用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-1-25 12:38
其實相信大部分家長也有態度的要求,但態度,比學術更難攪,比閲讀更難搞。如果我當年一定要女兒抱著甚麼 ...
命就天生,運可以改,好彩有西方兒童心理學,有不少established techniques。我倒覺得教導小朋友persevere, 精益求精,反思,不是問題,當然過程和溝通技巧是關鍵因素

MrBeast 發表於 19-1-25 13:09
命就天生,運可以改,好彩有西方兒童心理學,有不少established techniques。我倒覺得教導小朋友persevere, ...

... 其實我是以打波、運動作為工具去培養態度,第一,可以跟自己pace ,環境因素較少,二,快見到result,有心學,一年半載就會見到些成果,反觀在學業上,學校課程年年加深,個個去補習好難追到成績,雖然話求學不是求分數,實際係姨媽姑姐見面必問你分數,咁好難比小朋友見到自己努力成果

MrBeast 發表於 19-1-25 13:09
命就天生,運可以改,好彩有西方兒童心理學,有不少established techniques。我倒覺得教導小朋友persevere, ...

小朋友persevere, 精益求精,反思,不是問題,

Xxxxx

包括他們不喜歡的事也可以教到?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-25 13:26
小朋友persevere, 精益求精,反思,不是問題,

Xxxxx
貼$買難受嘅嘢我唔會做,但我會要小朋友明白,大部分好的中學會要求一體藝,所以有時間可以學定d,將來就輕鬆d。within this , 佢可以揀自己的項目,一旦開始,佢有責任和義務去學好,唔可以hea 玩,就是咁簡單

MrBeast 發表於 19-1-25 13:22
... 其實我是以打波、運動作為工具去培養態度,第一,可以跟自己pace ,環境因素較少,二,快見到result, ...

細路好聰明,呀女有日話「我無乜 talent」,我講,唔係呀,你游水,打籃球,也有奬仔。佢話「Talent 係唔使點出力,也有好成績。」
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-1-25 13:35
貼$買難受嘅嘢我唔會做,但我會要小朋友明白,大部分好的中學會要求一體藝,所以有時間可以學定d,將來就 ...

佢有責任和義務去學好,唔可以hea 玩,就是咁簡單

Xxxxx

呢樣嘢佢唔會聽我講,show 我有味,佢係完全唔受外人干擾的。自己有興趣便永不放棄,無興趣打死唔做,除非鬥氣或  she has something to prove.  

MrBeast 發表於 19-1-25 13:35
貼$買難受嘅嘢我唔會做,但我會要小朋友明白,大部分好的中學會要求一體藝,所以有時間可以學定d,將來就 ...

帶住責任和義務去做o既就唔係為興趣, 其實同學業冇分別(因為唔係每科都鍾意亦唔係可以任揀)。

為興趣o既其實就算冇天份或者做得唔夠別人好, 都會持續去做, 例如我女畫畫, 天份不足亦沒有責任和義務, 但佢每日都花大量時間畫畫畫。

我覺得學業已經冇得揀(尤其我地讀local school), 興趣我一定尊重佢意願。

Elenalan 發表於 19-1-25 10:25
個細路好慘,對父母好衰! 真係好衰! 恕我多口! 真係不能接受!

又未必咁慘咖阿囝已中三也是唔專心的人最近佢考溫習時我都有用頸巾將他與椅子綑在一起當然我和他是當玩的來做佢自己知衰時也會自己綑自己。有一次搞笑到眼瞓時竟人連椅扒在地墊上睡著了。

IloveJJ 發表於 19-1-25 15:11
原來你仔都係咁嚴重架!  
你記得我仔嗎?當年傾過,都係同你仔好似架!不過我仔無咁嚴重喎!忘記 ...
我囝沒有正式為專注力不足評估過,不過我懷他是ADD我不知他算不算嚴重,但情況與妳描述你大囝的很似他成OK故我不打算做評估他在讀幼園後期至中小在政府做了幾年物理治療。

IloveJJ 發表於 19-1-25 15:42
佢現在成績還ok嗎?說實在,我都對大仔上中學忐忑,唔知去到中學,仲可唔可以靠自己?始終中學難好多。
...
OK但當不像小學階那樣咁易取高分了我囝讀一條龍學校直升中學,在教學方式及社交適應上是易一點妳囝轉了學校確需要些時間磨合適應不過,妳囝囝算聽話加上是一個懂自學的人中學比小學更需要有自學的能力所以也毋須太擔心,可能只需幫幫他較順地與陌生同學建立關係。

Elenalan 發表於 19-1-25 13:50
帶住責任和義務去做o既就唔係為興趣, 其實同學業冇分別(因為唔係每科都鍾意亦唔係可以任揀)。

為興趣o既 ...

也不一定mutually exclusive, 可以兩樣都做,佢喜歡的比佢自由發展,加一樣要set 目標的。值得一提是,凡要操的,小朋友都會易厭惡,但除非本身有talent,唔係就好難唔使操練,唔操技術未夠又唔好玩,之後就變成三分鍾熱度,但若可以跨越這hurdle ,之後遇到obstacle 都唔怕

shadeslayer 發表於 19-1-25 13:42
佢有責任和義務去學好,唔可以hea 玩,就是咁簡單

Xxxxx
但出來做事,老板唔係睇你對邊個priject 有興趣assign 比你,所以我解釋:冇興趣也一樣做得好先叫叻

MrBeast 發表於 19-1-25 17:46
但出來做事,老板唔係睇你對邊個priject 有興趣assign 比你,所以我解釋:冇興趣也一樣做得好先叫叻  ...

咁盡力完成學業、讀好書已經夠啦,冇可能每科都咁鍾意,點解仲要刻意搵樣"興趣"去操? 如果時間表已好tight

Elenalan 發表於 19-1-25 18:06
咁盡力完成學業、讀好書已經夠啦,冇可能每科都咁鍾意,點解仲要刻意搵樣"興趣"去操? 如果時間表已好tight ...
小弟愚見,學校搞一體藝都是想學生有全面發展,除了之前提過的,仲可以有teamwork ,另外自小養成運動習慣,大個有壓力都有渠道舒發,冇壓力也可以約同事social 下,好過淨唱K火鍋。
其實我有比小朋友㨂玩什麼項目,都叫有尊重佢哦,仲有雖然有叫操,但其實比起個市,人地日日一兩個中,真是蚊比同牛比。至於時間,lei 樣自己取捨,我們在初小時都冇特別注重邊樣eca,in fact,其實太早都是燒$

MrBeast 發表於 19-1-25 17:46
但出來做事,老板唔係睇你對邊個priject 有興趣assign 比你,所以我解釋:冇興趣也一樣做得好先叫叻  ...

你呢D咪要求高囉。無興趣又常常做得好,係超班馬,狀元 level,面面俱圓,考10科10科A。

我女兒為例,到初中還非常自我,初中後漸漸較能做一些無興趣的事又做得好。我問佢,佢話明白重要,無興趣也要死頂,但不會 enjoy.

故事教訓我,要求一些無興趣的事又做得好,可以的,但不要太多,而不要孩子太小時要求。適當時候要求適當的事,是家長基本責任。

孩子聽話,事事不喜歡也忍耐做得好,長大後容易不了解自己真正興趣,這樣也不易點起心中團火。

‹ 上一主題|下一主題