用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-1-25 07:28
唔覺得你是一個完全唔準備和放養的人,只不過你準備的和一般平民百姓唔同 ...

S兄點會冇準備呀?之前仲建議我去搵d國際學校學生上嘅課外活動俾阿女練speaking, 佢對育兒咁有心得,點會係放養/冇準備?

其實有準備有乜問題? 做好準備怕乜認? 唔通零準備然後入到神校講出來叻d,如果有咁嘅諗法實在太低B。

MrBeast 發表於 19-1-25 07:33
exactly structured/有方法的分別,op 教路,起初放兩個枕頭墊住上身,唔洗訓平,易好多,build up 左muscl ...

Thx! 我要搵OT朋友傾下!

MrBeast 發表於 19-1-24 20:49
處事態度的培養,也是準備之一,probably more important than 谷學術。
有次小朋友約了一班同學玩,其中一 ...

成個post你呢個comment最有意義 (我認我廢話多)! 同意態度培養,父母唔止要了解更要評估學校課程和小朋友能力,不要錯配。

回覆 MrBeast 的帖子

x 2。佢好明顯唔係放養,仲係有心思果隻添。
佢口中亞女好貪玩,亦唔係咩行為問題,你估馬鞍山中學果種玩法咩。

MrBeast 發表於 19-1-25 07:28
唔覺得你是一個完全唔準備和放養的人,只不過你準備的和一般平民百姓唔同 ...

女兒的多咀,貪玩,不守規矩,做功課測驗只做到剛剛過到骨便收手,不字咭,不做課外練習,不背書。家長老師花了小學幾年時間教導也改變不了。我也收手,認命。奇怪,佢對自己認定的事,永不放棄,無興趣的事,死不跟著做。

到中學,原來女兒是 people’s person,朋友多且雜,思考敏捷,得以發展多年各種運動,國際辯論比賽,到重要關頭連學術也「自己」著緊起來。原來這是她的本性,她的命運。

她,只需要時間長大,大人的耐性,發展自己,和認識自己。

這樣的孩子,在現今某些家庭,一定好痛苦。
這樣的孩子,在現今某些小學,一定好痛苦。

Jane1983 發表於 19-1-25 08:39
回覆 MrBeast 的帖子

x 2。佢好明顯唔係放養,仲係有心思果隻添。

唔係呀,小學到升上中學,次次家長會也談行為問題。出位,不舉手答問題,不專心,傾計,被掉位無數次,不守規矩,等等。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

呢d唔係咩行為問題,人大咗自然會學識收規和收斂。

IloveJJ 發表於 19-1-25 09:14
我仔都係長期C,試過一次D。
其實係制服團隊madam叫我去check,佢就係教過一個都係咁既隊員,有唔知咩症,所 ...

我地C- 係60~65分,即僅僅合格

hkpapa852 發表於 19-1-24 14:15
不完全是

EDB規定,官津小學只能"主動要求"學生留班一次, 但如果係"家長要求", 係無限制
我識的一個CASE
個小朋友真係唔識, 全完跟唔到, 可以講全個小學都是跟不上
家長也叫留班, 但學校叫升升升..........尢他升到去B3, 完功 !

subb 發表於 19-1-25 09:27
我識的一個CASE
個小朋友真係唔識, 全完跟唔到, 可以講全個小學都是跟不上
家長也叫留班, 但學校叫升升升.. ...
學校唔邀請佢"跳班", 早D送佢一程算係咁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-25 09:29
學校唔邀請佢"跳班", 早D送佢一程算係咁啦!
學校比我感覺是想, 只是不敢行這一步 !

回覆 IloveJJ 的帖子

用繩綁住黎溫書,好離譜wor,咩父母吖

IloveJJ 發表於 19-1-25 10:21
係啦!咁邊會讀得入腦呢?  
佢仲經我介紹,攞咗精神科醫生資料,攞埋藥想俾個仔食。本來食藥都 ...

個細路好慘,對父母好衰! 真係好衰! 恕我多口! 真係不能接受!

回覆 IloveJJ 的帖子

呢d邊有得夾硬黎,唔通佢中學個亞媽仲咁綁佢咩。個仔發育高過佢,佢唔驚個仔打佢?
個亞媽自己都迷失咗,Sfa係好學校,但一個機構係死物,點都唔會重要過活人的感受。

Jane1983 發表於 19-1-25 08:54
回覆 shadeslayer 的帖子

呢d唔係咩行為問題,人大咗自然會學識收規和收斂。

到初中,她唔會符合這裡家長的「學術水平」和「學習態度」要求。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

‹ 上一主題|下一主題