用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣st Jo vs 聖三一
樓主: kiukiukiuma
go

九龍灣st Jo vs 聖三一 [複製鏈接]

回覆 leecn 的帖子

st joe 升中勁好多喎!

leecn 發表於 18-11-22 00:24
St joe:

九龍灣St Joseph 2016/2018 SSPA

有56%學生升讀27間EMI(英中), 呢27間當中有至少6間係B2/B3英中.

咁實際有幾多人入到B1英中呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

家人有聖三一小學offer, 如大抽獎唔得的話,都大機會會入讀聖三一小學,所以想向現有聖小家長請教。家人在放學時係聖小學校門口觀察過,發覺有好多學生係講純正的普通話,請問聖小的國內學生佔的比例有幾多?一班有無一半係國內人?這班學生的操行如何?佢地英文程度高唔高?英文、常識、數學堂係唔係用全英語授課?會否英文課本但用中文教?學校語境得唔得?家人升中派位唔錯,想知道學生放學後外補情況普唔普遍?因為係雙職父母,父母需唔需要每日都要抽大量時間跟功課?

大肉兒 發表於 18-11-21 17:27
st 31
coz 升中net better
始終都係九龍城區中學既banding普遍高D既

kakaking 發表於 18-11-21 17:38
jm是用家? 朋友女兒讀緊高小,朋友話學校唔會好push小朋友。當然,人人對push的定義不一樣。
...

是用家, 小朋友小一, 有朋友讀緊高小

NT40 發表於 18-11-22 12:29
家人有聖三一小學offer, 如大抽獎唔得的話,都大機會會入讀聖三一小學,所以想向現有聖小家長請教。家人在 ...

我小朋友讀緊小一, 不是很多國內的小朋友入讀, 大部份是本地的學生, 也有一些是台灣的學生。

我哋班英文科是 NET 教的, 所以是全英文上課, 數學是英文書, 老師會用中英文一起講, 令小朋友明白, 常識是一半中一半英的。

另外, 中文是普教中的, 教中文的老師母語是普通話/國語的,所以教小朋友發音很準的。

中文老師母語係普通話 幾好喎 。全校總共有幾多個 net teacher? 全校所有英文堂都係 net 教?一班有幾多個學生?我見學校網站全年長期招收小二至小六學生,知唔知係咩原因?有無教淺考深?多唔多成績好的同學,跳番去名官津小學?學生需唔需要大量外補去保持成績?因為見網上評語話學校係happy school ,但見學生升中幾好,所以諗緊會唔會係外補的成效?

NT40 發表於 18-11-22 20:00
中文老師母語係普通話 幾好喎 。全校總共有幾多個 net teacher? 全校所有英文堂都係 net 教?一班有幾多個 ...

net teacher 好似有 3 個,不是每一班都是 net 教英文的,但 初小的 story and phonics 堂是 net 教的,每星期各一堂。

每班大約 30 個學生,考試沒有教淺考深,但是考試的試題類型比較多,頁數也多,寫字要快,不然可能完成不了試卷😂😂

我自己覺得沒有想像中咁 happy, 學校有要求的,不過我覺得可以接受,暫時唔算好辛苦。

ha930 發表於 18-11-22 21:59
net teacher 好似有 3 個,不是每一班都是 net 教英文的,但 初小的 story and phonics 堂是 net 教的, ...

令我對聖三一認識加深了……

見大家揀聖三一主要係九龍城校網,咁如果本身家住九龍城中學校網呢?將來用家地址抽中學,是否st Joseph學術 較穩陣?較優勝?

聖三一升Band 1 大概係30-40% ,單獨睇數字就唔錯,但比併埋其他私校,這個升band 1率,係私校黎講其實唔高,我見其他私校有7-8成升band 1率,有些官津小學,都有30-40%升英中率,但就可以免費讀足六年。家人資源有限,所以好想知道,讀聖小駛唔駛大量外補?如果真係要,可能要留番係津校,將資源留係外補方面。因為除左學費外,仲有校車費,如加埋大量補習,財力未必撐得住。

回覆 NT40 的帖子

仲有就係其他私小通常有offer嘅全港性band 1中學,聖三一無,例如: Spcc, 男女拔,德望, 灣仔st joe, 皇仁,全部無影。有點奇怪啫,所以話兩間小學升嘅中學好唔同,睇家長target 咩中學。

回覆 hkpapa852 的帖子

St joe有部分band1嘅學生入左自己中學部。EMI中學加自己中學部嘅人係93%,另外7% 可以係band 3,亦都可以係入左band 2中文班,或去左外國讀書嘅學生,St joe 4,5,6年級每年都有學生出國讀書。咁可唔可以話 St joe top 30% 入嘅中學好過聖三一? (網上資料: St joe 6個去SJC,12個聖言、5個觀塘瑪利諾,另外DBS, Ying Wah, St Paul Co-ed, King's, St Paul College 都有,50個升上中學部(最終其實係4x人)。其中一班,係36個學生中分別考入或派往以下學校:聖保羅男女,聖保羅書院,聖若瑟書院,聖言,皇仁,英華書院,聖士提反書院,民生書院,優才書院, 羅氏基金,顏寶玲,仲有中華基金中學等,其餘約十位同學入中學部或其他學校) St joe無精英班,平均分3班。
另外入band 3中學嘅 %聖三一係幾多?

‹ 上一主題|下一主題