用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 高幼生再無優勢,想讀高小可以讀其他學校 ...
go

高幼生再無優勢,想讀高小可以讀其他學校 [複製鏈接]

自從上年林校長上任高小,高幼生成為了後備生!
上年眼見一同讀書高幼生,滿心歡喜,唸住讀高小,但原來所有嘢都係假嘅。
傅校長話,高小會收我哋高幼差不多100個學生,實質數字只有80多個。傅校長話,係其他小朋友選擇唔讀考其他學校,原來全部都係假嘅。

事實係,當你一心諗住讀高小,高小卻當高幼生係揀到冇得再揀既小朋友。
你以為讀高幼有優勢?call waiting 第一時間call 街外人先。天主教,old boy,或者有哥哥姐姐讀緊,都一樣無用,最好唔好俾人知你讀高幼!

5    0    0    0

回覆樓主

咁請問高幼生仲可以做啲咩?有!等!等到6月無得再收生時先call你,返去再Interview多一次你,先考慮收唔收你!

上年好彩,我小朋友有其他Offer,最後冇再揀讀高小。今年又有再見其他家長係咁,各位想讀高有嘅小朋友真係要諗諗。。咩半龍校都係呃人嘅!

唔信?可以去bk搵下資料。

whydothis 發表於 18-11-27 22:46
咁請問高幼生仲可以做啲咩?有!等!等到6月無得再收生時先call你,返去再Interview多一次你,先考慮收唔 ...

小朋友上午班定下午?我感覺係,上年反而收多左高幼生。我小朋友那一班,第一輪已有超過一半有offer,比上上年還要多。而首次call waiting ,也有不少同學被call.
而所有我認識的,有兄姊就讀也有offer.

lcyesther 發表於 18-11-27 22:56
小朋友上午班定下午?我感覺係,上年反而收多左高幼生。我小朋友那一班,第一輪已有超過一半有offer,比上 ...

我眼見死傷好慘重。
有個同學仔有哥哥讀高小,跟住既細佬妹唔收。
同傅校長講,佢只係會叫你寫信比高小校長。
嗰個家長頭都痕埋

lcyesther 發表於 18-11-27 22:56
小朋友上午班定下午?我感覺係,上年反而收多左高幼生。我小朋友那一班,第一輪已有超過一半有offer,比上 ...

你所提及嘅首次Call waiting,係註冊當日嗎?

whydothis 發表於 18-11-27 23:02
你所提及嘅首次Call waiting,係註冊當日嗎?

是啊

lcyesther 發表於 18-11-27 23:14
是啊

我眼見當日自己班就無call waiting

whydothis 發表於 18-11-27 22:46
自從上年林校長上任高小,高幼生成為了後備生!
上年眼見一同讀書高幼生,滿心歡喜,唸住讀高小,但原來所 ...

上下午加埋有幾人高幼?

andyan324 發表於 18-11-28 00:47
上下午加埋有幾人高幼?

17幾

whydothis 發表於 18-11-27 23:01
我眼見死傷好慘重。
有個同學仔有哥哥讀高小,跟住既細佬妹唔收。
同傅校長講,佢只係會叫你寫信比高小校 ...

我相信最後也有offer的。我班細佬妹是中B和細B也收高小offer.
會否是哥哥在高小表現不佳呢?

lcyesther 發表於 18-11-28 08:57
我相信最後也有offer的。我班細佬妹是中B和細B也收高小offer.
...

上年同學家長話佢小朋友喺高主教小學讀得開心,應該唔關大嗰個事

lcyesther 發表於 18-11-28 08:57
...

你所指最後有offer係去到6月,又要interview 十幾個人一齊見之後先再等offer?
咁高幼既優勢係。。。。?

whydothis 發表於 18-11-28 09:04
你所指最後有offer係去到6月,又要interview 十幾個人一齊見之後先再等offer?
咁高幼既優勢係。。。。?
...

優勢只有首輪有offer 的100個小朋友。之後真沒有優勢。我們龍B太多人,競爭太激烈,幸好都過去了。六年後又再爭過,大家加油(emoji)

lcyesther 發表於 18-11-28 09:07
優勢只有首輪有offer 的100個小朋友。之後真沒有優勢。我們龍B太多人,競爭太激烈,幸好都過去了。六年後 ...

我無見過其他學校call waiting 唔call自己學校先。。
見到咁好心痛。
我c6係前高記仔,但都覺得已經唔同晒。。
傅校長講到小學好關照我地,事實係waiting 中既waiting,見今年又再一次係咁,只係想話比人聽個事實,唔係自己過咗海就係神仙。

whydothis 發表於 18-11-28 09:15
我無見過其他學校call waiting 唔call自己學校先。。
見到咁好心痛。
我c6係前高記仔,但都覺得已經唔同晒 ...

從來都只答應收100人,非100%,家長真要衡量。要幼100%升小,要去培道、德萃,而非高幼。
但100/180(甚至沒有180人),比例也算高了。

lcyesther 發表於 18-11-28 09:20
從來都只答應收100人,非100%,家長真要衡量。要幼100%升小,要去培道、德萃,而非高幼。
但100/180(甚至 ...

我只係從心而發,佢係無講過一定收幾多學生,但在於想讀高小既家長,都會唸高幼會有優勢,原來只限頭100位首輪家長。

whydothis 發表於 18-11-28 15:43
我只係從心而發,佢係無講過一定收幾多學生,但在於想讀高小既家長,都會唸高幼會有優勢,原來只限頭100位 ...

路見不平所以回:
高幼從來都冇講過100%直入高小,只是高幼生可以全入second in, 但小孩second in 不符合要求,那都不會收。

porkbau1 發表於 18-11-29 02:06

路見不平所以回:

我明你講咩,但我知道的比你知道還要多,所以我先會咁講。。

whydothis 發表於 18-11-28 09:15
見到咁好心痛。
我c6係前高記仔,但都覺得已經唔同晒 ...

其實坑真如果唔收既話係直頭rejected, 高幼係全部waiting 其實已經好過好多幼稚園!

崇幼蘇幼都係,唔係先call 自己幼稚園!
其實一向都係講首100個最有優勢入高小。無論呢100個係咪低分過外校生去考高小,都保證首輪必收100位,所以讀高幼仍然係有優勢。

porkbau1 發表於 18-11-29 02:06

路見不平所以回:

我都覺得好公平。高幼學生已經有兩次面試。又肯收一百個!高小都糸一間banding one 及谷的學校比你升左又點?最終中學又糸要走。所以現在選擇適合高小的小朋友糸正確的!
‹ 上一主題|下一主題