用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?
樓主: ve111
go

好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?   [複製鏈接]

CheukC9 發表於 18-11-22 17:20
以我所知,佢哋校長會寫信薦學生入英皇。學校之間關係,可能比真聯繫校有過之而無不及。
...
是校董寫,要級前十名,操行達標先有機會推薦,而且不是保證入到的。

IloveJJ 發表於 18-11-22 17:23
原來係英二喎!
無理由架⋯⋯,搞到我都亂咗

hkpapa852 發表於 18-11-22 16:36
所以我近年成日都同中西區升小一班家長講, 男仔係中西區想升中有保障, 最好選兩間官小 ...
自動排隊碌入去⋯

artroboy 發表於 18-11-22 17:53
自動排隊碌入去⋯
6/7年前中西區準小一家長派到李陞都喊住去叩門,見到今日既派位表現,唔知有咩感受呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 18:27
6/7年前中西區準小一家長派到李陞都喊住去叩門,見到今日既派位表現,唔知有咩感受呢? ...
之前四間寶校之後就到佢,依家中西區人口急劇上升,寶校成績都已經不錯。

bobbob 發表於 18-11-21 19:42
4間名滿天下嘅私校同直資,據聞面試時遇著佢哋嘅門生會毫無還手之力,只能夾住尾巴落荒而逃。。。以上係鐵 ...

仲定時重播mode~~~

Yanamami 發表於 18-11-22 14:07
我两个女小学考呢d試好鬼差……
好奇問是邊個level 佢地考得未如你理想? 會唔會太早考 太高的level ? 你大女我唔知有冇記錯好似Ielts 好似有7.5以上? 你覺得是不是呢個Ielts 試比較Cambridge 更反應真正水平?   

HaYi 發表於 18-11-23 21:59
好奇問是邊個level 佢地考得未如你理想? 會唔會太早考 太高的level ? 你大女我唔知有冇記錯好似Ielts 好似 ...

P5考KTS咋(王家爸爸实笑死)~~渣到暈……校內英文考試都9x. Ielts总分有8,不过係F5升F6个暑假考~隔左6年時间。F3好似考过ICAS (UNSW辦), 亦幾ok. 不过升上中-後至畢業,校內英文成績一直係straight A。 细女仲好笑,P5考果个Junior Toefl, 又係好差佢校內成績係叻过家姐幾條街……上到中-全無適應问題,升中前仲担心从未讀过既Eng Lit全軍覆沒,点知又ok。我只能估佢地同小学英文試唔夾,其实个底应該唔太差啩~

Yanamami 發表於 18-11-23 22:18
P5考KTS咋(王家爸爸实笑死)~~渣到暈……校內英文考試都9x. Ielts总分有8,不过係F5升F6个暑假考~ ...
Ielts 8分好勁!
我都覺香港多數小學的英文一般按章, 算淺, 我個小學時是校本就感覺全面一點, 相信你地之前小學KTS 都係.  但分數都仍難反映出個人英文運用的能力, 我覺得某程度上校外TF junior 同 Cambridge 試已比校內試睇到比較校內試多, 所以我之前小學時都報過哩2款,  希望有個bench mark.

但你2個女的case 令我感覺在升上中學後, 需要keep 住另找不同的校外試才會知更全面.   

HaYi 發表於 18-11-26 13:51
Ielts 8分好勁!
我都覺香港多數小學的英文一般按章, 算淺, 我個小學時是校本就感覺全面一點, 相信你地之前 ...
家姐英文应該比妹好~佢乜都係英文,中文接收訊息有问題之人,煲劇听歌都係英文,好彩佢中学既LS係英文,唔係就死梗。但阿妹係平均d,立雜好多,煲大陸/韓/美既綜藝。KTS考英文係無野温,好舒服,全部应用同理解。

Yanamami 發表於 18-11-26 14:37
家姐英文应該比妹好~佢乜都係英文,中文接收訊息有问題之人,煲劇听歌都係英文,好彩佢中学既LS係英文,唔 ...
我地小學都一樣,  尤其是高小, 好難靠溫習取咩分.  我大仔同你個大女都似, 咩都英文行先, 入左中學都唔係太困難 (當然唔係你地1A校, 我有朋友女都係HTC , 真心覺得好多野做。。dg 就少野但深),  我的細的仲細, 暫時都中英文都可以, 不過佢是教個d學個d, 唔係自控形.  

各位師兄師姐,
見前文提及多間中西小學。請問對天堂派位有何見解? 近年好似幾受歡迎..但不見學校網頁有詳細公佈
先行謝過!

杏李子 發表於 18-11-27 15:14
各位師兄師姐,
見前文提及多間中西小學。請問對天堂派位有何見解? 近年好似幾受歡迎..但不見學校網頁有詳 ...
去天堂當然係玩多過做。呢間標榜Happy School,絕對無學習壓力。多數人當佢平價國際學校,學校多外國人英文語境又好。讀完多數去外國留學。

pccw2017 發表於 18-11-27 15:46
去天堂當然係玩多過做。呢間標榜Happy School,絕對無學習壓力。多數人當佢平價國際學校,學校多外國人英文 ...
多謝回覆, what if, local學生一直keep住級頭...可以理解大機會B1A校?

杏李子 發表於 18-11-27 16:05
多謝回覆, what if, local學生一直keep住級頭...可以理解大機會B1A校?
真係唔好諗有b1A水準, 中學分小學既banding 主要來自師兄師姐既pre s1 考試。

artroboy 發表於 18-11-27 16:10
真係唔好諗有b1A水準, 中學分小學既banding 主要來自師兄師姐既pre s1 考試。
級頭都唔得?? 我以為好隱陣..值得博下添

杏李子 發表於 18-11-27 16:05
天堂級頭只能夠話係B1生

天堂應該都有~20%B1生既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題