用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?
go

好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?  

因覺得制度有點不公平的地方較好的小學在校內名次中上
但可能在名次上落後,已列為band 2 c(在那校或那區)
但其實在全港性也可能是band 1c

所以也想問問好學校只有60、70人
這麼小的數目
會否已分band 1 and 2
當然那學校也是地區好的學校
又會否也夾硬分三band?
咁可能band 3生,也是好好...

ve111 發表於 18-11-21 10:18
但可能在名次上落後,已列為band 2 c(在那校或那區) ...
全港派位組別劃分, 相對係較公平, 但地區組別劃分, 的確係有機會另部份叻學生降呢!

不過無辦法, 要怪只能夠怪自己去咗一個競爭大既區而又做唔到上游份子.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但可能在名次上落後,已列為band 2 c(在那校或那區) ...

係勁區,例如灣仔、中西區,全港B1C,變成區內B2A,所以大抽獎甲部某程度上address咗呢個問題。

sukitelfold 發表於 18-11-21 10:23

我都係唔明第二點想問嘜。

好嘅學校都有band 3生, 不過可能百幾人入面得幾個, 如果覺得自己小學係強校, 通常都會去考直資, 或放榜後去叩band 2學校門..........

回覆 gigayan 的帖子

感謝各位回覆明白多了
也是要作出適當部署
Thx

應該唔係夾硬分三個band,而係師兄師姐嘅pre S1成績影響你,即使你呢年全級考第尾嘅同學,其實學術能力係高過師兄師姐考第一嗰個,考第尾嗰個都會係band3,假設前人有一部份學生成績屬於band3的話。
這是此制度的缺陷吧。當然現實未至於咁極端,但內裏的原則郤是如此。
若有錯請糾正

IloveJJ 發表於 18-11-21 11:14
其實响淺既學校的確係輕鬆好多,教既野、功課量、考核內容,都比深既學校容易,所以响淺既學校名次高而ban ...
對唔住, 我比較蠢, 唔係太明, 咁係咪即是其實可以係比較淺既學校而保持係頭幾名! 咁到大抽獎填BAND 1學校都無應該問題!?

PigPig710 發表於 18-11-21 12:46
對唔住, 我比較蠢, 唔係太明, 咁係咪即是其實可以係比較淺既學校而保持係頭幾名! 咁到大抽獎填BAND 1學校都 ...

假切……弱校要头五先係band1, 强校考到5、60都仲係band1. 我諗要做头五(可能排第五已叫边緣?)既压力大概唔会比强校考50既細。唔好忘記要打好基礎上英中,俾你係弱校考得头,其实实質个底都係弱,搏到入band1都未必跟得上或跟得辛苦。入band1英中只係故事既开始……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3711836&extra=page%3D1

Felix223    發表於 18-11-22 10:43
bobo98    發表於 18-11-21 14:24

Yanamami 發表於 18-11-21 13:14
假切……弱校要头五先係band1, 强校考到5、60都仲係band1. 我諗要做头五(可能排第五已叫边緣?)既压力大概 ...
明晒! 咁即是最好都係去勁既小學博...

反而相反,寧願系二線學校做頭幾名,也不想去一線學校排中間~

IloveJJ 發表於 18-11-21 14:15
咁响比較淺既學校,有幾多B1係要自己查返自己學校,不過我估無一間連頭幾名都唔係卦!
...
不少一級得一班既小學 (~2X人一班), 連3個B1學生都無

就算有兩班, 5X人, 都係8個B1生都唔夠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-11-21 15:06
唔係卦?咁誇張!咁英皇呢?唔知英一定英二,全級得5x人,朋友話考第五,好叻,咁其實考第五係band幾呢?
...
英一英二就無咁差, 但應該只有~1/3 B1學生

hkpapa852 發表於 18-11-21 15:20
英一英二就無咁差, 但應該只有~1/3 B1學生

英二,越戰越勇,呢兩年入KC 比例好過彼得。(唔計兩間聯繫小學)
https://www.kcobaps2.edu.hk/doc_seat.php

0030 發表於 18-11-21 14:29
我反而相反,寧願系二線學校做頭幾名,也不想去一線學校排中間~

上到中學可能會後悔咁諗

noverzero    發表於 18-11-22 11:56