用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-2-12 22:34
回覆 October. 的帖子

果間 Band 1B-1C 左右啦,的確係地區名校,唔係風頭躉學校。 ...
唔知邊間。好好奇,B1校學生水準差異大就唔出奇,但考第一都2科唔合格,就真係唔知學校行緊咩路線?

依間學校係高增值學校,出名谷成績

回覆 1998Ruby1998 的帖子

係,收晤到本區最top成績學生

我估係部份原因係家長都知靠升中網係等死,所以跨得就跨,就算自己係穩陣 Band 1 都儘快直資離場或者自行次少少嘅中學,變左抽獎嘅學生質素唔夠 top。另外學校有可能自己急谷成績,教快教深,出卷程度要跟貼班神校,所以級一分數都可能好低。我地神校都有「超班出卷」, DSE 英文卷係得 13 版,但我地越級挑戰,要同樣時間做 20 版,仲要閱讀篇章深過 DSE 好多,所以冇幾多人可以做得完,最後幾乎半級閱讀卷 fail。上年初中,同樣都係英文卷,半班 fail(唔係讀差班)。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

依間學校英文科DSE俾一搬1C英中出色

唔合格果兩科可能係宗教、IT,通常呢d科目冇咁落力

回覆 ANNAFRIEND 的帖子

依間無宗教科

christy2011 發表於 19-2-13 15:15
回覆 ANNAFRIEND 的帖子

依間無宗教科
如果俾我, 就一定係IT同PE。

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 19-2-12 09:49
回覆 p_o_m_a_n 的帖子

可能係真呢, 上到中學, 唔合格唔代表考得後, 可能佢地個AVERAGE 都唔高, 咁只要高 ...

終於派成績表,平均分剛好合格級名次大約係60%
以為要補底,但原來後面d人全部唔合格所以輪唔到佢。不過老師都話佢英文弱,盡力追好英文就應該無咩問題。我地搵左補習,又同佢煲美劇,希望慢慢有成效啦

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

你女讀嗰間,拿到合格已經好叻。

回覆樓主:

睇到大家討論成績,也想多了解中學成績吾知點為好與差,每間&科可能有差異,我都想知自己小朋友的level,有時都疑惑。亞女學校計grade,S1&S2好似低分也有高grade,到S3有一個變化,分数吾高,吾會有高grade.老師話要跟DSE接軌,跟返比grade.很奇怪,有一理科5x分,C級應該麻麻地,但見家長,老師話女是成績top果D。而女英文一直比中文好的,但中文的grade出來又比英文好,S3好像又一個大改變。

natnatbaby 發表於 19-3-1 00:11
睇到大家討論成績,也想多了解中學成績吾知點為好與差,每間&科可能有差異,我都想知自己小朋友的level,有 ...
成績表上沒有每科的全級排名嗎?
我一向以全級排名作準。

持之以恆 發表於 19-3-1 07:02
成績表上沒有每科的全級排名嗎?
我一向以全級排名作準。

學校沒出級排名的,每科有grade。主科及部份科會見老師,老師有一個圖表,全級最高最低及平均數,同每位同學自己的成績的線作比較。囡大部份在中高位置,但grade是有高有低的,老師有講過卷的深淺有影響的。S2的時grade A有5,6個的,估計是級頭20%內,S3上學期只有一個A的,要睇下學期,如果有獎就頭20%,否則就吾知道。睇圖表就是中上,睇grade就好一般成績。

natnatbaby 發表於 19-3-1 00:11
很奇怪,有一理科5x分,C級應該麻麻地,但見家長,老師話女是成績top果D。...
勁校, 係學內C grade,出到去同全港整體學生比,變top。

October. 發表於 19-3-2 14:43
勁校, 係學內C grade,出到去同全港整體學生比,變top。

哈,不是勁校的。我估以DSE計都係中中間間,不是好好。不過才上了S3半學期,還有時間,空間做得更好。

回覆樓主:

所以話,小學成績好,考到band 1又點吖!上到中學,要全英。原來讀唔點,搞到個小朋友冇心機讀書。揀中學要睇返自己小朋友英文水平先好揀英中。唔好唸住去到就讀度,小朋友冇心機讀書都因為有咁既家長。

ch-cheung 發表於 19-5-31 23:39
我聽我補習姐姐講過,好多小學生校內成績好,但中學就見真章,所以小學補果陣唔係頭痛醫頭,係要為中學做好 ...
小學底唔好太差,都有人上到中學越讀越好,學習態度好重要。

樓主, 你女做數學還有冇鑽牛角尖?
我女同你果個一樣咁死板, 好令人擔心.....

akevinla 發表於 19-5-29 14:58
所以話,小學成績好,考到band 1又點吖!上到中學,要全英。原來讀唔點,搞到個小朋友冇心機讀書。揀中學要 ...

咁唔通評佢級頭,B1走去揾B2咩,沒可能吧
‹ 上一主題|下一主題