用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中打機
樓主: IloveJJ
go

初中打機   [複製鏈接]

kkhon 發表於 18-11-30 16:45
尤其係自小放任惯的,大左采你都有味。
有時或会物極必反,管得太嚴,青春期就作反。

asweetmom 發表於 18-12-1 22:17
雖然你的主題是打機,不過手機上網的問題不止打機的,不打機也可以沉迷其他東西,未接觸到之前根本不知道會 ...
對,沉迷閱讀小說也是沉迷,箇中滋味我試過。

回覆 IloveJJ 的帖子

小兒是小學打爆機, 初中開始唔系點打機, 只是間中打下, 或者應酬朋友要求打一陣online.小學時我曾經擔心, 也曾經鎖起D機及CUT WIFI. 小一至小三最沉迷, 小四, 小五之後有其他更好玩的, 就開始玩少了, 不太沈迷了.
小兒讀私校, 學校愉怏學習, 也比較包容活躍的孩子, 所很喜歡上學, 上學跟同學玩打成一片他更開心, 平時少苦悶的功課, 在家可以做自己喜歡的事情, 例如他自己喜歡創作的玩意, 小學成積OK, 數理科較好. 我們沒有迫他上不喜歡的課外活動,.
現在上中學部, 他對上學上課都感受到很大樂趣, 又可以同朋友玩得很開心.

我覺得小朋友在太大壓力的環境下更容易沉迷打機, 如果他們的小生命中有更多其他事令他們更開心的, 他們就會選擇其他開心的事情去做.我們喜歡去戶外活動, 他也喜歡大自然多姿多采, 喜歡出外探索.

當然, 這個年記的小孩都喜歡與朋友仔Whatsapps聊天, 玩下instagram. 他會給我看他的電話,沒有過份的言行, 我就不會管太多. 我們時常老實訴他, "if you don't have self-control, I will control you!" 他也懂得分處, 他知道自己不想失去自由, 就要有自控能力, 要明白自由不等於放縱. 當然, 孩子還是孩子, 要不時提點,父母也不能過份權威高壓, 孩子們要感受被尊重.
為人父母的還是一直在努力學習中, 他們成長的每個階段都唔同,要不斷學習, 努力了解他們...

黎小宝    發表於 19-1-15 11:14
kkhon    發表於 18-12-3 17:04

回覆樓主

我都係成日同仔講,你唔識管自己,我就黎管你!無論打機,或者再早期佢沉迷玩BS card,我都唔會太干預,有d野佢要自己去經歷,父母講幾多都未必有用!而且我唔想仔因爲父母會唔開心而選擇唔做某d野,咁樣可能係一種抑壓!當佢選擇唔做某d野或者識自我控制時,希望佢嘅出發點係來自佢自己,識得諗利與弊。步入青春期,唔會再咁聽話,要靠佢自己了!

kkhon    發表於 18-12-3 17:04

October. 發表於 18-12-1 22:45
對,沉迷閱讀小說也是沉迷,箇中滋味我試過。

我還有一個疑惑,上網/打機/手機在我的年代不普及,我用我的角度去思考孩子是否需要/花多少時間其實有很大誤差。

planetearth 發表於 18-12-3 10:35

小兒是小學打爆機, 初中開始唔系點打機, 只是間中打下, 或者應酬朋友要求打一陣onlin ...

planetearth 發表於 18-12-3 10:35

小兒是小學打爆機, 初中開始唔系點打機, 只是間中打下, 或者應酬朋友要求打一陣onlin ...

即係即使孩子經常要父母提點,但只要孩子即時作出適當嘅行為,亦係自律?
自律唔係唔需要提點都能夠適當時候做適當事嗎?

asweetmom 發表於 18-12-3 13:41
我還有一個疑惑,上網/打機/手機在我的年代不普及,我用我的角度去思考孩子是否需要/花多少時間其實有很大 ...

取平衡吧。溫書做功課、運動丶发呆hea、玩電子产品等,我仔統統有做,盡量取平衡,說實在的,孩子越大越唔聽你支笛,父母適當地提點吓,只能靠佢哋自律。我仔小學唔打機的,上咗中學見佢成績0k,又中意運動,我哋就冇禁由佢打機,只是提吓佢打得機多會壞眼。
佢係果種打波游水跑步就可以放低部機既人,佢缺乏既係閱讀,冇辦法,呢點怪我哋,冇自細培養。

回覆 S-Kwok 的帖子

如果你是指打機方面的提點, 我反而唔擔心, 因為我知道佢唔多打機, 有時見他打機時也會囉嗦幾句, 唔好打太耐, 好多時我無講, 佢都會自己停, 他的樂趣反而在其他創作, 有時會自己寫小說, 有時會自己創作拍片, 當然也包括同朋友whatsapp., 上youtube, 有時煲美劇, 多數是科幻片.至於功課, 他很少帶功課回家做, 問他為什麼沒有功課, 他說在學校課餘時間完成了. 他們的功課大部份都是網上做, 很多都是寫作寫報告, 連PE堂都要寫報告, group project也是網上寫報告. 由於他自小就喜歡寫作, 所以他做功課很快. 他數理邏輯強, 普通數學課程對他來說容易.

普通父母, 對自己孩子都會囉嗦一點, 早點睡覺, 做完功課未, 小心過馬路, 唔好食太多零食...多看書, 努力讀書, 上堂留心聽書,唔好太興奮太多口.
孩子們還未成熟, 人生路不熟, 好多野都要大人提點好正常. 我們每天都要問他同邊個玩, 他有時會告訴同學間的糾紛鎖事, 有時會提點他如何處理,但好多時孩子要自己摸索如何處理人際關系.
有時這也是要珍惜的親子時間吧.

現在將要步入青春期, 開始講多兩句都唔耐煩, 都有心理準備,唯有重新調整自己心態...

回覆 October. 的帖子

"佢缺乏既係閱讀,冇辦法,呢啲怪我哋,冇自細培養"雷同!!
但見佢地都可以從各方不同途徑吸收知識, 見識都好似多過我. 又喜歡寫作(天生的), 所以就沒有特別迫閱讀, 但間中鵝下就算. 可能兒子比較活躍, 好難坐定定看書.
我是百分百支持多閱讀的.

planetearth 發表於 18-12-4 11:22

但見佢地都可以從各方不同途徑吸收知識, 見識都好似多過我. 又喜歡寫作(天生的), 所以就沒有特別迫閱讀, 但間中鵝下就算. 可能兒子比較活躍, 好難坐定定看書.
我是百分百支持多閱讀的.
我係認為閱讀純粹興趣,本身我自己都中意睇下閒書,但冇強迫仔女一定要閱讀,屋企就訂咗《讀者文摘》1X年了,有一段時期,中英文版都訂閱,結果,女就中意睇書(尤其中學後),仔就叫、探都唔肯睇。不過,我見佢由細到大作文都幾得,同你孩子一樣,中意寫野,小學時經常自己課外寫作,老師評語係“感情澎湃,文筆流暢” ,因此,我就大安主義。依家中學,中英文成績OK,我都唔強求啦。

October. 發表於 18-12-4 20:24
我係認為閱讀純粹興趣,本身我自己都中意睇下閒書,但冇強迫仔女一定要閱讀,屋企就訂咗《讀者文摘》1X年了 ...

planetearth 發表於 18-12-4 11:22

"佢缺乏既係閱讀,冇辦法,呢啲怪我哋,冇自細培養"雷同!!

可否分享小朋友讀那類中學?直/津?我同意,如果生活過得精采又何用沈迷電玩。 我總唔能夠叫個仔唔好打機,就呆呆咁坐喺度,做木頭。而家小六佢重肯聽我講,再大真係唔知。

tutik 發表於 18-12-5 09:49
可否分享小朋友讀那類中學?直/津?我同意,如果生活過得精采又何用沈迷電玩。 我總唔能夠叫個仔唔好打機 ...

小兒讀IB私校, 比較愉快學習. 功課壓力不大.

他小一跟好朋友學識左打機, 我又心軟買遊戲機比佢, 玩玩下就幾上癮, 又不時上youtube睇人打機. 跟住又自己扮youtuber制錄短片教人打機. 我見佢上網又自學好多野, 除左打機, 天文地理數學科學什麼都煲一餐, 於是就隻眼開隻眼閉. 小一至小三真系幾沉迷. 但我個已長大成人的外甥小學及中學都打爆機, 他說好的電子遊戲其實可以強化邏輯推理, 對他大學讀自動化/AI/programming等相關科目有幫助, 我又隻眼開隻眼閉.

我又投其所好,
比佢上下coding, 等佢知道打機的邏輯點樣出來. 他學完又間中自己寫下games. 5年班被選入負責project做機械要參加校外比賽的, 他是主力負責寫Code, 老師就驚訝他的Coding能力. 而家問他上唔上coding, 他叫我不用浪費錢上堂, 他什麼都網上自學. 的確他很多野都網上自學, 現在要用到的很多skills都可以自學.

我又覺得他其實好主動學習, 學校的功課他知道有責任要完成任務, 完全都無需要跟功課, 他不會欠交功課, 他知道交功課的責任及欠交的後果. 一次半次做完忘記帶功課返學交就試過.

我覺得由於要學打機的技巧, 他要自己主動去上網學習, 久而久之,又建立左自學能力. 有野唔識, 都可以自己去學. 打機總會遇到好多challenge位,無人教就要自己去找答案. (我可能美化左打機, 大家唔好百份百認同,因為每個人的性格都唔同)

電子遊戲要選益智的, 例如minecraft, 其實玩下無防.

小學時打機過份的時候, 我試過幾次鎖起D, cut wifi, 等他知道沒有自控能力就失去自由. 比佢知道失而復得的感受. 由細到大我都不斷提點教佢self-control的重要性. 他也算懂分寸.

至於課外活動, 我只會keep住他有興趣的, 學鋼琴不考級, 現在已無學琴,識下就算.

我比佢參加學校有個類似童軍的課外活動, 他很喜歡, 經常集團活動,要學懂照顧自己及照顧別人.懂得團體合作精神, 關心別人, 又可以同朋友玩得開心, 戶外的挑戰又可以令他腦中記住有更好玩的事情, 分散打機的注意力.

總之, 讀書之餘,讓他有些自己非常enjoy的樂趣及時間, 他們就覺得打機其實不是最好玩的事情.
現在他的確只是間中玩下娛樂下, 不沈迷.

他讀書OK, 但不是名列前矛.

讀書當然不能太差而失去自信, 但又不會要求做尖子. 學校不會排名次, 所以壓力少.

October. 發表於 18-12-4 08:27
取平衡吧。溫書做功課、運動丶发呆hea、玩電子产品等,我仔統統有做,盡量取平衡,說實在的,孩子越大越唔 ...

我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本來2x她也滿意了,畢竟在B1A津中也不容易了。但是前10更吸引,卻不敢答應交換條件。你怎麼看呢?

asweetmom 發表於 18-12-5 13:55
我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本 ...
既然孩子提出,我會答應。可以係B1A頭2X,反應出孩子本身都自律。

不過,答應係有條件既,我會同孩子講,要個個學期結清。

October. 發表於 18-12-5 20:48
既然孩子提出,我會答應。可以係B1A頭2X,反應出孩子本身都自律。

不過,答應係有條件既,我會同孩子講, ...

不是自律,是聰明早慧。
同事突然醒悟,可能前10還是有留力,打算還價前5。前5的話,必須十分拼命了。

asweetmom 發表於 18-12-5 21:15
不是自律,是聰明早慧。
同事突然醒悟,可能前10還是有留力,打算還價前5。前5的話,必須十分拼命了。
...
條件咁辣,孩子唔同你玩啦。你同事應去了解吓B1A校 top10同 top 5有幾大差別。
‹ 上一主題|下一主題