用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或ta ...
go

心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或take 直資   [複製鏈接]

家住灣仔區,本身有一個次選私校offer 在手,20分自行MPS落空。將會有幾間直資陸續出offer,期待有好消息但選擇題便出現了。
因為有細妹跟尾,始終心儀Marymount,覺得大女係細妹最強後盾打點後路。但Marymount畢竟大熱,雖然大女能力ok但扣門勝算始終很低。
如果接下來有幸有一缐(熱門)的直資offer,理論上應該先take offer放棄大抽獎機會而等最後再去扣門嗎?
定係放一缐直資offer,keep 住次選私校,而去博大抽獎?風險會否太大?

另問,如果take 直資offer而放棄大抽獎(冇左“111”),會否影響將來叩門機會?
如take 左直資,可否在未來幾個月改變主意,再去大抽獎?

非常苦惱中,求各位賜教!

22    0    0    0

Lojimisme 發表於 18-11-28 07:43
家住灣仔區,本身有一個次選私校offer 在手,20分自行MPS落空。將會有幾間直資陸續出offer,期待有好消息但 ...

其實大抽獎機會係咪都微?

我也煩惱中,小孩有私小back up, 但又繼續直資interview, (interview 要玩到下年)但又知抽奬機會太低,好似六合彩,不過直資有一勞永逸之感,符合基本要求就可以升中,可做到開心過小學六年生活,小孩子一般也沒上所謂操卷:補習班。相反,就算去到所謂直屬女校,眼見好多放學後去補習班才隱陣升中,因為個個都分數接近,要考爭考前名次,尤其去到小三小四又深又多功課,好處係免費教育,用d錢去補習,所以,我也頭痛中.......

rinarina 發表於 18-11-28 08:24
我也煩惱中,小孩有私小back up, 但又繼續直資interview, (interview 要玩到下年)但又知抽奬機會太低,好 ...

直資好多都有補。

回覆 Lojimisme 的帖子

如果有靚校網可以博,女不過Marymount 小三後不會太輕鬆

家住灣仔區,本身有一個次選私校offer 在手,20分自行MPS落空。將會有幾間直資陸續出offer,期待有好消息但 ...

1. 朋友去年0-0-0叩MPS 成功。無人士無宗教,本身住東區。她早段已take 直資offer.

2. 你可在稍後階段withdraw直資offer再參加大抽獎。但要問清楚有無deadline及手續如何。呢d, 建議直接問教育局,不要只信網路留言。

祝好運。

lambeanmama 發表於 18-11-28 08:33
1. 朋友去年0-0-0叩MPS 成功。無人士無宗教,本身住東區。她早段已take 直資offer.

2. 你可在稍後階段wit ...

我昨天打去問教育局,
要於25/1/19之前放棄直資offer。
26-27/1/19交大抽獎表係可以自己排選校次序。
28/1/19後才放棄直資和交表,只能由教育局派一個剩餘學位給你,即係只能獲派收生不足既學校

不如諗諗, 抽唔中MPS派咗寶校, 如果無其它私小楂手, 自己有冇 Plan B?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-28 08:42
不如諗諗, 抽唔中MPS派咗寶校, 如果無其它私小楂手, 自己有冇 Plan B?

hkpapa 言之有理,大部份心儀mps如自行不入,最後是去了plan B. 叩門位得幾十個,那些說o-0-0叩入有多少?是否真係無關係和特異功能?

蝦米豬 發表於 18-11-28 08:50
hkpapa 言之有理,大部份心儀mps如自行不入,最後是去了plan B. 叩門位得幾十個,那些說o-0-0叩入有多少? ...

MPS 的叩門位,大約有幾多個? Thanks

細女有私小 offer, 唔可以自行抽獎。
我依家希望考到同區可以抽的私小,考到就抽獎。我唔敢冇 back up 去抽。

如果冇得抽/ 抽唔中,就6月叩門。
到時,我女一定係 000, 機會超微,叫做盡咗力。

mykate 發表於 18-11-28 09:15

MPS 的叩門位,大約有幾多個? Thanks

好奇一問,點解唔同家姐一齊讀?大女那間也很不錯!

我一直都有準備叩mps,留意過去幾年叩門位算多,上年有18個,比起其他學校多。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

MPS叩門太難估!我蒲左bk咁多年都仲未捉到路究竟佢點揀人
如果有直資又心儀,我會take, 袋住先玩叩門,唔得都no harm。再唔係有咁堅料,插班囉

taiyeung 發表於 18-11-28 09:37
好奇一問,點解唔同家姐一齊讀?大女那間也很不錯!

我一直都有準備叩mps,留意過去幾年叩門位算多,上年 ...

家姐間ok 的。
但依家開始攪升中,發覺就算努力考得前,都唔一定可以在升中時,有更好的offer. (因為只靠自行,而自行唔只睇成績)

反而在升小時,如搵到一線直屬小學,更易升讀心儀的中學。

Charlotte_mom 發表於 18-11-28 09:38
如果有直資又心儀,我會take, 袋住先玩叩門,唔得 ...

同意呀。

Take 咗 offer, 叩到就係 bonus.

Charlotte_mom 發表於 18-11-28 09:38
如果有直資又心儀,我會take, 袋住先玩叩門,唔得 ...

del.

mykate 發表於 18-11-28 09:45
家姐間ok 的。
但依家開始攪升中,發覺就算努力考得前,都唔一定可以在升中時,有更好的offer.

明白,你兩位女兒都很優秀,有心儀直資就拿下先,畢竟太多人手握一線私校搏盡去抽12網。

11 / 12網多直屬 / 聯繫學校,升中大致上睇住小學上,同意要更上層樓要非常突出先得。

taiyeung 發表於 18-11-28 10:00

明白,你兩位女兒都很優秀,有心儀直資就拿下先,畢竟太 ...

優秀應該講唔上

大家繼續努力!

hkpapa852 發表於 18-11-28 08:42
Plan B 暫時會是已在手的次選私小,不過問題係學費貴、行IB走唔返轉頭。雖然她們這一代人在香港的未來很灰很灰,如有能力要離開應該是改變不了的現實,但我始終希望可以有六年/以上機會讓小孩打好中文基礎。

Lojimisme 發表於 18-11-28 10:13
Plan B 暫時會是已在手的次選私小,不過問題係學費貴、行IB走唔返轉頭。雖然她們這一代人在香港的未來很灰 ...
有 Plan B 而又負擔得到, 其實可以好簡單, 唔需要再考直資

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我當年大仔12網心儀SJP , 自行20分唔入, 抽獎唔中, 派了第7志願。
如果女, 我一定要有BUCK UP 先會選Marymount, 如果冇, 我應會選另外兩間女校。

不過今年唔太多人, 第二擺李賜豪都好大機會入。
‹ 上一主題|下一主題