用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 interview英文書
樓主: leavemealone
go

interview英文書 [複製鏈接]

Percy Jackson series, Harry Potter series

asweetmom 發表於 18-11-19 11:33
肯定英文很一般,也就A吧!
所以大家既一般好難講, 阿媽要求一般都嚴格D既。不過我份人好客觀, 阿大D英文真係好一般, 所以我都好愁個自行面試。

小乖豬 發表於 18-11-19 11:38
Percy Jackson series, Harry Potter series

Harry Potter 買得一本, 仲要只係睇咗一半, 就放喺書櫃最角落頭, 冇再掂過

asweetmom 發表於 18-11-19 11:33
肯定英文很一般,也就A吧!
離A+還有0.1分呢。

leavemealone 發表於 18-11-19 11:44
Harry Potter 買得一本, 仲要只係睇咗一半, 就放喺書櫃最角落頭, 冇再掂過
...
你係唔係從 Harry Potter and the Philosopher's Stone 睇起?見小朋友睇 Harry Potter 通常都係睇開就書不離手,想繼續睇落去。

王家爸爸 發表於 18-11-19 11:50
你係唔係從 Harry Potter and the Philosopher's Stone 睇起?見小朋友睇 Harry Potter 通常都係睇開就書不 ...

係,依本

回覆樓主:

相反中文版哈利波特就睇咗好幾本, 好明顯佢係唔鍾意英文

little_yolky 發表於 18-11-19 11:31
我反而覺得, 個重點係樓主話佢小朋友英文程度一般(可能只係樓主謙虛), 唔理乜書, 如果可以用英文介紹口若懸 ...
中了大部分重點,我覺得學校係主力睇小朋友的文筆及表達能力,現階段免強揀「深書」睇,若然無feel, 得不償失。但也不宜選大部分初小塒已可自行閲讀的書,不是因為本書淺,是因為學校可能會對你的思維深度有誤判,咁就唔抵

little_yolky 發表於 18-11-19 11:27
係咪依家唔興阿濃? 我細個好鐘意。阿女同學一係唔睇書, 睇就鐘意睇陳郁如, 或者查大俠。 ...

唔知興唔興!但我見阿女都有睇,用來學下寫文章都ok!
阿女中學都有推介初中生要睇

回覆樓主:

我女幼稚園時, 我係買oxford reading tree 畀佢睇, 買到stage 8, 佢一直都好鍾意睇, 經常無限重複咁睇, 但係點知一上到小學 ,我介紹咗馬翠蘿畀佢睇 ,佢就變咗淨係睇中文書

little_yolky    發表於 18-11-19 12:06

bettyay 發表於 18-11-19 11:56
中了大部分重點,我覺得學校係主力睇小朋友的文筆及表達能力,現階段免強揀「深書」睇,若然無feel, 得不償 ...

咁就慘啦! 我女思維其實仲係好小朋友, 不過佢係勤力讀書,即係靠死讀書 ,先至考得前

bettyay 發表於 18-11-19 11:56
中了大部分重點,我覺得學校係主力睇小朋友的文筆及表達能力,現階段免強揀「深書」睇,若然無feel, 得不償 ...
我知道有英中初中係睇Roald Dahl既作品做reader, 所以應該無乜大問題, 唔講ORT已經好好了。總比叫小朋友睇一本又唔鐘意又深既書, 講俾佢知佢鐘意既書好低B, 打擊佢自信心就死多二錢重。現階段信心好重要, 去到最後大家丁當馬頭, 就係靠自信了。

真係辛苦, 做阿媽要做理心理輔導師。

bettyay    發表於 18-11-19 12:09

little_yolky 發表於 18-11-19 11:27
係咪依家唔興阿濃? 我細個好鐘意。阿女同學一係唔睇書, 睇就鐘意睇陳郁如, 或者查大俠。 ...
如果寫金庸最好寫射鵰或神鵰的郭靖,描寫他為國為文的情操

leavemealone 發表於 18-11-19 12:02
咁就慘啦! 我女思維其實仲係好小朋友, 不過佢係勤力讀書,即係靠死讀書 ,先至考得前
...
take it easy, 最緊要淡定有錢剩。

leavemealone 發表於 18-11-19 12:02
...
唔洗慘!努力做過就行!中學都唔要求小學生有極成熟思維的,按她本性而行就可以我女都好 BB 的,面試都叫順順利利,所以不用擔心

小乖豬 發表於 18-11-19 12:05
如果寫金庸最好寫射鵰或神鵰的郭靖,描寫他為國為文的情操
我哋無報要寫讀書報告果間。

leavemealone 發表於 18-11-19 11:56
相反中文版哈利波特就睇咗好幾本, 好明顯佢係唔鍾意英文
我阿大都係鐘意睇中文書多好多, 但P4果年我同佢曉以大義, 講到升中面試同中學既學習, 都係以英文為主, 英文唔好無路行, 佢就開始睇英文書了, 雖然同中文程度仲有十萬八千里既距離, 但總比唔睇好。你都同阿女傾下。

little_yolky 發表於 18-11-19 12:08
我哋無報要寫讀書報告果間。
一日未截止,一日都可考慮考慮

bettyay 發表於 18-11-19 12:15
一日未截止,一日都可考慮考慮
阿女話唔考, 因為要做讀書報告。

ahnew    發表於 18-11-19 16:24
bettyay    發表於 18-11-19 12:19

little_yolky 發表於 18-11-19 12:13
我阿大都係鐘意睇中文書多好多, 但P4果年我同佢曉以大義, 講到升中面試同中學既學習, 都係以英文為主, 英文 ...

呢個問題我響小四都同佢講過, 仲帶佢去幾間英中參觀過, 但係你有你講,佢有佢睇佢嘅中文書

little_yolky    發表於 18-11-19 12:17
‹ 上一主題|下一主題