用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求意見!Engineering
go

求意見!Engineering [複製鏈接]

學校 predict 左佢成績:

Chinese 3
Eng 4
Maths 5**
LS 2
Phy 5
Chem 5
M2 5

我睇左3大的Engineering 科,自己計左,唔知計得啱唔啱,唔知有冇機會入。

For example HKU JS6963

用舊制計左先:

Eng 4+ Maths 7+ (best 3)5+5+5=26分

咁我見到18/19年度,港大收生的median 係24,upper Quartile 係25,咁係咪有機會入到HKU?

如果係新制,由於Maths比重高左,所以overall 好似機會又大左dd,我有冇計錯數?有冇諗錯?

請指教!!
   3    0    0    0

回覆樓主

如果新計分方式,M2,物理都會加分!

事實上後兩科才是主角。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

austism 發表於 18-11-22 12:39
學校 predict 左佢成績:

Chinese 3

如果照樓主呢個predict有26分...分數上睇港大6893可以話穩入...就算23/24分都冇問題...不過樓主注意暗湧不在數理科反而在中文及通識科...因為見到那兩科只是僅僅達標而矣...一冇左3322的話...其他加埋幾多分都冇用

tangko 發表於 18-11-29 12:15
如果照樓主呢個predict有26分...分數上睇港大6893可以話穩入...就算23/24分都冇問題...不過樓主注意暗湧不 ...

佢自己要求補習,小朋友亦好努力,但無奈language 真係堅差,尤其是中文、通識。

希望佢合格la,唉!!

問過佢三次想送佢去外國,佢唔想,想試下係香港考唔考到。

其實最大暗湧係佢想入music school!如果APA收佢,佢應該會唔入三大的,不過我已經放開左,只要佢開心就可以了!

做人父母甚艱難!

多謝你回我

austism 發表於 18-11-29 20:08

deleted

austism 發表於 18-11-29 20:08

有明白及尊重孩子的心﹐你已勝過很多人。
‹ 上一主題|下一主題