用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS面試揮手交流區
樓主: 小乖豬
go

DGS面試揮手交流區   [複製鏈接]

小乖豬 發表於 19-1-14 20:13
只是534問會唔會早過21日知結果啫,DGS寫得清清楚楚21日出結果,你應該問534為何仍有此一問,我只是順口搭5 ...
人家好記性,你確係唔止问过—次有無暗示了~

小乖豬 發表於 19-1-14 15:06
面試時劉校長有暗示嗎?

Ms Lau 邊聽邊寫野,冇乜 eye contact , 係咪暗示Game Over 呢? 6分鐘就bye !
命裡無時莫強求。

Cliokohonda 發表於 19-1-14 21:15
Ms Lau 邊聽邊寫野,冇乜 eye contact , 係咪暗示Game Over 呢? 6分鐘就bye !
命裡無時莫強求。
...
oooooo

命裡無時莫強求。
...

會否今年2nd in多左人,所以每人時間短左?有冇人2nd in超過10分鐘?
分享吓好喎!等大家知道市道如何?

小乖豬 發表於 19-1-15 01:14
我已同女講盡了力就是了, DGS唔收也不怎樣大不了, 四大女直唔收也不怎樣大不了, 條條大路通羅馬, 我亦已給 ...

只是憑說憶,沒有翻查。只是奇怪為何問了幾次此問題,是不是校長慣常會有暗示。多年沒上 EK,少追 post,不知此會否是一個重要的資訊,所以問下

命裡無時莫強求。
...

Interview 時間6-7分鐘屬於正常,去年女大部份同學都是in 6-7分鐘,我估不用擔心。
至於少同同學有eye contact ... 這不敢comments. 不過同學自己覺得沒,又未必真係沒吧!

係唔係暗示都係結果出左來, 再聯想下先假定到..........

fatman69 發表於 19-1-15 01:23
會否今年2nd in多左人,所以每人時間短左?有冇人2nd in超過10分鐘?
分享吓好喎!等大家知道市道如何?
...

我估每人都有六條問題,同場四個差不多時間。in 完即去SM 交表, 申請號過百了.

vestzs 發表於 19-1-15 08:22
係唔係暗示都係結果出左來, 再聯想下先假定到..........

為了避免胡思亂想,心理上打定輸數,in 埋往後幾間,結果如何已無悔了,已將直資學費跟家庭旅行預算掛勾,全軍覆沒等如每年三次豪華團可繼續,心情開朗好多。。

B.BB 發表於 19-1-15 08:05
只是憑說憶,沒有翻查。只是奇怪為何問了幾次此問題,是不是校長慣常會有暗示。多年沒上 EK,少追 post, ...
因為我在其他帖曾見有人說某閒名校見自行時會對學生打開口牌叫人準備收入學信,又曾經在另一帖有人說DGS有學生連校長都不用見就話已經收左,所以才随口問下唔知校長有無暗示。我都知我問錯了,因為一來綱絡寫的野不可盡信,二來怎樣為之暗示呢?校長對學生笑一笑?讚一句good?讚一句你都幾叻女喎?對你點下頭?以上都是普通動作對話,不用諗太多,明白各家長都心急,大家多等幾天就有結果了,到時收到好消息便上來報喜,戥大家高興!

小乖豬 發表於 19-1-15 01:14
我已同女講盡了力就是了, DGS唔收也不怎樣大不了, 四大女直唔收也不怎樣大不了, 條條大路通羅馬, 我亦已給 ...

向好方面諗,阿女能行到2nd in已經不易,都算最Top的一群了。

joeyxlma    發表於 19-1-15 09:36

2nd in果然如bk前輩所講,校長只是問了好一般的問題,開場白甚至如住邊度,來學校要幾耐,反而令我女兒有點措手不及😆。中英普通話,大約也是5-6分鐘已出來了。大家入去時校長有叫女兒介紹父母職業嗎?

回覆樓主

我覺得in 幾耐冇乜關係嘅,in得快有可能係必收所以例行問下,唔一定是差
我女學校5號一早見,頭4個每人都13分鐘咁上下,之後的就唔知了(因為見完走了),有朋友學校就5號下午見,個個都8分鐘咁上下

hongsamama 發表於 19-1-15 11:34
我覺得in 幾耐冇乜關係嘅,in得快有可能係必收所以例行問下,唔一定是差
我女學校5號一早見,頭4個每人都13 ...

請問知唔知道明天幾點放result?

是上網自己check?

還是佢會send email?

ABCdoreme 發表於 19-1-20 18:48

是上網自己check?
所有野係哂你自己个acc入边睇,accepted就等收信。

ABCdoreme 發表於 19-1-20 18:48

是上網自己check?

根據頭兩輪做法,係 Account 及 email 同步發放

B.BB 發表於 19-1-20 19:22
根據頭兩輪做法,係 Account 及 email 同步發放

擔心見到reserve 要飲枝酒去麻醉自己   

Cliokohonda 發表於 19-1-20 20:37
放鬆D啦, 祝你明天有好消息!

Cliokohonda 發表於 19-1-20 20:37

放鬆一下。 DGS 唔收,可能只是唔合校長眼緣。入到2nd 已經很好。
當年囡囡DGS 唔收,現在讀HY 一様開心快樂。
沒有最好只有最適合

Yanamami 發表於 19-1-20 18:50
所有野係哂你自己个acc入边睇,accepted就等收信。

thx, 也是5pm 左右才會收到email?
‹ 上一主題|下一主題