用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 想問收左培僑offer既家長 你地小朋友係咪好叻? ...
go

想問收左培僑offer既家長 你地小朋友係咪好叻? [複製鏈接]

我爬完文後覺得培橋真心唔易考
想問家長們 你地覺得培橋收你小朋友
係咪有好多外補?
同埋本身讀咩幼稚園出黎?
係咪要識好多生字 英文好叻
真係數學好叻先收呢?
或者小朋友係咪要特別表達能力強?
我女依家k2 好想入培橋
想早啲為面試做準備 (emoji)(emoji)(emoji)
   0    0    0    1

回覆 羊咩咩豬BB 的帖子

首先兒子只就讀一般不出名的幼稚園。沒有報任何學術科。每天也只有給他輕鬆地玩。另外我們只是跟著朋友報考,連培僑也沒有聽過,什麼學校講座也未曾參與。結果又比佢好彩考入。
我覺得我的小朋友數學亦是不佳,只懂簡單加減數。而英文會聽得懂,因為每天也給小朋友看一至兩小時Disney Channel。又可能他會和印尼姐姐說英文。至於中文,就只懂看很簡單的字。普通話就完全不懂,除了"是"和"不是"

也可能他是龍年尾,是大B,很多學校也會先選大而最後才選小,我想就是這個原因吧。

Sumuniverse 發表於 18-11-27 11:51
回覆 羊咩咩豬BB 的帖子

首先兒子只就讀一般不出名的幼稚園。沒有報任何學術科。每天也只有給他輕鬆地玩。 ...

竟然 咁你仔超好彩呀

回覆樓主

留名學野

回覆 Chan2015 的帖子

運氣而已!' 不過說真的,我親戚的小朋友是讀名校,他們日谷夜曲,但竟然也考不入? 我覺得好像考車一樣五分技術五分運氣。

羊咩咩豬BB 發表於 18-11-27 08:05
我爬完文後覺得培橋真心唔易考
想問家長們 你地覺得培橋收你小朋友
係咪有好多外補?

deleted

‹ 上一主題|下一主題