用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥 ...
樓主: Minatabo03
go

求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥   [複製鏈接]

IYY 發表於 18-11-30 00:31
首先我沒有去過聖瑪加利的開放日, 不知道她的語境如何。
但在港同簡介日那天, 我在校園內隨意跟一位 F.2 女 ...

英文語境固然重要,但不要忽略中文,DSE中文好多時被稱為死亡之卷。好多考生驚中文多過英文

但在港同簡介日那天, 我在校園內隨意跟一位 F.2 女 ...
佢哋既學生幾自信,勇於表達。學校應該無比model answer,我見佢地答問題幾隨心而言。

IYY 發表於 18-11-29 22:44
坦白講, 港同與聖瑪加利是不同級數的。
簡單一點, 你直接看 DSE 英文4+ 及 5+ 成績吧。港同小學幾乎直升書 ...

聖瑪加利學生既英文唔會太差, 始終NCS學生多. 而且佢地可能日常以英語溝通既能力, 平不少名校學生更強

聖瑪加利定位同港同好唔同, 始終香港家長唔太喜歡學校有咁多疑似印巴裔同學, 所以聖瑪加利既公開試成績, 一定唔會太亮麗. 加上佢一向名氣唔高, 跳船率又高, NCS去同中學亦會慢慢離校, 有今時今日咁既成績, 其實唔錯了!

聖瑪加利今年 DSE 英文5+有37.8%, 已經令不少B1名校汗顏了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-30 09:32
聖瑪加利學生既英文唔會太差, 始終NCS學生多. 而且佢地可能日常以英語溝通既能力, 平不少名校學生更強

聖 ...
李國寶呢?如果聖瑪加利同李國寶對比,會唔會比較合適?

artroboy 發表於 18-11-30 09:50
李國寶呢?如果聖瑪加利同李國寶對比,會唔會比較合適?
大家公佈既成績維度不同, 無得直接比較.

以英語能力計, 两者相差未必太遠

artroboy    發表於 18-11-30 10:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-11-29 18:57
升左中hea爆……太得閒成日上網

咁咪同李氏力牆講的一樣

小學累 , 中學苦, 高中拼, 大學混...

今日dbs截止喎,你去左交表未?
我是護書簿

sukitelfold 發表於 18-11-29 23:59
其實我唔明中學指語境意思什麼?

同學之間用英文溝通?
我估都係咁啩。

hkpapa852 發表於 18-11-30 09:32

聖 ...
語境可能對英語流暢有幫助, 但實際英文 (寫講聽) 的水平高的話, 學校的訓練功不可沒。如果沒有估錯,港同應該是廣東話校園, 大部分課程英語授課; 典型香港英中環境, 外國人不多。因此港同培養學生的英文水平及英語溝通能力實在很突出。
我仔仔都是BAND 1 中學的學生, 所屬中學的英文水平個人認為不俗; 而仔仔的英文水平, 我亦認為在同級中屬中上程度。可是當我在港同的校園感受過, 你會發現, 人家的水平的確好。不單是英文, 中文水準亦很好, 這個更令我羨慕, 因為我家孩子的中文程度真是力谷無效 .......

IYY 發表於 18-11-30 12:45
語境可能對英語流暢有幫助, 但實際英文 (寫講聽) 的水平高的話, 學校的訓練功不可沒。如果沒有估錯,港同應 ...

我成日覺得簡介會,最好的學生會安排招呼嘉賓們

sukitelfold 發表於 18-11-30 13:07
我成日覺得簡介會,最好的學生會安排招呼嘉賓們

我都有刻意留意呢方面

不過呢間係全部由中一生擔任,又無老師昅住(我留意到有d學校老師離遠望實,學生有些侷緊)。呢點我覺得學校好有自信。

IYY 發表於 18-11-30 12:45
語境可能對英語流暢有幫助, 但實際英文 (寫講聽) 的水平高的話, 學校的訓練功不可沒。如果沒有估錯,港同應 ...
男校中文弱正常,有幾多個可以係LS

artroboy 發表於 18-11-30 13:15
我都有刻意留意呢方面

不過呢間係全部由中一生擔任,又無老師昅住(我留意到有d學校老師離遠望實 ...

不過我也相當欣賞這間!

最近搵咗港同畢業生教小朋友數學,港同的工作紙、卷⋯⋯確實有料到,精!

成功非僥倖!

sukitelfold 發表於 18-11-30 13:23
不過我也相當欣賞這間!

最近搵咗港同畢業生教小朋友數學,港同的工作紙、卷⋯⋯確實有料到,精!
數學唔係間間差唔多咩?

我發現現在從小學到中學,無論普通話好定喺英文好,都同學校教成點無乜關係,而喺屋企語境好與唔好,然後學校再去選收那些語文好嘅小朋友

sukitelfold 發表於 18-11-29 23:59
其實我唔明中學指語境意思什麼?

同學之間用英文溝通?
意思喺是否學校除左中文堂,大部分時間用英文與同學交流,例如早會,上課,課間,照肺時……

回覆 Minatabo03 的帖子

樓主你公子有冇dbs, spc  or ywc的消息?
我是護書簿

Sophie0804 發表於 18-11-29 17:01
當年我囡玩多過讀書,好似沒有那麼谷
仔也是,話之你一周三次補課班,返來都係打機多。小學六年真是好happy咁度過,功課很少,大多在學校内完成,除非啲功課係屋企要返來做。補課班面試班的嘢從來未有睇過, 也不知塞咗去邊。現在面試都畀他自由發揮,反正唔使 in家長

Minatabo03 發表於 18-11-28 10:28
九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己 ...
有無take offer?
‹ 上一主題|下一主題