用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 迷思
go

迷思

各位你地資優小朋友,考學校時系米個個都ok ?或已有offer? 今年煩小一....唉

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個當年得SFA offer咋,原因係:面試唔望眼
佢叩門時都無2nd in, 雖然個portfolio 開始有d睇頭 (K3 6月頭攞到第一個冠軍)

呢幾年,我學到嘅係隨緣
上天自有安排,讀到書嘅~ 去到邊都問題不大
有能力嘅,終會得到賞識、認同

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

多謝回覆...我個又係唔點望人.......係嘅...可能太多未知數, 冇著落 有啲灰

delete

醒目開學勳章 貢獻勳章

三隻馬 發表於 18-11-26 17:20
回覆 小曳人 的帖子

我仔都習慣唔望人, 又或者望兩吓眼神就閃走.佢應該只係有點小聰明, 而唔係資優0既小朋 ...
無eye contact,有機會同自閉症群譜有關如果有需要,可找專業人士幫手

不過,家長亦可試試每次同佢溝通,都要求佢多d eye contacts
恐龍家

我駡女兒佢時,佢對眼成日望左弟2處,老師教書時,對眼又望左去弟二到,吾尊心,佢是否有問題的孩子?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Vincy2513 發表於 18-11-29 15:14
我駡女兒佢時,佢對眼成日望左弟2處,老師教書時,對眼又望左去弟二到,吾尊心,佢是否有問題的孩子? ...

好奇
媽媽你細個時,被人鬧,會望邊?

老師教書望其他地方,有好多可能,e.g. 好快已經明白喇 (資優生好多係咁)、 無興趣、悶、本身已經識...
你大可以問返孩子

王家爸爸    發表於 18-11-30 11:44
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-30 09:11
好奇
媽媽你細個時,被人鬧,會望邊?
我相信,除非有心作反,否則大部分小朋友俾人鬧時都唔敢望實鬧佢既人。

好睇學校取向,
如陳守仁比較偏向智優小朋友,
女拔就鐘意聽話的女孩

回覆樓主

聽說,一啲名校或神校都偏向不錄取資優生,這是事實嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

晴晴浩浩 發表於 18-12-31 00:06

我唔知其他學校情況,但LS唔係又或者咁講,無人會在意你係咪資優,插得班入就已經係叻人,學校無專登唔收叻仔

但小一直私就另計,因為第一輪老師部份計分方式好客觀,你無規距,無eye contact,唔答問題,已經可以bye bye

但好多資優仔會係咁,佢地就係唔太合作,所以,係學校有偏向收各方面表現優秀嘅學生,唔係偏向唔收資優

恐龍家

小曳人 發表於 18-12-31 09:24
我唔知其實學校情況,但LS唔係又或者咁講,無人會在意你係咪資優,插得班入就已經係叻人,學校無專登唔收叻 ...

同意呀

如果係傳統名校或神校,其實個個或多或少都係某方面既資優生,所以事實上係無人會理你係唔係資優生。

如果係地區名校,可能出於怕麻煩,又想將資源花係可以改進成績既地方嗰度,所以只想收啲無SEN既學生,係唔係資優生亦都無太大既關係。

當然唔會,但有些男女名校要求個個學生聽教聽分話,而男校普遍自由度較高。