用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學

小女兒收到徳雅offer, 想請教家長們對德雅的評語,我從佢校綱只知佢小班教學,冢長們,可否給我多點意見,謝謝啊🙏

Vincy2513 發表於 18-11-26 08:12
小女兒收到徳雅offer, 想請教家長們對德雅的評語,我從佢校綱只知佢小班教學,冢長們,可否給我多點意見, ...

我仔也入左德雅,也想了解多滴學校

小女兒收到徳雅offer, 想請教家長們對德雅的評語,我從佢校綱只知佢小班教學,冢長們,可否給我多點意見, ...

聽朋友仔用家講不是小班喎,但不知係咪年年不同,佢話向來三十至三十幾,可能佢那年好多學生

小女也有德雅OFFER, 都想了解多D!
另外想問下德雅收左仲可唔可以玩大抽獎?

apple24 發表於 18-11-27 18:49
小女也有德雅OFFER, 都想了解多D!
另外想問下德雅收左仲可唔可以玩大抽獎?

德雅係私校,可以繼續大抽獎,祝好運(emoji)

私校應該無小班教學,除非學費好高才可以運作。

phyllislcl 發表於 18-11-27 07:51
聽朋友仔用家講不是小班喎,但不知係咪年年不同,佢話向來三十至三十幾,可能佢那年好多學生
...

德雅是小班教學,每班大約2x人

vintnerhk 發表於 18-11-28 08:52
德雅是小班教學,每班大約2x人

所以話可能年年不同,呢個係用家講的

回覆樓主:

今年小一每班均2X人

Thx,家長們

回覆樓主

德雅适合男仔吗?

回覆 ydq121113 的帖子

大約 佔2/3 女,1/3男

回覆 Vincy2513 的帖子

老師有愛心,學校德育教得很好,小朋友都好乖!學術會較深,傳統,校舍細。
P1 英文小二程度,
學校不會有抄寫嘅作業,
多Quiz但不記分,一年3測,
飯後最尾兩堂為功課堂,
沒有強制性參與學校課外活動

回覆 Evelyn_w 的帖子

請問飯後最尾2堂係功課堂,做唔做到每日大部份的功課?同埋係唔係日日都有功課堂?校車通常幾點回到學校?
thanks!!

puiyee61 發表於 18-11-29 09:52
回覆 Evelyn_w 的帖子

請問飯後最尾2堂係功課堂,做唔做到每日大部份的功課?同埋係唔係日日都有功課堂? ...

做到,仲要功課堂有老師幫手對功課,做完可看書
除非有成長課或課外活動要上,否則都有功課堂,我女多數在學校做完功課先返家
其實現在的德小真的越來越happy, 我去年升上去時仲懷疑自己個女返錯學校,因為一直都聽說好「谷」

回覆 monkeydiary 的帖子

謝謝你呀,人人都講到佢谷得好恐怖咁,真係要問你地呢D真正用家先知

puiyee61 發表於 18-11-29 11:35

謝謝你呀,人人都講到佢谷得好恐怖咁,真係要問你地呢D真正用家先知

我覺得唔算「谷」,但中默一樣要背默,睇小朋友記性好唔好,記性好的,其實就完全覺得唔辛苦
但當然要睇每個人自己的定義,睇你想純粹happy地過完小學生涯,定係對小朋友的學業成績都有要求囉!
現在我有時都會嫌我女過得太happy, 感覺有啲貨不對辦

會唔會係初小太happy?我見好多都話家下初小好happy, 小三先好谷
不過我自己又唔想過得太happy, 因為點都要有少少要求,除非唔係香港生存。。。
咁當然,迫到癲果D又唔岩我啦,我地係雙職家長
要好happy既,不如揀寶校

puiyee61 發表於 18-11-29 11:52

會唔會係初小太happy?我見好多都話家下初小好happy, 小三先好谷

有人話小二就會突然勁深,但我自己就覺得除vocabulary外,其他都唔算好深,當然有教快少少,但老師教得好,小朋友都完全理解內容,不需要全部死記硬背
絕對同意你所講的「在香港,點都會對小朋友的學術有少少要求」,小五小六要呈分考中學了,太happy真的會擔心他們的競爭力
除非讀一條龍,否則點可能無慾無求

多謝你解答呀!起碼俾到我有個心理準備,唔好人人都話好恐怖就唔讀無論最後讀邊間都好,我都會陪伴我的小朋友一齊面對,一齊努力!