用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有所選擇 多謝大家意見
樓主: pjeibjei
go

已有所選擇 多謝大家意見   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-11-30 13:12
兩種不同類型既傳統英中:公開試成績 Spc 佔優 ,加上新加GCE 考試,可以係DSE 之外多個選擇。
YW 比較全 ...

唔一定要活躍於學界D1比賽,先叫有全人發展,現實大部份名校都係全人發展。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-30 17:53
唔一定要活躍於學界D1比賽,先叫有全人發展,現實大部份名校都係全人發展。
...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3716718&pid=47338056&page=3&extra=#pid47338056
呢度有疑問呀.#41

hkpapa852 發表於 18-11-30 17:53
...
我比較膚淺,只愛看皇者爭霸。

IYY    發表於 18-11-30 23:26

assado 發表於 18-11-29 08:45
論名氣, 聖保羅好些, 論學校, 又未必相差好多。

不論名氣 和成績都相差極遠不可以相提並論

wccfgoldcard 發表於 18-11-29 10:14
選 St Paul College.

SPC DSE 成績 理想, 優才 DSE 成績 just ok.

同意

yungyungchu 發表於 18-11-30 19:29
成績都相差極遠?

有冇數據睇下?

yungyungchu 發表於 18-11-30 19:29

各花入各眼,選校標準各自有把尺。除了數據還有其他因素考慮,除了名氣,兩校成績似乎也不算天壤之別吧!

Wanglinkiki 發表於 18-11-30 21:40
唔好意思得罪多口問一句,閣下同GT咩事咁大仇口?逢有GT你必踩?作為家長當然唔希望自己學校俾人唱,唔係 ...

呢位家長多心咗La,我只係信數據王的數據, 是實係SPB 呢類有名氣又有成績的傳統名校的地位, 不是浪得虛名, 呢D唔使講, 除左SPCC , DBS , 其他跟本唔使vs ,

而且你話我唱你地GT ?  你都識得話, 呢個係畀人發表意見嘅平台, 個個人都可以上嚟講野, 有什麼問題呢? 呢度大把post全部學校都畀人vs 過 ,咁個個部針對人哋間學校?你真係好有想像力呀 !  不如請你善用呢個平台, 睇下數據王D數據先講La

yungyungchu 發表於 18-12-1 00:14
呢位家長多心咗La,我只係信數據王的數據, 是實係SPB 呢類有名氣又有成績的傳統名校的地位, 不是浪得虛名, ...

Del

Wanglinkiki 發表於 18-11-30 21:40

各花入各眼,選校標準各自有把尺。除了數據還有其他因 ...

冇一間校是完美, 作為家長, 自己考慮各方面因數(討論區意見参考下就好了), 選擇最合適學校畀小朋友。

SPC vs GT, 論名氣, 公開試成績, GT一定係被比下去.

個人認為, 除咗認為GT小一收生過程比較複雜, 校長似乎愛攪Gimmick, 中學佈對公開試成績唔夠開誠佈公外, 其實GT係新開辦既直資龍校中, 最早成功取得達B1中學水平既一間學校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實而家可以從學校的校務報告睇到各校DSE的大概成績,成績好的會列各科達4比率、達5比達,越仔細代表成績越好;相反,如果只列大概或合格比率,相信成績不會太亮麗。其實大家不妨去睇睇心儀學校的校務報告便清楚了解。

artroboy    發表於 18-12-1 09:36

甘恩 發表於 18-12-1 08:48
其實而家可以從學校的校務報告睇到各校DSE的大概成績,成績好的會列各科達4比率、達5比達,越仔細代表成績 ...

明白, 我都 我都係在各位高人提供寶貴嘅資料之下,更能了解各學校嘅成績現況, 再一次多謝謝 各位前輩提供嘅數據謝謝

又是一個不是選擇的問題,重講b1c...家長要多多了解學校。我已證實spc校長是spcc舊生。我預期spc會越做越好。

ilyrd 發表於 18-12-1 10:42
又是一個不是選擇的問題,重講b1c...家長要多多了解學校。我已證實spc校長是spcc舊生。我預期spc會越做越好 ...

今年我也有出席SPC 升中簡報會, 深深被校長, 各位主任的風範所吸引, 加上文質彬彬的學生加上亮度的成績, 一間充滿書卷氣嘅學校 , 簡直無與倫比, 真係會越辦越好

回覆 yungyungchu 的帖子

沒出席簡介會,係咪真係咁正呀⋯⋯

manmonster 發表於 18-12-1 13:51
回覆 yungyungchu 的帖子

沒出席簡介會,係咪真係咁正呀⋯⋯

100%真, 明年你可以 親自去感受一下     

Absolutely

回覆樓主:

想問SPC對於學生閱讀方面有沒有足夠的支持和培育?學校有沒有做什麼推動孩子閱讀呢?希望保羅仔分享下

ilyrd 發表於 18-12-1 10:42
又是一個不是選擇的問題,重講b1c...家長要多多了解學校。我已證實spc校長是spcc舊生。我預期spc會越做越好 ...

Spcc舊生 關Spc 咩事?佢哋interview 每年都刻意擺係同一日, 唔似友好關係喎⋯⋯

P.s.

連升中簡介會都有你冇我,擺正同一日差不多時段,有興趣去聽呢兩間升中,最好分開兩年,其中一間早一年聽。
‹ 上一主題|下一主題