用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-11-23 20:55
我小朋友前中學部,出晒名讀得輕鬆,當中咪有強有平平,咪一樣有80%入U率,所以我係支持有機會可以一試, ...

咁如果最後炒極都唔開...無計,不能強求,要尋求其他出路。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 15:52
黑天鵝
難道你覺得一隻黑天鵝真係可以令其他天鵝變白?如果係咁諗,就太天真啦。

mcl203 發表於 18-11-23 20:45
B1生咪一樣有咁既問題存在~~~
又係比例上既问題之嘛~

Felix223 發表於 18-11-23 21:04
咁如果最後炒極都唔開...無計,不能強求,要尋求其他出路。

算啦,大師傅都炒唔開,咪當係茶歺廳都係炒唔開囉,反正有機會一試,始終都係大酒樓出品~~~

Yanamami 發表於 18-11-23 21:07
又係比例上既问題之嘛~

又舉下例,A校 80%入U Vs B校 50%入U,邊間失敗率機會大~~~

王家爸爸 發表於 18-11-23 21:07
難道你覺得一隻黑天鵝真係可以令其他天鵝變白?如果係咁諗,就太天真啦。 ...

你將band 123 學生升中代入為黑白天鵝也不顯得你政治正確。

mcl203 發表於 18-11-23 20:56
游得開心咪得囉~~~

mcl203 發表於 18-11-23 21:10
又舉下例,A校 80%入U Vs B校 50%入U,邊間失敗率機會大~~~
可能我地係讀無中学backup既小学,从來無band2生可以搏到有band1中学既概念……正如天神直上SMCC, 培正都盡收自己band2生,我諗唔搏上中学部既先係奇。上到去讀成点,到時再算。

Yanamami 發表於 18-11-23 21:15
可能我地係讀無中学backup既小学,从來無band2生可以搏到有band1中学既概念……正如天神直上SMCC, 培正都盡 ...

我小朋友前小學尾果10%,都唔少考/派入B1英中,我估,佢哋唔係B1生囉~~~

mcl203 發表於 18-11-23 21:10

但如果條小魚去到A校或B校, 可能都係入唔到U, 應該同機會率冇關。

定話反正都係入唔到U, 阿Q咁諗A校畢業生起碼馨香D。

Yanamami    發表於 18-11-23 22:03
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

感覺小池大池都只是在大海中被圍起的魚苗池 (小學).  不管是那個池的小魚苗大魚苗最後一樣要歸入同一個大海(中學) 同其它魚爭躍龍門.   之前在大魚苗池的魚苗如果不是天生有發展的困難, 應該會有多些空間去運動,  應比較大同fit 些, 亦可以快些習慣無邊的大海, 較易保持自主學習的能力, 成為順利跳過龍門的魚.  

mcl203 發表於 18-11-23 21:18
我小朋友前小學尾果10%,都唔少考/派入B1英中,我估,佢哋唔係B1生囉~~~
...
既係話你女间小学勁囉~~我女小学有band尾3头同学考到李国宝。APS全級可能得-隻手掌禁幾个band3生。

Yanamami 發表於 18-11-23 22:02
既係話你女间小学勁囉~~我女小学有band尾3头同学考到李国宝。APS全級可能得-隻手掌禁幾个band3生 ...

唔教深唔教快點會勁吖,大把B2生直升中學部,仲唔少校評B3組別,我係想指出B2生都係可以適應到B1A中學啫~~~

Cliokohonda 發表於 18-11-23 20:50
以我自己仔女為例,坊間說成B1A , 小學時有9X 分既平均分,但不覺得比8X 分果堆強。 小學時代9x , 8X , 7X ...

你忽略了一點,789是看起來差不多,但是否踩盡油,死谷爛谷,抑或舉重若輕,才是分別。

一上到中學,個距離就會拉開,或者爬返上嚟!

Yanamami    發表於 18-11-23 22:23
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mcl203 發表於 18-11-23 22:09
唔教深唔教快點會勁吖,大把B2生直升中學部,仲唔少校評B3組別,我係想指出B2生都係可以適應到B1A中學啫~ ...

只要英文好,唔难追同適應。我回应左禁多次都係果句band乜都唔紧要,最紧要英文底ok.

IloveJJ 發表於 18-11-23 22:23
我認同你的,我真的覺得小學banding不能代表一個小孩既全部能力。

既有你講既音樂視藝影響,又有學校出卷 ...
那位SPCC女同学只係比男同学追上啫,但佢仲係万人之上~唔怕~

Yanamami 發表於 18-11-23 22:22
只要英文好,唔难追同適應。我回应左禁多次都係果句band乜都唔紧要,最紧要英文底ok. ...

所以我幾反感band 幾配乜學校呢種講法,band 123 本來係揀學校優先次序,現在小學老師,家長甚至同學之間將banding 去label 個學生,X同學係band 2 架,佢讀唔到Y中學,不妨反思一下真正讀唔到原因係揀校次序還是確實是資質所限,一個劏房文盲父母下一代,因為小孩不是天才,沒有錢學樂器,補習,考出一個band 2 成績的話,又是人家說的黑天鵝,公平?

IloveJJ 發表於 18-11-23 22:32
但如果想讀醫,都要保持高位置吧?
其实又唔能夠話佢小学讀成点不代表佢中学会讀成点,因為事实佢係已經好叻,只不过总係会一山还有-山高~~女仔早熟,佢叻果时果批叻仔仲玩玩下禾稈冚珍珠啫,升上高中認真起黎,咪可以發揮到-路隱藏既力量囉。
‹ 上一主題|下一主題