用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼中文怎樣也不好
樓主: sickbanana
go

為什麼中文怎樣也不好   [複製鏈接]

sickbanana 發表於 18-11-22 11:16
文字/文章理解問題, 是否閲讀理解, 排句成段, 重組句子,無錯,佢失好多分在這些,是否要改改溫習方式呢, ...

我個仔都有類似問題, 是在閱讀理解個part失分最多, 不過佢只是小一, 所以最近我加插了一個星期做一至兩篇理解同佢一起做, 看完文章會慢慢解釋D內容詞語比佢了解多D, 唔好期望短時間會有效果, 因為中文詞彙始終都要累積, 要明白個詞語本身的意思先可以解題.

Felix223 發表於 18-11-22 11:40
我個仔都有類似問題, 是在閱讀理解個part失分最多, 不過佢只是小一, 所以最近我加插了一個星期做一至兩篇 ...

你阿仔小一仲有時間,早發現問題早解決就好,我其實小三才開始比練習佢做,可能時間未夠未能進步

sickbanana 發表於 18-11-22 11:43
你阿仔小一仲有時間,早發現問題早解決就好,我其實小三才開始比練習佢做,可能時間未夠未能進步
...

你同佢一起做, 不是急住要完成寫個答案落去, 反而了解究竟佢明唔明D詞彙意思, 你先可以知 - 原來佢一直都唔太清楚意思, 清楚了解個字的意思, 又可以學多樣野.
做exercise 唔難, 但原來當中好多時只係估估下, 即係唔明..大大下D內容深了, 就會出現更多問題.

Felix223 發表於 18-11-22 11:50
你同佢一起做, 不是急住要完成寫個答案落去, 反而了解究竟佢明唔明D詞彙意思, 你先可以知 - 原來佢一直都 ...

都係,呢樣嘢唔可以交比補習老師,只能親力親為才知道佢明唔明

sickbanana 發表於 18-11-22 11:52
都係,呢樣嘢唔可以交比補習老師,只能親力親為才知道佢明唔明

暫時仲夠時間, 要自己跟貼一D

sickbanana 發表於 18-11-22 10:47
佢理解能力好差好差,佢2歳半攞只懂得叫’媽E’即係我,返幼乜都唔願講,佢好似乜都比別人慢,連長高也慢 ...

請別介意多口問句:平時令郎見到人哋喊,跌倒,天災人禍有無跟住傷心?如果無,可能同性格太理智,少同理心有關。
我老公同女都係咁,老公尤其嚴重,呢種人英文會比中文好,數理更是出色。但中文,尤其抒情文會感受唔到,答唔到問題。記敍文講感受,體會嗰部分,佢哋會唔明同前文有何關係,結果又答錯。

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:46
咁你已經知道係「理解力」既問題,咁其實唔止影響中文,對常識都有影響,越高年級影響越大。
咁你一邊可以 ...

佢常識也不好,三年級六十幾分,今年一開學我每教一課就同佢溫,教三四課後又重新溫一次,佢今次八十幾分,好多題目冇做因為佢唔理解,我轉返啱佢問法就識,所以你也明白中文唔理解影響好多

如果默書好,考试唔夠好,會唔會做卷速度唔夠快,除咗多閲讀外,在家做卷時可以練下速度

YolandaTam 發表於 18-11-22 13:00
請別介意多口問句:平時令郎見到人哋喊,跌倒,天災人禍有無跟住傷心?如果無,可能同性格太理智,少同理 ...

佢在巴士站見過學生比車撞到彈開,三年級生我覺得應該好驚會喊,佢只係打比我冷靜地講過程,有講唔知會不會死,如果同學喊,佢只會話唔知佢仲乜鬼咁都喊,有人好曳在沖涼房鬧交打架,佢永遠睇唔到,出來其他家長問冇人出來?佢答唔知,轉頭我問佢先話我知,我同現任老公鬧交,佢對仔女驚到喊,我仔只會理智地當睇唔到,除非茅頭指向佢,佢先會好傷心喊,所以佢絕對沒有多咀,沒有八掛多事沒有扭計唔願意既行為,佢操行非常好,所以教佢既老師都稱讚佢超乖,但又唔係壞心地,一叫佢照顧個妹,佢真係好有責任感拖實佢過馬路,但佢唔識主動去先關心別人需要

raymondmessi 發表於 18-11-22 13:21
如果默書好,考试唔夠好,會唔會做卷速度唔夠快,除咗多閲讀外,在家做卷時可以練下速度 ...

中文科佢一二年級通常只做到三分二,低年級較易,所以也有七十分,高小也有呢個問題,趕緊做快,連想覆卷先做既都冇時間,慢係佢因為真係唔識,諗耐咗咪慢

YolandaTam 發表於 18-11-22 13:00
請別介意多口問句:平時令郎見到人哋喊,跌倒,天災人禍有無跟住傷心?如果無,可能同性格太理智,少同理 ...

請問你女有冇中文科的問題,用咩方法來幫佢呢?

回覆樓主:

我識几個類似情况是有自閉傾向,佢地默書可以高分,但一需要理解便不通,已高小,因愈在愈多要理解,中,常都有問題,英好些因二三線仲淺

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:46
咁你已經知道係「理解力」既問題,咁其實唔止影響中文,對常識都有影響,越高年級影響越大。
咁你一邊可以 ...

我會參考你考既方法,今天開始唔會叫佢死背死記文字,因為我太著重怕佢再差,諗唔到方法咪每日死讀課本,其實今次常識我真的改了方式,每課解釋佢聽,平時生活接觸到又講吓,冇叫佢死背書,輕鬆的反而意外地考到八十幾

回覆 sickbanana 的帖子

如果喺咁,都喺由多閲讀做起。

raymondmessi 發表於 18-11-22 14:04
回覆 sickbanana 的帖子

如果喺咁,都喺由多閲讀做起。

我已經亂了,覺得掛著閲讀,課本既字咪唔識,背哂學校既先睇書啦⋯⋯今次我認為佢識字太小,一路上高班就幾努力都考唔好

sickbanana 發表於 18-11-22 13:42
請問你女有冇中文科的問題,用咩方法來幫佢呢?

小女喜歡閱讀,小學時中文無問題。
到中學,白話文閱讀理解徘徊合格邊緣。因為中學閱讀理解只問極少文章內容,大部分著眼於
1)作者用某種修辭手法的用意,如果唔用又有何弊病;
2)某段能否刪去,刪去後對文章有何影響;
3)哪些部分詳寫,哪些部分略寫,用意為何;
4)某事物的象徵意義
5)作者立意,弦外之音
就算睇好多書都未必估中。
所以小女係靠聆聽及綜合,寫作,課文問答同文言文拉分。

YolandaTam 發表於 18-11-22 14:49
小女喜歡閱讀,小學時中文無問題。
到中學,白話文閱讀理解徘徊合格邊緣。因為中學閱讀理解只問極少文章內 ...
吓, 而家D 問題問得咁複雜??

sickbanana 發表於 18-11-22 13:30
佢在巴士站見過學生比車撞到彈開,三年級生我覺得應該好驚會喊,佢只係打比我冷靜地講過程,有講唔知會不 ...

聽落好像"心智解讀"方面弱,即唔明人家的感受,唔係好識睇人眉頭眼額。可以買下一些關於講解情緒的圖卡或圖書比佢睇。4年班下學期會有記人記敍文的閱解和作文,會強調人物性格特徵,可以同佢講解下,睇下補充相關練習。
‹ 上一主題|下一主題