用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Oxford Reading Tree 如六歲先開始?
go

Oxford Reading Tree 如六歲先開始? [複製鏈接]

請教, 小朋友細細個時淘過LEVEL1,2既ORT..之後都冇乜點看了..
現在他小一, 英文算是還可以.
如果想買番比佢睇, 應該買LEVEL幾哩?
我見ORT官網 寫6-7歲應該睇LEVEL7~11, 會唔會同之前既故事有連接要先看前面的哩?

同埋見好多人賣/淘寶賣既話LEVEL幾至LEVEL幾有幾多本個數好以都唔太相同..
其實有冇話正式嗰個LEVEL有幾多本呢?

謝謝~
   2    0    0    0

ronaldlcm 發表於 18-11-28 15:50
請教, 小朋友細細個時淘過LEVEL1,2既ORT..之後都冇乜點看了..
如果想買番比佢 ...

有否定期陪小朋友上公共圖書館?
如沒,可考慮建立此習慣。很多分館都有 ORT, 而且也有很多其他適合你孩子年齡層的書供選擇。

回覆樓主:

跟青田個指引,6~7歲睇stage 4。

https://www.greenfieldhk.com/filedata/tbl_cms_doc/doc/39_1.pdf

小朋友能力唔同,應該按小朋友能力去選書。我識唔少小一生睇stage 3都睇唔掂,我囡5歲睇緊stage 6~7,都識人5歲已睇到stage 9。最好去圖書館借來俾小朋友試下啱唔啱睇才買。我囡覺得stage 5~6以上既故事有magic key才有趣。

回覆樓主:

可以 share 淘寶link 嗎? 謝謝

回覆樓主:

6-7歲同stage 4 係假設小朋友已完成stage 3的認讀能力。如果小朋友從來未有讀過英文,不如由stage2-3開始。

如果想買番比佢 ...

好睇你要求架wo,有d家長覺得小朋友睇完明就得。但有d係要求每一個字都讀到曬出黎之餘仲要理解到每一句講咩。

如果想買番比佢 ...

而我自己就唔係求求其其俾佢睇完佢大約知講咩就算。我係要佢認埋字。所以我小朋友睇的進度唔多。睇到第4級,k3,但佢真係之前果d book係讀到曬d字同埋每一句解釋到我先轉級俾佢

borrow some from library to find out which level suits your kid b4 buying

先去圖書館借來看

去圖書館試下stage 3/4, 如果自己讀到又明白, 可以直接去買Stage 5, 因為Stage 5有magic key故事吸引好多, 適合小一年紀。
‹ 上一主題|下一主題