用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道/德雅點揀好?
go

培道/德雅點揀好?

我知道兩間完全唔同,但各有優點,所以好難選擇,希望大家幫下我!
女仔可以谷,但好怕羞,好少同老師講野,有細佬跟尾!
應該點揀好?

回覆 marychan2330 的帖子

同你一樣, 2間我揀德雅, 不過細佬要再考, 因為我唔想細佬女校男生.......自行又唔中, 唯有寄望大抽獎

培道收返細佬,妹跟尾多,九龍城升中band 1多

我自己又係培道,德雅,同禮賢,但資源上,培道優勝,有新教育樓,我揀培道

回覆 poohmeow 的帖子

但培道升中唔及禮賢, 你都揀培道? 同埋培道仲有要預呢2年沙塵滾滾..........第二期工程wow同埋九龍城網咁多勁既小學, 培道執到幾多band 1呢?

培道25%上培中wo女仔sure培道,呢家培中B1c

買新大樓開工唔係學校時間tim,禮賢無中學back up,唔該爬下文先

你係培道VS禮賢??
我當然知禮賢冇中學back up, 但係佢好似升中利女仔多D, SSP 多女校, 培道中學其實係介乎band 1c 同 band 2A..........我見佢DSE好似一般..................
咁唔係禮賢好D咩??

不過都唔關我事, 我係培道同德雅, 同樓主一樣, 諗緊德雅升中會否好過培道

但上年得9個入番培中...............

人地入到好自己走

ic~
不過培道D老師真係幾好, 同埋個校長都好, 可惜我家太遠了.............
我估佢起好新大樓, 有潛質升level

德雅就谷好多............係女仔岩讀D, 因為SSP 多女校中學............

唔怕谷的話就選德雅

puiyee61 發表於 18-11-26 17:14

你係培道VS禮賢??

升中B1% 都幾肯定德雅好過培道,如果係女仔更加揀德雅啦,深水埗網三間B1女校

無錯Ssp 女校強,要自己諗下小朋友谷唔谷得,讀慣唔谷,揀德小幾辛苦,一陣讀唔到ssp 無乜band 2,學校,有朋友就係噤,跳船搵插班,結果去返D津校,搵黎攪,可以等埋大抽獎先決定

marychan2330 發表於 18-11-26 14:40
我知道兩間完全唔同,但各有優點,所以好難選擇,希望大家幫下我!
女仔可以谷,但好怕羞,好少同老師講野 ...

德雅谷

如果想學術好,孩子又可以谷和父母不怕谷的,去德雅。
如果想有愛心,學術無咁谷的,去培道。