用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網 (黃大仙轉沙田)
go

轉校網 (黃大仙轉沙田) [複製鏈接]

請問有冇sis 曾經試過咁樣丫? 最近我聽到有人同我講如果我由黃大仙轉沙田校網,沙田D中學係會先派俾沙田D小學,完晒先派俾轉校網果D。。。 所以有人講識人B1被派到沙田B3中學。
而家小女五年級,但完全冇idea佢大概係B幾,請問有冇話平時中英數常果D攞幾分大概B幾架?如果keep到科科85以上,唔知有冇機會係B1呢?

唔該晒各位sis!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,你朋友講嘅唔正確

如果你住沙田,係可以轉網,但要注意一點,就係banding 邊緣人,黃大仙轉沙田,有機會跌banding
照係,如果你响黃大仙排32-33,好可以去到沙田,排34-35
當然,實際%要EDB先知啦

至於你小朋友嘅banding,要問學校,因為有d學校最叻都係8x尾,有d學校每班過90分都超過10個人
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

唔該晒你丫!!

女女讀聖母... 學校唔係勁... 真係唔知點揀...
學校老師乜都話唔知... 要自己努力揾定資料...

請問重有乜野我要留意架. 唔該你!

回覆樓主:

我唔會理小學有幾勁有幾叻
我只要寶貝能夠盡力便可
我兩個寶貝小學成績差天共地
就係咁細寶我就升中派位當日拎住首志願去沙田旺角等叩門
細既係Sen 叩五間五間都取錄
所以不要太低估孩子臨場表現
我就係收到最心儀既津中電話取錄
當時企係其他中學門口喊
好感動
你現在衝入沙田我贊成
但你要問清楚沙田學位問題
絕不話先派沙田原區
黃大仙我都覺得好緊張
所以你要考慮清楚

cindycindy1103 發表於 18-11-27 17:02
請問有冇sis 曾經試過咁樣丫? 最近我聽到有人同我講如果我由黃大仙轉沙田校網,沙田D中學係會先派俾沙田 ...

黃大仙B1C的學生,轉網後, 實際可能已跌落B2。

如果這個“沙田”B2生繼續以全B1既排位選校,最後得到B3校的機會幾乎是肯定的。

cindycindy1103 發表於 18-11-27 17:02
請問有冇sis 曾經試過咁樣丫? 最近我聽到有人同我講如果我由黃大仙轉沙田校網,沙田D中學係會先派俾沙田 ...

你應該8掛下你女學校有幾多%派去band1,如40!!%甘打個8拆計穩陣d,如你女系尼32%內,我覺得一試沙田band1無妨,沙田有十三間band1,如心頭吾高,選1尾抽獎做第一志願系必入,我覺得你首要系爭前d名次先,evenband2沙田都有d好學校,但提一下,大部份沙田band1系吾無得叩門的

回覆 angiehouse 的帖子

收到晒!! 唔該晒咁多位...

cindycindy1103 發表於 18-12-3 09:53
回覆 angiehouse 的帖子

收到晒!! 唔該晒咁多位...

吾洗客氣,你囡囡讀聖母,有直屬中學,學方一定想您們選自己中學,資料一定吾會甘透明亦吾會甘helpful, 為有靠自己家長
‹ 上一主題|下一主題