

叩門位係無分區,學校鐘意收就得。

據趙榮德講,從來未有虛報被送上法庭,至於原因,可能就請教下法律界人士。

教育局文件講地址係要恆常及唯一,個人覺得恆常已難講實,唯一更加得談笑。我識唔少人,小朋友星期一至五放係祖父母家,星期六日先由父母接返屋企,都唔知恆常及唯一既家算係邊。

Vanadium 發表於 18-12-4 11:09
其實依家幼稚園、直資或私小、中學自行收生、大學收生,都已係不分區,亦未見大遷徒問題。

家長自行衡量係 ...

你而家講不分區派位,咩係派位,就係assign俾你,你無得揀。
而家大把遠程讀直私既例子,最後放棄。 如果全港咁做,交通點負荷到,夾硬既頭站上校車上堂前2個鐘,7:40上堂,5:40上車,應該唔塞既。
反而全港變有得去考,咁應該無得有人怨。 仲有你住屯門自己考港同,閣下自理。 考唔到又無得怨。

不過唔係,到時又話favor「有錢人」,有錢外補上興趣班,又話制度係「不公義」。

但「全部學校可以去考」應該點都比「全港派位抽奬」更可取。

Vanadium 發表於 18-12-4 11:28

據趙榮德講,從來未有虛報被送上法庭,至於原因,可能就請教下法律界 ...

即係其實叩門學校唔會理住址虛報呀呢D?
因為我見有D 學校會要你交志願表, 佢都會睇到所選網未必是佢報既住宅網
不過可能學校每年都收幾百份, 已好多野睇, 真係唔會睇得咁detail 或理咁多野...

之前聽聞就算發現都係沒收學位, 沒有進一步行動.

Vanadium 發表於 18-12-4 11:28

據趙榮德講,從來未有虛報被送上法庭,至於原因,可能就請教下法律界 ...

如果係申請表加宣誓部分就有得告,否則我係呢個post之前講過,免費教育係政府必需提供既,就算因為「誤解常住地址定義,而「報錯區」」,咁係唔存在「呃政府資源」。 所以講左咁耐就係要加呢d濫用者既法律成本嘛。

個例子肯定係常住地址,如果小朋友係阿爺阿嫲瞓埋。

可笑既係唔了解又以為自己知。

‹ 上一主題|下一主題