用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 自行將軍澳循道衛理 虛心請教
樓主: lovelyemile
go

福小 vs 自行將軍澳循道衛理 虛心請教 [複製鏈接]

洪威寶 發表於 18-11-27 11:27
福小外人眼中不錯,但內裡老師相繼跳船。學期中已有兩位老師離職。

邊度聽番黎?

回覆 Mathew0214 的帖子

https://www.facebook.com/456290591121835/posts/1914156792001867/
真唔真?

利申: 有offer,唔係最心儀

aoc404 發表於 18-11-29 16:15

https://www.facebook.com/456290591121835/posts/1914156792001867/

嘩...

回覆樓主:

我會選福小,因為學校其實都好多活動,而且佢哋英文比較深,適合你個女,一般津貼學校,強中弱英,你個女會比較辛苦。

問用家最實際,流言止於智者

自己考慮清楚,有好多細佬妹等緊大家放位,我係其中一個。

唔係度評論咁多,大家諗下時間點,又會係註冊日前先出呢個傳聞。點解唔係application period出。

konew720 發表於 18-11-29 22:36
自己考慮清楚,有好多細佬妹等緊大家放位,我係其中一個。

唔係度評論咁多,大家諗下時間點,又會係註冊 ...

又講真, 呢個時候post 呢D野, 是否waiting 前段,好心急想人放位呀

yungyungchu 發表於 18-11-29 23:08
又講真, 呢個時候post 呢D野, 是否waiting 前段,好心急想人放位呀

已經放棄了自行

選擇了福小
親自同兩位福小的家長講了很長的電話
應該是一間很好的學校
但是學術要求就有一定程度

打算讓她試吓
唔得再考慮轉校

謝謝大家

湘 發表於 18-11-29 20:00
我會選福小,因為學校其實都好多活動,而且佢哋英文比較深,適合你個女,一般津貼學校,強中弱英,你個女會 ...

很有理據
謝謝你

HaYi 發表於 18-11-27 10:59
見過福小嘅書佢有啲內容係好深, 如果有能力嘅都學到嘢 , 將循同其他循道相似, 比較偏淺
...

跟她做了一個讀寫障礙的初步評估
應該沒有讀寫的問題
可能是現在的教育制度實在太深了
所以小朋友都比較吃力

nwchan 發表於 18-11-29 20:22
問用家最實際,流言止於智者

福小家長的回應
校方的回應

回覆 konew720 的帖子

第一,當然係有offer先上網揾多D資料考慮清楚才註冊,未有offer點會留意咁多

第二,係樓上#6提出「福小外人眼中不錯,但內裡老師相繼跳船。學期中已有兩位老師離職。」跟住有用家#21問「邊度聽番黎?」我呢D外人先再求証真唔真。

第三,個心聲po係11月頭已有,仲有其他po更早,入面內容唔似係外人講得出

就係唔識人讀,先上來問下求証,唔好講到有外人惡意散佈學校傳聞咁

aoc404 發表於 18-11-30 09:36

第一,當然係有offer先上網揾多D資料考慮清楚才註冊,未有offer點會留意咁多:questi ...

我諗佢又唔係講你嘅,佢只係話寫上網嘅人啫。加上你係新戶口,可能有人咁諗都唔出奇。

我係用家,擒日學校出咗家書同聲明,基本上學校家長都係一面倒認為網上的流言純屬虛構,學校做得好好,支持學校同老師。如果學校真係咁有問題,家長唔會咁撐學校。

老師做得辛苦可能係真,其實有時都見有啲家長好demanding. 我聽聞去年學期中間走嘅老師都係頂唔住家長投訴,學校係留佢哋的。

至於今年走嘅,學校聲明有講原因。
我自己同屋企人都有小朋友在學,分別係高低年級。都唔覺好多老師走。

同為福附用家,呀仔今年讀福附小一。福附唔多功課,但程度唔淺,學校好用心咁製作好好既教材,大份部書都係校本既,睇得出教學團隊好用心,從小朋友學習興趣出發。 見到有心人既行為,真係好心痛,希望校長老師們繼續努力,佢地既用心,我地同小朋友都感受到! 我家細佬來年考小學,福附係首選,雖然好想好想細佬入到,但良性競爭係好事,喜歡呢句-謠言止於智者。

aoc404 發表於 18-11-30 09:36

第一,當然係有offer先上網揾多D資料考慮清楚才註冊,未有offer點會留意咁多:questi ...

其實我唔係話你。

我見你問,我只係講返我既意見。
‹ 上一主題|下一主題