用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港澳信義錫安紀念堂幼稚園&保良局金卿幼稚園 ...
go

港澳信義錫安紀念堂幼稚園&保良局金卿幼稚園 [複製鏈接]

前幾日收到金卿pm offer 同埋港澳信義am offer。  唔知點揀。大家俾D意見啦。個人比較鍾意am班,但聽聞金卿又比較好。。真係唔識揀
   0    0    0    0

tatas 發表於 18-11-28 00:27
前幾日收到金卿pm offer 同埋港澳信義am offer。  唔知點揀。大家俾D意見啦 ...
正確選擇是你會讓自己的孩子有一大堆家課嗎?我你想他幼稚園玩多啲還是上小學無跟得咁辛苦?

蔣沁宜 發表於 18-11-28 05:36
正確選擇是你會讓自己的孩子有一大堆家課嗎?我你想他幼稚園玩多啲還是上小學無跟得咁辛苦?
...

就係呢個問題最糾結好難抉擇

tatas 發表於 18-11-28 06:16
就係呢個問題最糾結好難抉擇
如果你真的有決心讓孩子有良好學術底的話,相信你會毫不猶豫,斬釘截鐵的選金卿了,現在你既然不知去向,還是選開心學校好了。

蔣沁宜 發表於 18-11-29 15:31
如果你真的有決心讓孩子有良好學術底的話,相信你會毫不猶豫,斬釘截鐵的選金卿了,現在你既然不知去向,還 ...

謝謝你的建議。選擇開心學校就怕以後小學孩子更累,銜接不上。。

tatas 發表於 18-11-29 15:39
謝謝你的建議。選擇開心學校就怕以後小學孩子更累,銜接不上。。
如果你選金卿,你要下重決心你自己都要跳埋入去跟佢家課。如果你對此仍猶豫不決的話,我覺得你選金卿會好辛苦。畢竟選金卿大家也寄望小學讀錦泰,中學讀張永慶。呢條路小啲心血都俾人踼出校

蔣沁宜 發表於 18-11-29 15:49
如果你選金卿,你要下重決心你自己都要跳埋入去跟佢家課。如果你對此仍猶豫不決的話,我覺得你選金卿會好辛 ...

踢出校嘅原因係咪功課跟唔上呀

tatas 發表於 18-11-29 15:39

金卿唔係你想像中咁谷。我同事個仔剛由金卿升錦泰。佢話金卿幾好。 如果你今日比佢讀開心幼稚園。升小學就會辛苦好多。我寧願依家辛苦啲好過佢小一時適應唔到

我尋日幫細仔留左金卿學位。谷有谷好,我細個讀幼稚園好谷下但上到小學功課考試全自己攪掂。眼看自己個大仔happy school , 係happy但上小完全跟唔上。而家日日補習,家長小孩一樣辛苦。講真我好後悔俾佢上happy school。真係k1-k3俾佢谷D,上小冇咁辛苦。
你估happy school 你唔洗同佢上雞精班,咪一樣要。真係要happy life 唔係香港就得

askachu 發表於 18-11-29 19:05
金卿唔係你想像中咁谷。我同事個仔剛由金卿升錦泰。佢話金卿幾好。 如果你今日比佢讀開心幼稚園。升小學就 ...

真係每人諗法唔同。
我自己覺得唔係一定讀谷幼稚園就等於可以銜接到小學,除非家長係大忙人,無時間教小朋友,交比學校教。
其實讀happy school都可以銜接到小學,視乎家長放幾多時間在課餘比小朋友。

回覆樓主:

我都留左金卿位,但心儀係happy school, 終於幼稚園想佢開開心心返學

其實何謂谷呢, 亞女讀金卿, 所謂的多功課只係每頁寫一行, 6隻字咋喎, 小朋友肯坐定定其實都好快, 亞女同佢既同學仔都返學返得好開心, 同埋見有人話多B6, 我都唔太覺, 我班好似得1個

blackberry 發表於 18-12-3 12:54
其實何謂谷呢, 亞女讀金卿, 所謂的多功課只係每頁寫一行, 6隻字咋喎, 小朋友肯坐定定其實都好快, 亞女同佢 ...

重點係在於k幾寫6個字呢? 同埋寫乜字? 寫"人山水"呢d字同寫詞語"溫柔勇敢"呢類已經唔同諗法了。

小儀皇后 發表於 18-12-3 13:33
重點係在於k幾寫6個字呢? 同埋寫乜字? 寫"人山水"呢d字同寫詞語"溫柔勇敢"呢類已經唔同諗法了。
...

K2, 而家寫天, 大, 人, 中, 英文寫字大小字母Uu, Xx

我大仔當年K2讀另一間寫"歡歡喜喜"仲要全版

blackberry 發表於 18-12-3 15:41
K2, 而家寫天, 大, 人, 中, 英文寫字大小字母Uu, Xx

又唔算深喎,咁點解傳聞咁谷呢?

blackberry 發表於 18-12-3 15:41

我仔仔會入讀K1, 想知多D金卿的K1的野, 可以分享多D嗎?
例如英文堂同普通話堂一星期有幾多堂, 有咩活動咁!! thanks

milesngan 發表於 18-12-3 16:26
我仔仔會入讀K1, 想知多D金卿的K1的野, 可以分享多D嗎?
例如英文堂同普通話堂一星期有幾多堂, 有咩活動咁!! ...
確實幾堂我真係唔清楚, K2開始有參觀活動, 如動植物公園, 學童牙科診所主題活動如交通安全, 愛護小動物,
我最鍾意就係每年holloween 扮野大賽

blackberry 發表於 18-12-3 12:54
其實何謂谷呢, 亞女讀金卿, 所謂的多功課只係每頁寫一行, 6隻字咋喎, 小朋友肯坐定定其實都好快, 亞女同佢 ...

請問每個星期有多少堂英文堂?有教Phonics 嗎?我有am offer

回覆樓主

我都有am offer。諗緊金卿or 聖母

yammia_y 發表於 18-12-13 01:15
我都有am offer。諗緊金卿or 聖母

咁梗係選擇聖母啦。校舍大D。活動空間夠大。
‹ 上一主題|下一主題