用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區校風好的band 3中學
go

沙田區校風好的band 3中學

小兒成绩不太好,想知沙田區校風好的band 3中學,想請教各位家長

其實依家已經沒有甚麼校風差的學校了。
社會環境唔同,大多家長都開始緊張自己小朋友,而且現在家校合作比以前緊密,家長之間溝通也很緊密,家長老師聯繫也不只限電話了。
所以除非家長唔識教,又或疏於管教…….又或過於反叛…...容讓小朋友……

依家都係….唔想返學嘅…..都唔返學喇….返學攪事咁晒氣……
同埋啲band3學校好識管理學生….
你有少少操行問題,講兩句粗口,寸吓老師….
已經俾人驅逐去校務處停課
停課到令學生都唔想返學,再勸佢退學….

而且,依家band3學校學生都唔多…一班僅僅都係20-25人…..
要玩都唔成氣候….

lovecupid 發表於 18-11-26 10:04
其實依家已經沒有甚麼校風差的學校了。
社會環境唔同,大多家長都開始緊張自己小朋友,而且現在家校合作比 ...
听过一些做社工辅导的朋友讲,现在不是少听了童党闹事的新闻吗?因为很多中学生只会留在家打机,根本就很少会集结一起到球场,或到处去。好处是的确少了被“误入歧途”的机会,学校的“坏分子”都比较少了一些, 当然最差的学校,还是很差的。坏处是他们有什么问题的话,社工根本就不太能够接触他们,到出事时(例如自杀自残),就已经太迟了。

邱金元好似都唔太差

其實都無乜好差.....去到band3,間間都差唔多

可以試...五育...陳楷...楊葛...曾壁山....

littlecar 發表於 18-11-26 11:32
邱金元好似都唔太差

但聽朋友講,校風不太好,又煙又粗口

caroltsui 發表於 18-11-28 16:25
但聽朋友講,校風不太好,又煙又粗口

以前我住一城又覺得OK,如果BAND 3,都係希望小朋友可以係學校發展興趣,喜好運動呢間都唔錯。

回覆樓主:

五育有家長話校風不好
另外潮洲會館又如何呢?校風好嗎?

caroltsui 發表於 18-12-3 09:16
五育有家長話校風不好
另外潮洲會館又如何呢?校風好嗎?
可试试台山,冯尧敬,都是band3头。识人在这两间学校读紧,口碑都不错。当然,sample size有限,可能不代表全体,但相信比起其它沙田band3学校来讲,应该值得入读。

猴子爸 發表於 18-12-3 09:22
可试试台山,冯尧敬,都是band3头。识人在这两间学校读紧,口碑都不错。当然,sample size有限,可能不代表 ...

多謝你的意見,但馮敬堯要中、英、數B以上,但我小朋友冇囉,唉!又少了一個選擇了。

caroltsui 發表於 18-12-3 18:46
多謝你的意見,但馮敬堯要中、英、數B以上,但我小朋友冇囉,唉!又少了一個選擇了。
...
其实band3学校,只要你愿意在大抽奖把它放在第一位,应该问题不大吧。自行方面,即管试试无妨,说不定有意外收获。这间学校的校风算是不俗的。

回覆樓主:

陳楷/劉百樂/黃允畋/台山都是不差的B3校,相信在人少位多的情況下,自行或乙排123都必中。

回覆樓主:

講個真人真事比大家聽,前兩年有朋友自行報了沙田某B3校,後來聽人講校風差,所以冇去面試,點知一樣收左,死未!

fatman69 發表於 18-12-3 20:41
陳楷/劉百樂/黃允畋/台山都是不差的B3校,相信在人少位多的情況下,自行或乙排123都必中。
...

劉和黃好似係band2c, 陳也是band2c - band3a之間

猴子爸 發表於 18-12-4 07:54
劉和黃好似係band2c, 陳也是band2c - band3a之間

在沙田區,B2c和B3的界線並不清晰,他們也存在收生問題,但校風較好,可一試!

caroltsui 發表於 18-11-26 00:27
小兒成绩不太好,想知沙田區校風好的band 3中學,想請教各位家長

或許自行  

1. 馮黃鳯亭 / 梁文燕
2. 陳震夏 / 楊葛小琳

猴子爸 發表於 18-12-4 07:54

陳楷上星期六去過升中資訊日,對呢間學校印象麻麻,原因校長勁hard sale運動上的獎項,同埋佢對學生學業很有要求,更說之前因學業問題,要放棄六位學生,自己小兒成績不好,如果佢入到呢間,有可能因此比校長放棄。

回覆 caroltsui 的帖子

劉百樂好似幾好, 吾讚成選朱敬文和五肓

caroltsui 發表於 18-12-4 11:24
陳楷上星期六去過升中資訊日,對呢間學校印象麻麻,原因校長勁hard sale運動上的獎項,同埋佢對學生學業很 ...

如果band3a因為成績而放棄學生(唔係品行),唯一原因就是要上位,最好就是高中時4班變2班,成績即刻靚哂!

caroltsui 發表於 18-12-4 11:24
陳楷上星期六去過升中資訊日,對呢間學校印象麻麻,原因校長勁hard sale運動上的獎項,同埋佢對學生學業很 ...

我想校長話放棄6個學生的意思係冇收6個成績未達標之學生。