用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC, SHCC, SCGS
樓主: dewberry
go

SSGC, SHCC, SCGS   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:05
SHCC?

SHCC中一學額, 用晒嚟收兩間小學既B1+B2學生都收唔晒啦! 仲駛收B3?

真正的B1, 絕大部份外逃! 佢想收都收吾到!
餘下又係咩類別學生呢? 點解走得咁勁? 區內和校內家長心裏有數了

但佢地同時係有B1生入讀既

bobbob 發表於 18-11-21 11:06
你女幾年前升中?
今年S5了。

醒目開學勳章

crazyhippo 發表於 18-11-21 11:17
點解走得咁勁? 區內和校內家長心裏有數
...
因為成績差咗?定管理層問題?

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 11:27
今年S5了。
而家有可能方針轉咗?

bobbob 發表於 18-11-21 11:42
而家有可能方針轉咗?
唔排除呢個可能,校長都換咗。

crazyhippo 發表於 18-11-21 11:17
餘下又係咩類別學生呢? 點解走得咁勁? 區內和校內家長心裏有數 ...

相信聖心小學轉咗校長, 小學部學生走人機會大D

又咁講, 私小學生能力較強, 走咗D叻人唔出奇, 津小其實唔算好出色, 要走都唔係咁易.

加上中一學額, 只夠收兩間學校整體~60%學生, 衰極都有大批B2爭住入

crazyhippo    發表於 18-11-21 11:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:45
相信聖心小學轉咗校長, 小學部學生走人機會大D

津小好似從來吾對外公怖派位情況, 咁又點知走得吾勁?? 前年好似 (聽返黎)約有5個去左英華 (可能吾止). 咁可能抽獎入啦. 重點係兩小家長對直中情況, 心裏有數, 走得就走, 走吾到, 好多係一臉無奈! 所以留底既亦吾代表佢地從來無"離心"

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:06
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外 ...
因中學部多位(180), 所以基本上中學部是外來生是多過直屬小學學生。加上這兩年已不是全收小學部學生了。

crazyhippo 發表於 18-11-21 11:56
津小好似從來吾對外公怖派位情況, 咁又點知走得吾勁?? 前年好似 (聽返黎)約有5個去左英華 (可能吾止). 咁 ...

乙一唔放直中咁勇!?我估自行入。今年識個私小升中家長,大女同學(S1),佢地剛過去個年,頭個浸升中好亮靚

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:51
咪傻, 人地用自行位, 話哂事!!!

自已位收 band3 學生,冇學校咁傻,特别係 band1 學校,除非 個 band3 臨尾扣門,念在直屬,品行又好,又有其它強行,可能收返
前幾年聽中-簡介会,校長叫外边学生大膽申請,自行同抽獎位不如外间少,意味少收返本身屬少

王家爸爸    發表於 18-11-21 13:17
妹妹豬 齊來做個好朋友)

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:51
咪傻, 人地用自行位, 話哂事!!!
學校可以係自行或者叩門階段收B3學生,但問題係無可能會多。因為本身已收了不少B2學生,再收多幾個B3的話,應該可以開中文班了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 12:39
學校可以係自行或者叩門階段收B3學生,但問題係無可能會多。因為本身已收了不少B2學生,再收多幾個B3的話, ...
True

zitaeric 發表於 18-11-21 12:30
自已位收 band3 學生,冇學校咁傻,特别係 band1 學校,除非 個 band3 臨尾扣門,念在直屬,品行又好,又 ...

EDB有機制, 即=可收啦, 吾好理人地係咪傻或咩原因, 事實係可以收!

"意味少收返本身屬少" = "好多屬小"走人

中西區呢幾間而家係咩Banding, 都吾知, e.g SHCC對外公怖的資料都睇吾到真實情況

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:05
SHCC?

SHCC中一學額, 用晒嚟收兩間小學既B1+B2學生都收唔晒啦! 仲駛收B3?
呢點係好多區內人都唔知道既

zitaeric 發表於 18-11-21 12:30
自已位收 band3 學生,冇學校咁傻,特别係 band1 學校,除非 個 band3 臨尾扣門,念在直屬,品行又好,又 ...
可能有啲家長FF緊自己既B3女可以入到自己中學部,就留返啲想像空間俾佢啦。

王家爸爸 發表於 18-11-21 13:16
呢點係好多區內人都唔知道既
區內人可能唔知, 但小學部家長無理由唔知.

所謂中學部唔好攪到好多人走既言論, 更加似係評級機構為咗去貨去調整某公司既評級咁

我又真係好想睇吓, SHCC同SSGC幾時開中文班

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 08:59
差不多收哂SSGPS,點會無Band3學生。

上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test,功課都唔少,唔輕鬆的。
不過校風十分自由,唔知同校長有無關係,之前鬼婆校長話唔準學生放學/放假返學校補課,依家去咗VSA做校長;現任校長以前响耀中國際學校做校長,依家轉過嚟反而更谷,可能谷真係有成效,2017年嘅三大率比女英華高差不多10%。無奈學校宣傳不足,很多海外活動或認受性高的獎項都沒有高調向外公怖,一般大眾認為學校唔夠強。

都係果句, 這些學校的家長會知道實際情況

fcatherinehk 發表於 18-11-21 16:15
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test, ...

謝謝資料。

Quiz+Test一路都有,計Term Work ,佔25%。

可能太自由,收緊D都好嘅,免得每次都有唔少學生補考。

fcatherinehk 發表於 18-11-21 16:15
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test, ...
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。

--> 呢16個係咪無interview?  
‹ 上一主題|下一主題